SSK PROTOKOLÜ

Sayı : 05.0000001 Tarih : 10.02.2005
Konu : SSK PROTOKOLÜ

SÖZLEŞME
KONU
Bu sözleşmenin konusu, gerek 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa gerekse 2925 sayılı Tarım işçileri Sosyal Sigortalar Kanununa tabii olan sigortalılar ile Kurum sağlık yardımlarından yararlanan diğer kimselerin 506 sayılı Kanuna göre sigortalılık niteliği sona erenlerden işsizlik ödeneği alanlar ile aile bireylerinin, iş kaybı tazminatı alanlar ile aile bireylerinin, ikili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi kapsamında yer alan yurtdışı sigortalılarının, bunların dışında halen memur statüsündeki Kurum personeli ile tedavi yardımından yararlanacak bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin, 1005 sayılı kanun kapsamında bulunan SSK üyesi çalışan ve emekli gaziler ile bunların eşleri yada dul eşlerinin tedavisi için gerekli ilaçların Eczaneden aşağıda belirtilen esaslara göre sağlanmasıdır.
TANIMLAR
Bu sözleşmede geçen;
KURUM: Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı'nı
TEB: Türk Eczacılar Birliği'ni
ECZANE:................................................. adresinde
faaliyet gösteren .................... Eczanesi Sahibi ve Mes'ul Müdürü
........................... i
KURUM SAĞLIK TESİSİ VEYA BİRİMİ: Kurum'un 506 sayılı Yasa'nın 123. maddesine göre faaliyet gösteren yataklı ve yataksız sağlık kuruluşlarını,
SAĞLIK TESİSİ: Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol ve Kurumun yaptığı diğer protokoller ve anlaşmalar gereği kendilerine başvuran /sevk edilen, SSK'dan sağlık yardımı almaya konu maddesinde belirlenen sigortalıları muayene/tedavi eden sağlık kuruluşlarını,
SİGORTALI :506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa ve 2925 sayılı Tarım işçileri Sosyal Sigortalar Kanuna tabii çalışan kimseler ile anılan Kanunlarda tanımlanan aktif ve pasif sigortalı ile hak sahiplerin, ikili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi kapsamında yer alan Yurtdışı Sigortalıları,
EMEKLİ: Kurumumuzdan sürekli işgöremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta olanları ve bunların geçindirmekle yükümlü olduğu kimseleri,
HAKSAHİBİ: 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa ve 2925 sayılı Tarım işçileri Sosyal Sigortalar Kanunlar ile ikili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi kapsamında yer alan Yurtdışı sigortalılarından Kurumdan sağlık hizmeti almaya müstehak kimseleri,
HASTA: Kurumdan sağlık hizmeti almaya müstehak kimselerden tedavi ihtiyacı olanları,
ÖDEME BİRİMİ :Eczanenin sözleşme imzaladığı ve ödeme konusunda Kurum Başkanlığı'nca yetki verilen Sağlık İşleri İl Müdürlüklerini, Hastane Baştabipliklerini, Sigorta İl Müdürlüklerini ve Sigorta Müdürlüklerini,
EŞDEĞER İLAÇ: Aynı etkin maddeyi, aynı doz ve aynı farmasötik formda içeren, diğer bir deyişle farmasötik açıdan eşdeğer olan ilacı,
YÜRÜTME VE DEĞERLENDİRME KURULU : TEB Merkez Heyeti tarafından seçilmiş, Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş 3'er üyeden olmak üzere toplam 6 üyeden oluşan ve tarafların yetkilendirdikleri üyeleri karşılıklı olarak yazılı bir şekilde birbirlerine bildirdiği,
Kurumla sözleşme imzalayan her eczacının bütün kararlarına uymayı peşinen kabul ettiği, Kurul'u
İfade eder.
1-SÖZLEŞME İMZALAMA:
1.1-Kurum'la sözleşme bizzat Eczanenin Sahib ve Mes'ul Müdürü tarafından imzalanır, eczanenin bütün ilişkileri Mesul Müdür tarafından yürütülür ve ödemeler banka havalesi ile veya Mes'ul Müdüre bizzat yapılır. Bu ilişkilerin yürütümünde, ağır hastalık dışında vekalet kabul edilmez.
Havale, eczane mesul müdürünün bankadaki hesabına değil bizzat kendisine ödenmek üzere çıkartılacak, bu amaçla havaleye "vekaletname kabul edilmeyecektir" notu konulacaktır.
1.2-Sigortalı ve hak sahiplerinin sözleşmeli eczanelerden temin edecekleri reçete muhteviyatı ilaçlar için eczaneler, Kurum'a aşağıda belirtilen şartlarda indirim yapacaklardır.
a) Tüm jenerik ilaçlarda Perakende satış fiyatı (KDV dahil) üzerinden %11'lik imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, indirimli bedel üzerinden %3,5'luk eczacı indirimi yapılır.
b) Orijinal ilaçlar iki grupta ele alınacak, indirim iki grup için farklı uygulanacaktır.
BİRİNCİ GRUP: İlgili ilaç molekülünün Türkiye'de ilk ruhsatlandığı tarihten itibaren 6
tam yılı doldurmamış ilaçlarda perakende satış fiyatı (KDV dahil) üzerinden %4'lük imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, indirimli bedel üzerinden %3,5'luk eczacı indirimi yapılır.
İKİNCİ GRUP: Birinci grubun dışındaki orijinal ilaçlarda perakende satış fiyatı (KDV dahil) üzerinden %11 imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, İndirimli bedel üzerinden %3,5'luk eczacı indirimi yapılır.
c) Bakanlar Kurulunun 06.02.2004 tarihli ve 2004/6781 sayılı Kararının eki "Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar " gereğince 15.06.2004 tarihi itibariyle fiyatları, Sağlık Bakanlığınca belirlenen azami fiyatların (referans fiyat) altında kalan orijinal ilaçlarda imalatçı veya ithalatçı indirim oranı, referans fiyatın altında kaldığı oran kadar daha az uygulanacaktır.
d) KDV dahil Perakende satış fiyatı 3,24 YTL ve daha az olan ilaçlar için Perakende
satış fiyatı (KDV dahil ) üzerinden %4'lük imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, indirimli bedel üzerinden % 3.5 'luk eczacı indirimi yapılır.
Yukarıda belirtilen indirim oranlarının uygulanmasında; ilacın perakende satış fiyatına (KDV dahil), perakende satış fiyatının 3.24 YTL'nin altında olup olmadığı da dikkate alınarak, yayımlanacak olan "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi" nde belirtilen imalatçı veya ithalatçı indirim oranı, sonra varsa referansa göre azaltılacak indirim oranı uygulanacak ve bulunan bu bedele %3,5 oranındaki eczacı indirimi uygulanacaktır.
1.3- Kurum tarafından iş bu sözleşmede yazılı adrese yapılacak her türlü tebligat Eczane'ye yapılmış sayılır.
Adres değişikliği halinde, Eczane, yeni adresini değişikliğin meydana geldiği günden başlayarak yedi gün içinde bildirir. Bu bildirim yapılmadığı takdirde bu sözleşmedeki adrese yapılacak tebligatlar geçerlidir.
1.4-Eczane; devredilmesi, kapatılması, ünvanının değişmesi veya 6197 sayılı yasanın öngördüğü nedenlerden dolayı mesul müdürünün değişmesi hallerinde sigortalı ve hak sahiplerine ilaç vermeyi durdurur ve bu durumu Kurum'a bildirir.
Kurum her ne şekilde olursa olsun değişikliği öğrendiği tarihten başlayarak 15 gün içinde, sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih edebilir. Eczane'nin yazılı istemi üzerine varolan sözleşmenin sürdürülmesine karar verebilir ya da gerekli hallerde yeni bir sözleşme yapabilir. Sözleşmenin feshedilmesi durumunda, bu Eczane'ye yazılı olarak bildirilir ve yazılı bildirimin Eczane tarafından alındığı günden sonra Eczanece verilen ilaç bedelleri ödenmez.
Eczacının vefatı durumunda varisleri vefat durumunu yazılı olarak İl Sağlık Müdürlüğü ve Bölge Eczacı Odasına bildirir, eczane tarafından Kurum haksahiplerine ilaç verme işlemi durdurulur.
Kurumla ilk defa sözleşme başvurusunda bulunan eczaneler Bölge Eczacı Odaları tarafından düzenlenecek (konu hakkındaki koordinasyon TEB'e ait olmak üzere ) diğer Kamu kurum ve kuruluşlarla sözleşme feshi bulunmadığına dair belgeyi ibraz etmek zorundadır.
1.5-Eczane, bu sözleşme kapsamındaki hizmetlerinden dolayı doğmuş ve doğacak alacaklarını devir ve temlik edemez.
1.6-2004 yılında Kurumla sözleşmesi bulunan eczaneler …/…/2005 /…/…/.2005 tarihleri arasında sözleşme yapmaları halinde …/…/2005 tarihinden itibaren vermiş oldukları reçete bedelleri Kurumca karşılanacaktır.
Kurumla ilk defa sözleşme yapan eczanenin sözleşme yaptığı tarih başlangıç olmak üzere vermiş olduğu reçete muhteviyatı, ilaç bedelleri ödenecektir. Bu eczaneler sözleşmelerini yılın hangi ayında yaparlarsa yapsınlar, takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar sözleşmelerini yenileyeceklerdir.
1.7-Kurumla sözleşme imzalayan her eczacı, Yürütme ve Değerlendirme Kurul'u tarafından alınan bütün kararlara uymayı peşinen kabul eder.

2-İLAÇLARIN SAĞLANMASI:
2.1-Eczane, Kurumca yetki verilmiş olan tabipler tarafından "konu" maddesinde tanımlanan sağlık yardımlarından yararlandırılan kimseler için düzenlenip, imzalanmış, reçetelerde yer alan ilaçları; bu sözleşmede aksine hüküm bulunmadıkça aynen ve tamamen vermekle yükümlüdür.
Ancak, Kurum mevzuatı uyarınca; sözleşme eki "Eşdeğer ilaçlar listesi'nde kayıtlı ilaçlardan en ucuz olanının yazılması ve verilmesi gerektiğinden, Tabip tarafından hangisi yazılmış olursa olsun en ucuz olanı veya reçetenin veriliş tarihindeki en ucuz fiyatlısı esas alınarak, bundan daha ucuz olanı veya % 30'a kadar pahalısı (ismi reçetede belirtilerek) hastaya verilebilir. Eşdeğer olarak verilen ilacın fiyatı yukarıda belirtilen %30 sınırının üzerinde ise aradaki fark Kurumca Eczane'ye ödenmez.
SSK Başkanlığı İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı"na göre düzenlenen reçetede yazılı ilacın yerine yukarıdaki paragraflar doğrultusunda eşdeğerlisinin verilebilmesi için reçeteye Mes'ul Müdür tarafından "......... ilacı yerine .......... ilacını veriyorum, farmasötik eşdeğeri olduğunu onaylıyorum" ibaresi yer alan kaşenin basılarak doldurulması, isim veya ünvan kaşesi basılıp, imzalanması gerekir. İmzanın eczacıya ait olmaması halinde bu ilacın bedeli eczaneye ödenmez. Eşdeğer olarak verilen ilacın fiyatı reçetede yazılı ilacın fiyatından fazla olamaz, fazla ise aradaki fark kurumca eczaneye ödenmez. Eşdeğer kaşesinin basılmamış olması halinde bedeli ödenmez, reçete Eczane'ye geri verilir. Söz konusu eksikliğin giderilmesi durumunda ödeme yapılabilir. Provizyon sistemi ile verilen Eşdeğer İlaç Listesi kapsamında bulunan ilaçlarda da Eşdeğer İlacın verilmesi durumunda Eşdeğer Kaşesi basılacaktır.
2.2-Eczane, 506 sayılı Yasa'nın 123. maddesi uyarınca Kurum tarafından her yıl hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan "İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı" ile buna ilişkin ek ve değişikliklere aynen uymayı ve söz konusu liste ve talimata aykırı olarak, Kurum nam ve hesabına ilaç vermemeyi kabul ve taahhüt, eder.
Eczane, anlaşma uygulamaları ve ilaç yazımıyla ilgili olarak SSK Başkanlığı'nca yayımlanan ve Kurum Web sayfasında sözleşmeli eczanelere duyurulan genelge ve genel yazılara duyuru tarihinden itibaren 15 günlük süre içinde uymakla yükümlüdür.
SSK Başkanlığı, İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı ile Kurum'ca Eczane'ye tebliğ edilen ilaç yazımı ve kullanımına ilişkin genelge ve genel yazılara aykırı olarak ilaç verilmesi durumunda, bu ilaç bedelleri Kurum'ca ödenmez. Eczane, bu durumda herhangi bir hak ve tazminat isteminde bulunmamayı önceden kabul ve taahhüt eder.
2.3-Reçetede yazılı ilaçlar, reçete sahibine (hastaya) veya bir yakınına verilirken hastanın sağlık karnesi kontrol edilir, reçete arkasına açık adresi alındıktan sonra bizzat kendi el yazısıyla adı ve soyadı yazdırılarak imza ettirilir. Okuma yazma bilmeyenlere ait reçetelere yukarıda belirtilen bilgiler eczane görevlilerince yazılır ve ilacı alan kişi imza atamıyor ise parmak bastırılır.
Bu hükme uymayan reçetelerin bedeli Eczane'ye ödenmez. Ancak, sözkonusu eksikliğin, hastanın adresi, adı soyadı ve imzasının alınarak reçetede giderilmesi halinde, reçete bedeli Eczane'ye ödenebilir.
2.4-Reçetede yazılı ilâçlardan herhangi biri Eczane'de yoksa, sözkonusu reçete sahibine geri verilerek diğer sözleşmeli bir Eczane'ye gitmesi önerilir, eğer başka sözleşmeli eczane yoksa veya ilaç diğer sözleşmeli eczanelerde de bulunamamışsa; reçete, Eczane'de bulunan benzeri ilâç belirtilerek, reçeteyi yazan tabibe geri gönderilir.
2.5-Reçetede; hastanın adı ve soyadının, sigortalı ve aile bireyi ise sigorta sicil numarasının, emekli veya haksahibi ise tahsis numarasının,reçete düzenleniş tarihinin, reçeteyi yazan tabibin kaşe ve imzasının ,resmi sağlık kurumunun adı ile protokol numarası, varsa mührü ve başhekim onayını belirtir bilgi ve belgelerin bulunmaması durumlarında, bu gibi reçeteler Eczane'ce kabul edilmez ve sözkonusu eksikliklerin tamamlanması istenilir Bu hükme uymayan reçetelerin tutarları eczaneye ödenmez; eksikliği tamamlanan reçete bedeli ödenir.
Eczane, ödenmeyen reçetelere ait herhangi bir hak ve tazminat isteminde bulunmamayı önceden kabul ve taahüt eder .
2.6-Sağlık karneleri hiçbir şekilde alıkonulamaz, bulundurulamaz. Resmi Sağlık Kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen reçete muhteviyatı ilaçlar için otokopili sağlık karneleri kullanılır. Eczane işlemlerini tamamladıktan sonra sağlık karnesi ilgili kişiye geri verilerek eczanede kalması önlenir.
2.7- Eczane, Kuruma ait Sözleşmeli Eczane Provizyon Sistemi tarafından izin verilen reçeteleri karşılar. SSK Başkanlığı İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı doğrultusunda hazırlanan, provizyon sisteminde yer alan uyarılar dikkate alınmadan ve Kurumca izin verilmeyen ilaçlar verildiği takdirde ödeme yapılmaz.Eczanelerce karşılanan reçete lerin inceleme ve geri ödemesinde, provizyon sisteminde kontrol edilen hususlarda Eczane Provizyon Sistemi bilgileri esastır.
2.8- Bilgisayarla reçete kabul edilmesi sonucunda eczane tarafından reçetelerin hatalı girildiğinin reçete aslı üzerinde yapılan kontrol sonucunda fark edilmesi halinde, bu ilaçların bedelleri ödenmez. Reçetede yer alan ilaçların bir yada birden fazlasının dozunun hatalı girilmesi halinde, dozu hatalı girilen reçeteler eczaneye iade edilir. Sistem üzerinde gereken düzeltme yapılarak hasta mağduriyeti önlenir.
2.9-Eczane, ilaçları verirken, reçetenin uygun bir yerine eczane kaşesini basar ve bilgileri ihtiva eden bilgisayar çıktısını reçeteye ekler. İstenilen bilgilerin eksik olması halinde söz konusu reçeteler, eksikliklerin tamamlanması için iade edilir. Ayrıca eczane reçetelerin otokopili sayfalarına da mutlak surette kaşesini basar.
2.10-Reçetelerin düzenlendiği tarihten başlayarak ilaçların alınma süresi (4) dört işgünüdür. Bu sürenin dışında başvuruda bulunulursa, reçete kapsamı ilaçlar Eczane'ce verilmez. Verildiği takdirde bedelleri ödenmez. Pazar günleri, resmi ve dini bayramlar, yılbaşı tatili ve Bakanlar Kurulunca tatil ilan edilen günlerin haricindeki günler iş günü sayılır.
2.11- Otokopili sağlık karneleri ile,
1. Sigortalılar ile geçindirmekle yükümlü oldukları eş, çocuk, ana babaların,
-Kurum tarafından düzenlenen sağlık karnesinin resimli ön yüzü ,
-İşverence düzenlenecek vizite kağıdı veya sağlık belgesi,
2. Kurum'dan gelir veya aylık alan kimseler ile bunların geçindirmekle yükümlü oldukları eş, çocuk, ana ve babaları ve Kurumdan hak sahibi olarak gelir veya aylık alan eş, çocuk, ana ve babaların,
-Kurum tarafından düzenlenen sağlık karnesinin resimli ön yüzü ,
-Resimli kimlik belgesi (15 yaşın altındakilerde resim aranmaz),
3. Kurum bünyesinde 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışanlar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin,
-Kurum tarafından düzenlenen sağlık karnesinin resimli ön yüzü
-Kurum tarafından düzenlenen vizite kağıdı veya resmi izin belgesi,
4 .Tarım sigortalıları,
-Sigorta İl / Sigorta Müdürlükleri tarafından yılda 1 (bir) kez vize edilmiş sağlık karnesi,
-Tarım Kimlik Belgesi,
-Resimli Kimlik Belgesi (15 yaşın altındakilerde resim aranmaz),
5 .İşsizlik ödeneği alan sigortalılar ile bunların geçindirmekle yükümlü olduğu eş, çocuk, ana ve babalar,
-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünce verilen ve vizite kağıdı yerine geçecek fotoğraflı, mühür ve imzalı "İşsizlik Ödeneği Kimlik ve Sağlık Belgesinin"
-Kurum tarafından düzenlenmiş"Sağlık Karnesinin resimli ön yüzü" ve "Resimli Kimlik Belgesinin",
6.İş kaybı tazminatı alan sigortalılar ile bunların geçindirmekle yükümlü olduğu eş, çocuk, ana ve babalar,
-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünce verilen ve vizite kağıdı yerine geçecek fotoğraflı, mühür ve imzalı "iş kaybı tazminatı kimlik belgesinin"
-Kurum tarafından düzenlenmiş "Sağlık Karnesinin resimli ön yüzü" ve "Resimli Kimlik Belgesinin",
7.1005 sayılı yasa kapsamında yer alan SSK üyesi çalısan ve emekli Gaziler ile bunların eşleri yada dul eşleri,
-İşverence düzenlenecek vizite kağıdı veya sağlık belgesi(çalışanlar için),
-Kurum tarafından düzenlenmiş "Sağlık Karnesinin resimli ön yüzü" ve "Resimli Kimlik Belgesinin",
Fotokopilerini Eczane Reçete Ekinde Kuruma İbraz Etmek Zorundadır.
8. Yurtdışı sigortalılar,
-Yurtdışı sigortalısı adına düzenlenen reçete aslını,
-Sağlık yardımlarına müstehak olduğunu gösterir, Yurtdışı İşçi Hizmetleri Servisleri tarafından düzenlenen imza ve kaşeli belgesinin,
-Resimli kimlik belgesinin fotokopisini (15 yaşın altındakilerde resim aranmaz)
Kuruma ibraz etmek zorundadır.
2.12-Reçetede yazılı ilaçların ambalaj şekilleri tabip tarafından belirtilmemişse, Eczane'ce ilacın reçetenin karşılandığı tarihte piyasada bulunan en küçük ambalajlısı verilir.
2.13-Tabip tarafından yazılmış olsa dahi ilaç dışında kalan derece, süspansuvar, termofor v.b. sıhhi malzeme verilmez.Verildiği takdirde bedeli Kurum tarafından ödenmez.
2.14-Majistral, psikotrop ve uyuşturucu ilaçları içeren reçeteler, reçete kayıt defterine geçirilerek verilen numara, reçetedeki ilgili ilacın yanına yazılır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara uyulur.
2.15-Reçetelerde, aynı ilacın bir birimden (kutu, şişe v.b.) fazla yazılması durumunda miktarın ayrıca yazı ile belirtilmesi gerekir. Bu koşula uyulmaması durumunda reçete Eczane'ce kabul edilmez ve eksikliği tamamlanmak üzere hastaya geri verilir.
Ancak söz konusu noksanlığın reçetenin Kuruma fatura edilmesinden sonra da usulüne uygun olarak giderilmesi mümkündür.
Reçete üzerindeki değişikliğin aynı tabip tarafından isim kaşesini basarak imzalaması şarttır. Aksi takdirde, Kurumca bir kutu ilaç bedeli ödenir. (Reçeteyi düzenleyen tabibin vefatı veya reçeteyi düzenlediği tarihte görev yaptığı sağlık biriminden istifa, atama vb. gibi nedenlerle ayrıldığının o birimin yetkili amiri tarafından yazılı olarak belgelenmesi halleri hariç)
2.16-Ayaktan yapılan tedavide reçete kapsamı ilaç bedelleri, reçetenin arkasına her kalem ilacın tutarı ayrı ayrı yazılarak toplanır.
Bu toplamdan 506 sayılı Yasa'da belirtilen kimselerden ve yine aynı Yasa'da belirtilen oranlarda katkı payı Eczane tarafından tahsil edilir. Katılım Payı ve Tip Sözleşme hükümlerine göre, ilaçlarda yapılması gereken iskonto miktarı düşüldükten sonra fatura düzenlenir.
Kurum tarafından yayımlanan İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı Eki "Katkı Payı Alınmayacak İlaçlar Listesinde" kayıtlı ilaçlar (Kurum mevzuatı doğrultusunda düzenlenen sağlık kurulu raporları sözleşmeli eczanelerce kontrol edilmek kaydıyla) Tip Sözleşme hükmüne göre yapılması gereken iskonto miktarı düşülerek fatura edilir.
Ayrıca, yatarak tedavi gören hastalar ve 1005 sayılı yasa kapsamında yer alan SSK üyesi çalışan veya emekli ve hak sahipleri ile işkazaları ve meslek hastalıkları sigortası ve analık sigortası kapsamına giren durumlarda katkı payı alınmaz. Tip Sözleşme hükümlerine göre yapılması gereken iskontolar belirtilerek faturalama işlemi yapılır.
Uzun süreli tedaviyi gerektirmesi nedeniyle SSK İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı eki "Katkı Payı Alınmayacak İlaçlar Listesi" kapsamına giren ilaçların katkı payı alınmadan verilebilmesi için, reçetenin arka yüzüne (...........Hastanesinin, ......... günlü, .........sayılı raporu uyarınca, SSK Başkanlığı, Katkı Payı Alınmayacak İlaçlar Listesi'nin......... maddesine göre katkı payından muaftır.) kaşesi basılmış ve ilgili tabip tarafından, altı ayrıca imzalanarak onaylanmış olması gereklidir. Bu tip reçetelerde ilaçlar sadece SSK İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı eki "Katkı Payı Alınmayacak İlaçlar Listesi"nde belirtilen hastalıklara göre ve yine sözkonusu liste ve talimatta belirtilen süre ve miktarda yazılır. Tabip tarafından yazılmış olsa dahi, Eczane, yukarıda belirtildiği gibi Kurum'ca belirlenen süredeki tedaviyi aşan dozda ve miktarda ilaçları hastaya veremez.
Sözkonusu reçete bedellerinin ödenebilmesi için reçetelere ilgili hastaya ait heyet raporunun onaylanmış bir fotokopisinin eklenmesi gereklidir. Raporun hastaya verilen ilaçların kayıtlı bulunduğu arka yüzünün fotokopisi de çekilerek ön yüz fotokopisi ile birlikte reçeteye eklenmiş olacaktır.
Şu kadar ki; yatan hastaların reçetelerinde hastaneye yatış tarihi ile hasta kabul (karantina) numarasının bulunması ve bu konunun ilgili hastane baştabipliğinin resmi mühürü ile onaylanması ve işkazası sonucu reçete düzenlendiğinin bizzat tabip tarafından belirtilmesi gereklidir.
2.17-Reçetede yer alan ilacın adını da içeren perakende fiyat küpürü; barkod diyagramı; ayrıca ithal ilaçlarda ise ithalatçı firma etiketi ile birlikte ilacın orijinal kutusu üzerindeki ismi kesilerek, reçeteye yapıştırılır. Fiyat kupürü veya ithalatçı firma etiketi bulunmayan ilaç bedeli ödenmez. Dış ambalajı madeni ve bakalit kutular olan ilaçlar için prospektüsteki fiyat kupürü reçeteye yapıştırılır. Kutusu, etiketi ve prospektüsü olmayan serumların fiyatları el ile yazılır. Kutusu, etiketi ve prospektüsünün olmadığı yazılıp imzalanır.
Majistral ilaçlarda Türk Eczacıları Birliği tarafından hazırlanmış Majistral tarifeye uygun olarak hesaplanmış Bilgisayar çıktısının reçete arkasına yapıştırılması yeterlidir. Ancak, majistral ilacın terkibine giren müstahzar ilaçlar varsa, bunlara ait kupürler de reçeteye yapıştırılır.
Kan ürünlerinin fiyat etiketinde ise ithal izninin alındığı tarih ve sayı ile ithal eden firmanın adının bulunması gereklidir. Mor ve Turuncu reçeteye yazılması zorunlu olan ilaçlar diğer ilaçlardan ayrı fatura edilir ve bu reçetelerin kontrolü ile ödemesine öncelik tanınır.Bu reçetelerin kontrolünde Bölge Eczacı Odası onayı aranır.
2.18-Reçetelerde yazılı ilaçlar, sigortalı hastanın isteği üzerine Eczane'ce başka bir ilaç veya başka bir mal ya da malzeme ile değiştirilemez.
2.19-Eczane'nin bulunduğu yerleşim birimlerindeki Kurum sağlık tesislerinde Kurum eczanesi var ise, yatan hasta, raporlu, katılım payından muaf, iş yeri hekimince düzenlenen reçeteler'de yer alan, SSKB İlaç Listesi ve Uygulama Talimatında "mutlaka Kurum eczanesinden alınacaktır." İbaresi bulunan ilaçların anlaşmalı eczanelerden alınabilmesi için "Eczanemizde yoktur" şerhi verilerek, eczacı kaşesi ile baştabiplik mühürü ve imzaları tamamlanması gerekmektedir. Bu şekilde Kurum dışına çıkarılan reçeteler karşılanabilecektir. Bu koşulları taşımayan reçetelerin bedeli Kurum tarafından ödenmez. .
2.20-Eczane, ayaktan tedavilerde "SSK Başkanlığı İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı"nda belirtilen kültür ve antibiyogram sonucuna göre kullanılabilen antibiyotikler için, resmi sağlık kurumlarından alınan kültür ve antibiyogram test belgesinin reçeteye eklenmiş olmasına dikkat eder. Bu konuda SSK Başkanlığı İlaç Listesi ve Uygulama Talimatının ilgili maddesi hükümleri geçerlidir.
2.21 -Eczaneler tarafından Kurumumuz ödeme birimlerine ibraz edilen reçeteler ekinde Kurum sağlık yardımlarından yararlanan kimselerin muayene makbuzlarının da bulunması gerekmektedir. Reçete ekinde muayene makbuzu bulunmayan ve istenildiği halde muayene makbuzu, ibraz edemeyen eczanelerin reçete bedelleri poliklinik muayene ücreti düşülmek suretiyle ödenecektir.
3- FATURALAR VE ÖDEMELER:
3.1-Eczane'de bilgisayar sisteminin kurulmuş olması gereklidir.
Bilgisayardan alınacak ve manyetik ortamda saklanması gereken bilgiler ve bunların formatı Kurum Genel Müdürlüğü'nce belirlenir. Bunun için programı (software) kullanmaya başlamadan önce, Eczane tarafından, Kurum'un sözleşmeyi imzalayacak birimine başvurulur ve gerekli bilgi alındıktan sonra program sağlanır.
3.2-Reçete bedellerinin Kurum'dan tahsili için; Eczane tarafından, sigortalılar ve emekliler ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilere 2925 sayılı Tarım işçileri Sosyal Sigortalar Kanuna tabii çalışan kimseler ile 506 sayılı Kanuna göre sigortalılık niteliği sona erenlerden işsizlik ödeneği alanlar ile aile bireylerinin, iş kaybı tazminatı alanlar ile aile bireylerinin, ikili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi kapsamında yer alan Yurtdışı Sigortalıları ile 1005 sayılı Kanun kapsamında olup, 506 sayılı Kanuna tabii çalışan ve emekli sigortalı Gazileri ve Kurum'da memur statüsünde çalışan kişilere ve bakmakla yükümlü oldukları kimselere ait reçeteler ayrı ayrı gruplandırılarak fatura edilir.
Faturaya, reçeteler ile birlikte ekteki örneğe uygun olarak; provizyon sistemden alınan liste eklenir ve Kurum ödeme birimlerine verilir.
3.3-Kurum Tip Sözleşmede belirtilen esaslar çerçevesinde her ayın 21'i ile takip eden ayın 20'sine kadar reçete kontrol birimine teslim edilen reçetelerin bedellerini takip eden aydan sonraki ayın ilk 4 iş günü içinde ödemeyi taahhüt eder. Bu süre içinde inceleme tamamlanamadığı takdirde Kurum mevzuatı doğrultusunda fatura bedelinden %90 oranında avans verilir. Reçete teslim tarihinden itibaren 90 gün içinde de kalan %10 ödenir veya mahsup işlemi yapılır.
Faturalara ait reçeteler üzerinde yapılan kontroller sonucunda ortaya çıkacak ve sözleşmeli eczaneye avans olarak ödenmiş olan Kurum alacakları, daha sonra eczaneye yapılacak ödemeden yasal faizi ile birlikte mahsup edilir. Eczanenin Kurumdan alacağı yok ise alınması gereken meblağ yasal yollardan eczaneden tahsil edilir.
3.4-Reçete üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmaksızın, yanlışlıkla tabibin yazdığı miktardan fazla yapıştırılmış barkod diyagramları veya ilaç fiyat kupürü var ise bunlar iptal edilir ve sadece tabip tarafından reçeteye yazılmış ilaçların bedeli Eczane'ye ödenir.
3.5-Fiyatı değişen ilaçların bedelinin hesaplanmasında, reçetenin veriliş tarihi esas alınır. İlacın bedelinin reçetenin hastaya veriliş tarihindeki perakende satış fiyatından fazla olması halinde, fazla olan miktar Kurumca düşülerek reçete tarihindeki fiyat üzerinden Eczane'ye ödeme yapılır.
3.6-Faturalarda kesinti yapılmış ise nedenleri konusunda Kurum Ödeme Birimi tarafından Eczane Mes'ul Müdürü bilgilendirilir.
4-SÖZLEŞMENİN GEÇERLİLİĞİ VE FESHİ:
4.1-Bu sözleşme ...................tarihinden itibaren 1 yıl geçerli olup, bu sürenin sonunda kendiliğinden sona erer. Sözleşme süresinin bitiminden sonra yeni bir sözleşme imzalanmadıkça Eczane tarafından Kurum adına reçete karşılanmaz. Karşılandığı takdirde bedeli Kurumca ödenmez. Bu durumda herhangi bir hak ve tazminat isteminde bulunmamayı Eczane önceden kabul ve taahhüt eder.
4.2-Kurum sözleşme hükümlerine aykırı davranışlar tespit ettiğinde yapılan inceleme sonuçlandırılıncaya kadar yazılı ihbarda bulunarak sözleşmenin uygulamasını durdurabilir.
4.3-Eczane'nin yolsuzluk yaptığının saptanması durumununTeftiş Kurulu Raporu ile belgelenmesi halinde Kurum, sözleşmeyi derhal feshedebilir.
4.4-Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Maliye Bakanlığı (Defterdarlık, Muhasebe Müdürlüğü) ile olan Sözleşmesi Müfettiş Raporuna istinaden veya bu Sözleşmenin 5.i (a,b,c),5j,5k,5l,5m, bentlerinde sayılan usulsüz fillerden dolayı, fesh edilen eczaneler ile fesih süresince, sözleşme imzalanmaz.
Ayrıca; haklarında Kurum ve diğer Kamu Kurum ve kuruluşları tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunularak Kamu davası açılan eczane ile Kamu davası sonuçlanıncaya kadar sözleşme imzalanmaz.
5-SÖZLEŞMENİN FESHİ HALLERİ :
Aşağıda belirtilen fiiller nedeniyle eczanenin sözleşmesi Kurum tarafından tek taraflı olarak feshedilir ve eczaneyle fesih tarihinden itibaren aşağıda belirtilen süreler içerisinde yeniden anlaşma yapılamaz. Anlaşmaları feshedilen eczaneler, eczacının kimliği, eczanenin ismi ve adresi belirtilmek suretiyle feshi yapan Kurum tarafından Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ile protokolün tarafları ile Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetine bildirilecektir.
Ayrıca bu durum ilgili Valiliğe (Defterdarlık, Muhasebe Müdürlüğü) ve Maliye Bakanlığı'na bildirilecektir.
5.a) Anlaşması olmayan eczanelere ait reçetelerin Kuruma fatura edilmesi durumunda ilk tesbitte yazılı ihtarda bulunarak sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 1 yıl sözleşme imzalanmaz.
5.b) Anlaşmaları feshedilen veya ödemesi durdurulan Eczanelere ait reçetelerin Kurumlara fatura edilmesi, durumunda sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 2 yıl sözleşme imzalanmaz.
5.c) Eczanede Eczacının, eczane çalışanlarının ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık karneleri hariç her ne şekilde veya her ne amaçla olursa olsun, sağlık karnesi bulundurulduğunun tespiti halinde ilk tespitte Eczanenin 60 gün süreyle ilaç vermesi durdurulur,tekrarı halinde sözleşme fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 1 Yıl sözleşme imzalanmaz.
5.d) Reçete karşılığı bulunmayan ve kime ait olduğu ispatlanamayan ilaç küpürünün veya küpürü kesilmiş ilaçların eczanede bulunması, durumunda sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 1 Yıl sözleşme imzalanmaz.
5.e) Yapılan yazılı uyarıya rağmen reçete kapsamı ilaçlara ait fiyat küpürlerindeki sürsarjlar ile hasta bilgilerine ait kaşenin farklı eczanelere ait olması (bu şekilde düzenlenen reçetelerin bedelleri ödenmez), durumunda sözleşmesi feshedilir. Fesih tarihinden itibaren 1 Yıl sözleşme imzalanmaz.
5.f) Eczane personeli diğer hastalara gösterilen her türlü özen ve ilgiyi Kurumun hastalarından esirgeyemez. Eczane, eczanede bulunan bir ilaca yoktur kaşesi basarak, Kurumdan ilaç bedelini alamadığını iddia ederek, sözleşme dışı davranarak, sigortalıyı mağdur edemez. Sigortalının reçetesini karşılamayan eczanenin sözleşmesi ilk uygulamada yazılı olarak ikaz edilir, tekrarı halinde sözleşmesi fesh edilir . Fesih tarihinden itibaren 1 Yıl sözleşme imzalanmaz.
5.g) Aşağıda belirtilen hususların ilk defa tespitinde Kurum ilgili Eczacının uyarılması için reçete fotokopisini de ekleyerek Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetine durumu bildirir. Türk Eczacıları Birliği de (6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunu'nun ilgili maddelerince) Eczacıyı en geç 30 gün içinde yazılı olarak uyarır ve Kurumu bilgilendirir. Aynı fiilin uyarıya rağmen tekrarı halinde eczanenin sözleşmesi Kurumca fesh edilir.
5-g.a) Kurumun yaptığı tespite istinaden aynı sözleşme döneminde reçeteye yazılan ilaç yerine farmasötik eşdeğer olmayan ilaç verilmesi, durumunda sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 1 Yıl sözleşme imzalanmaz.
5-g.b) Kurumun yaptığı tespite istinaden aynı sözleşme döneminde Sağlık Bakanlığı'nca tesbit edilen fiyatlara nazaran fazla fiyat yazılması, zamanından önce yüksek sürsarj yapılması, durumunda sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 1 Yıl sözleşme imzalanmaz.
5-g.c) Yapılan yazılı uyarıya rağmen aynı sözleşme döneminde ilaç seçimi yapılarak reçete kapsamı ilaçların bazılarının hastanın isteği dışında verilmemesi veya bedeli karşılığında verilmesi, durumunda sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 1 Yıl sözleşme imzalanmaz.
5-g.d) Aynı sözleşme döneminde Türk Eczacıları Birliği'nin ve Kurumun yaptığı tespite istinaden bozuk, zamanı geçmiş, mağşuş veya gayri saf ilaç verilmesi, durumunda sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 2 Yıl sözleşme imzalanmaz.
5-g.e) İlaç katılım paylarının reçete sahibinden tam ve eksiksiz alınmaması, durumunun tesbiti halinde sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 4 Yıl sözleşme imzalanmaz.
Bu tesbitin ilgili Eczacı Odası'nca yapılması ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetince onaylanarak ilgili Kuruma yazılı olarak başvurulması gerekir. (Yargı kararı ile haksız yapıldığına karar verilen tespitler nedeniyle anlaşması feshedilen eczacının uğradığı her türlü maddi ve manevi zarar tesbiti yapan Eczacı Odası ile Türk Eczacıları Birliği'nce müteselsilen karşılanır).
5-h) Bilgisayar ortamında on-line reçete kabülü sırasında reçetede kayıtlı ilaç/ilaçlar yerine pahalı ilaç barkotunun okutulup, buna göre fatura düzenlenmesi (ilk tespitinde eczanenin yazılı olarak uyarılması kaydıyla) durumunda sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 4 Yıl sözleşme imzalanmaz.
5.ı) Sözleşmenin "2.3" işaretli maddesinin birinci paragrafında belirtilen hükümlere uymamanın alışkanlık haline getirilmesi durumunda sözleşme Kurum'ca feshedilir. Fesih tarihinden itibaren 2 Yıl sözleşme imzalanmaz.
Bir sözleşme döneminde en az bir kez yazılı olarak uyarılan ve anılan madde hükmüne uymayan reçete sayısı 10'u geçen eczanelerin (ikaz edilmiş olan eczanelerin) durumu, alışkanlık halleri olarak kabul edilir.
5.i) İlaç küpürleri üzerinde aşağıda belirtilen usulsüzlüklerin yapılması durumunda;
5.i.a) Doktor numunesi olan veya Kamu Kuruluşlarına ait olan ilaçların verilerek fiyat küpürlerinin reçete üzerinde kullanılması, durumunda sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 7 Yıl sözleşme imzalanmaz. (Kamu Kurumuna ait ilaçların, ilaç dağıtım kanallarından sehven gönderildiğinin belgelenmesi hariç)
5.i.b) Reçetelere orjinal ambalajından kesilmiş ilaç fiyat küpürleri yerine ilaç kutusunun herhangi bir yerinden ilaç ismi taşıyan kısımların kesilerek veya herhangi bir kartona sürsarj etiketi yapıştırılarak reçeteye eklenmesi, sürsarj yoluyla mükerrer satış yapmak için fiyat küpürünün pencere şeklinde kesilerek veya fiyat küpürünün soyularak reçeteye eklenmesi, durumunda sözleşmesi fesih edilir. (Ancak kutunun tamamının barkod diyagramı da bulunmak kaydıyla Kuruma fatura edilmesi, halleri hariç) Fesih tarihinden itibaren 7 Yıl sözleşme imzalanmaz.
5.i.c) Daha önce gerek resmi gerekse özel kurum ve kuruluşlarda yapılan tedavilerde kullanılan ilaçların toplanan fiyat küpürlerinin reçetelere eklenmesi yapıştırılması vb. şekillerde fatura edilmesi, durumunda sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 7 Yıl sözleşme imzalanmaz.
5.j) Reçeteler üzerinde tahrifat yapıldığının, Teftiş Raporuyla belirlenmesi durumunda sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 7 Yıl sözleşme imzalanmaz.
5.k) "Sahte olarak bastırılmış ilaç fiyat küpürlerinin tanzimi ve kullanılması, sahte reçete ve fatura tanzimi ve kullanılması, provizyon sistemi kayıtlarında Kurumu zarara uğratacak tahrifatın bilerek yapılması, reçeteye sonradan ilaç ilave edilmesi, durumunda sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 7 Yıl sözleşme imzalanmaz. Kurumun uğradığı zarar, Kurumu zarara uğratanlardan reçete veya küpür bedelinin beş katı tutarındaki miktar müteselsilen tahsil edilir.
5.l) İlaç sağlanmasında yolsuzluk yaptığı iddiası ile açılan herhangi bir kamu davası sonucunda Eczane ve Mes'ul Müdürün mahkümiyetine karar verilmesi, durumunda sözleşme süresiz fesih edilir.
5.m) Eczanenin muvazaalı olarak çalıştırıldığının, objektif kanıtlarla saptanması veya Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatının iptali, durumunda sözleşmesi süresiz fesih edilir.
6-SÖZLEŞMEDEN DOĞACAK ANLAŞMAZLIKLAR:
Bu sözleşmenin uygulanmasından doğacak anlaşmazlıklar Yürütme ve Değerlendirme Kurulu tarafından çözümlenir. Anlaşmazlığın bu yolla çözümlenememesi durumunda taraflar .................. Mahkeme ve İcra Dairelerinin yetkili olduklarını kabul eder.

7-ÖZEL HÜKÜMLER:
7.1-Kurum, Başkanlık Müfettişlerince veya Kurum yetkililerince yapılan inceleme ve soruşturma sırasında Eczane'de bu sözleşmenin uygulanması ile ilgili kontrolü ve incelemeyi her uygun gördüğü anda yapma hak ve yetkisine sahiptir.
Kurum Müfettişleri veya Kurum yetkilileri tarafından eczane içinde yapılacak inceleme ve denetimler için Bölge Eczacı Odaları veya Temsilciliklerce görevlendirilecek elemanlar ile birlikte inceleme ve araştırma yapılır. Eleman katılmadığı durumlarda Türk Eczacıları Birliği tarafından res'en eleman görevlendirilir.
Başkanlık Müfettişleri tarafından hakkında inceleme ve soruşturma yapılan eczanenin ödemeleri 6 ay durdurulabilir. Bu durum eczacıya yazılı olarak bildirilir.
Hakkında soruşturma yapılan eczane, yazılı istenilmesi halinde gerekli belge ve bilgileri Kurum Müfettişlerine ve denetmenlerine vermek zorundadır.
7.2- Başkanlık Müfettişleri tarafından teftiş sonucunda sözleşmesi feshedilen eczane; sözleşme feshinin iptali yönünde hukuki yollardan girişimlerde bulunması halinde, sözleşme talebinde bulunduğu taktirde, yargı kararı kesinleşinceye, mahkeme sonuçlanıncaya kadar bu eczane ile sözleşme yapılmaz.
7.3-506 sayılı Yasa kapsamı dışında kalan memur statüsündeki Kurum personeli ile tedavi yardımından yararlanabilecek bakmakla yükümlü olduğu ana, baba ve aile yardımı ödeneğine hak kazanan çocuklarına ait reçetelerde yazılı ilaçların da bu sözleşme hükümlerine uygun ve aynı indirimle karşılanması, sözkonusu kişiler için de ayrı ve 3.2. maddesinde öngörüldüğü şekilde listeler düzenlenmesi Eczane'ce gerçekleştirilir. Ancak burada "Kurum İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı" yerine "Bütçe Uygulama Talimatı" hükümleri gözönünde bulundurulur.
7.4-Kurum sigortalı ve haksahipleri ile emeklilerinin tedavileri için gerekli reçetelerinin karşılanması sırasında uygulanan Eşdeğer ilaç Listesi çalışması devam ettiğinden; söz konusu çalışma sonuçlanıp Genelge ile duyuruluncaya kadar 16.06.2003 tarih XVIII/ 5 Genelge eki Eşdeğer İlaç Listesi geçerli olacaktır.
8-SÖZLEŞME GİDERLERİ:
8.1-Bu sözleşme bir asıl iki örnek olmak üzere üç nüsha olarak düzenlenmiştir.Sözleşmenin aslı Kurum Ödeme Birimi'nin kasasında, bir örneği Eczane'ye ilişkin özel dosyada, bir örneği de Eczane'de saklanır.
8.2-Sözleşmenin yapılması ve reçetelerin Kurum'a gönderilmesi ile ilgili bütün giderler Eczane'ye aittir.


10 Şubat 2005     Okunma Sayısı : 7203     Yazdır