15.01.2005 TARİHLİ DUYURU


                

SSK İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Sadece 15 ŞUBAT 2005 Salı - 18 ŞUBAT 2005 Cuma mesai bitimine kadar SSK Bölge Hastanesinden çıkan SSK hak sahiplerine ait reçetelerde kurum mühürü ve baş hekimlik onayı aranmayacaktır. Bu reçetelerde SSK Bölge Hastanesi Poliklinik kaşesi, reçeteyi yazan hekimin kaşesi ve imzası yeterli olacaktır.

        BALCALI VE BAŞKENT HASTANESİNDEN ÇIKAN REÇETELER

        SSK'dan Başkent Üniversite Hastanesi ve Balcalı Hastanesine sevk ile muayene olan SSK hastaları reçetelerindeki ilaçları alabilmek için SSK Bölge hastanesine dönüp gerekli işlemlerini tamamladıktan sonra sözleşmeli eczanelerden ilaçlarını alabilirler.

1-        RAPORLU İLAÇLAR YATAN HASTA İLAÇLARI KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR VE İŞYERİ HEKİMLERİNCE DÜZENLENEN REÇETELER HAKKINDA

        RAPORLU İLAÇLAR:

                

SSK Hastanesinden çıkan raporlu reçeteleri eczaneler karşılayabilirler. Ancak SSK sorumlu eczacısının dışardan alması uygundur kaşesi ve Başhekimlik onayına dikkat edilmesi gerekmektedir.

        RAPORLU HASTALARIN REÇETELERİNİ KARŞILARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:

-        Raporda ilaç adı ve kullanım mutlaka bulunmalı, raporda belirtilmeyen ilaçlar reçeteye yazılsa dahi rapor kapsamında ödenmez.

-        İlaç kullanım dozu rapordaki dozun üzerinde olamaz.

-        Doktor reçeteye yazdığı ilaçların aynısını raporun aslının arkasına tarih belirterek yazıp kaşelemeli ve eczacının da verdiği ilaçları raporun aslının arkasına yazıp kaşelemesi gerekmektedir.

-        SSK Hastanesi bilgisayar sistemine kayıtlı olan raporlu ilaçların bitim tarihleri bizim kullandığımız provizyon sisteminde görülmediğinden hastaya raporlu ilaçları verilirken raporun arka yüzünden hastanın elindeki ilaçların bitip bitmediği mutlaka kontrol edilmelidir.

- Raporun aslı üzerinde bu işlemler yapıldıktan sonra raporun ön ve arka yüz fotokopisi çekilip ilaçlar verilmeden önce hastanın rapor fotokopisini SSK hastanesinden onaylatması gerekmektedir.

-         Daha sonra provizyon sisteminde raporlu ilaçlar ile ilgili işlemler yapılarak reçete karşılanmalı.

        18 ŞUBAT 2005 mesai bitimine kadar SSK hastanesi dışında yazılan raporlu reçeteler mutlaka SSK Hastanesine yönlendirilmelidir.

- Eczacı odası tarafından dağıtılan SSK Provizyon sistemi çalışma notlarında raporlu reçetelerin sisteme girilmesi ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.



YATAN HASTA VE KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR;

        SSK Hastanesinden yazılan bu tür reçetelerde de sorumlu eczacının ve Başhekim onayının olması gerekmektedir.

        İŞYERİ HEKİMLERİNCE YAZILAN REÇETELER;

        18 ŞUBAT 2005 CUMA gününe kadar (Cuma günü dahil) İşyeri hekimlerince yazılan reçeteler mutlaka SSK Bölge Hastanesine yönlendirilecektir.

2- SSK PROVİZYON EKRANINDA ECZACILARA YÖNELİK DUYURULARI MESLEKTAŞLARIMIZIN DİKKATLİCE TAKİP ETMESİ GEREKMEKTEDİR

                

        20 ŞUBAT 2005 TARİHİ İTİBARİYLE TÜM ECZACILARIMIZIN SSK PROVİZYON SİSTEMİNDE AY SONLANDIRMA İŞLEMİ YAPMASI GEREKMEKTEDİR. EKTE SSK FATURA VE DİLEKÇESİNE 2 NÜSHA OLARAK EKLENECEK TESLİM FORMU ÖRNEĞİ MEVCUTTUR.

AY SONLANDIRMA İŞLEMİ YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

        Ay Sonlandırma İşlemini yapmadan önce eczacılarımız 10/02/2005- 20/02/2005 tarihleri arasında işledikleri reçetelerin kontrolünü yaparak bunların eksiklerini tamamlamalıdırlar.

Ay sonlandırma ekranında birinci kısma 10.02.2005 ikinci kısma 20.02.2005 yazarak (ay sonlandırma butonuna basmadan) çalışan, çalışan aile, emekli, emekli aile, muaf reçeteleri icmal listelerini alarak reçete gruplarını ayırıp, icmal listelerine göre sıraya dizip ve listelerdeki sıra numarasına göre reçetelerin üst kısmına sıra numaralarını kırmızı kalem ile yazmalıdır. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra ay sonlandırma işlemi yapılabilir.

        

Ay sonlandırma işlemini yaparken birinci kısma 10.02.2005 ikinci kısma 20.02.2005 tarihlerini yazarak ay sonlandır butonuna basılır. Ekranda ay sonlandırma işleminin yapıldığı uyarısı geldikten sonra işlem başarı ile tamamlanmıştır.

NOT: Ay sonlandırma işleminde geriye dönüş yoktur

Bundan sonra yapılacak işlemler:

1-        Fatura kesmek için çalışan, çalışan aile, emekli, emekli aile ve muaf reçeteler için ikişer adet fatura bilgisi çıktısı alınır, bu çıktılara göre tek tek fatura kesilir ve fatura bilgisi çıktıları faturaya zımbalanır.

2-        Provizyon sisteminde dilekçe çıktısı alınarak kesilen faturaların numaraları dilekçe çıktısına yazılır. (örneğin; emekliye kesilen fatura dilekçe de emekli fatura miktarını gösteren kısmın yanına yazılır) eczane kaşesi basılarak imzalanır ve bu dilekçe kesilen faturalarla zımbalanır.

3-        Tüm hak sahibi gruplarından ikişer adet icmal listesi alınır. Daha önce sıraya koyup numaralandırdığımız reçeteleri birer poşete koyarak içlerine aldığımız ikişer adet icmali de ilave ederiz. (örneğin; emekli reçetelerini bu reçetelere ait iki icmal ile aynı poşete koyarız). Poşetlerin üzerine küçük bir kağıda eczane adı, eczacı adı, reçetelerin dönemini ve kaç adet hangi grup reçete olduğunu yazıp yapıştırdıktan sonra icmal ve reçetelerin dökülmemesi için poşetleri zımbalarız.

4-        Son olarak tüm poşetlerimizi bir çuvala koyarak çuvalın üzerine eczane adı, adresi, eczacı adı, reçete dönemi yazılarak çuvalın ağızı kapatılır.

NOT: Provizyon sisteminde çıkmayan yurtdışı sigortalılar ve ailesi SSK'da çalışan memur ve ailesi gibi gruplarda bu işlemler manuel yapılır yine faturalar ayrı kesilir bu gruplar için ayrı dilekçe yazılır fakat reçeteleri ve icmal listeleri poşetlenerek aynı çuvala konur.

5-        SSK veya oda tarafından eczacılara bildirilecek reçete teslim gününde hazırladığımız dilekçe ekli faturalara eczacı odasından alacağımız teslim formundan iki nüshayı da ekleyerek çuval ile birlikte SSK yada oda tarafından yeri bildirilecek olan reçete kontrol birimine gidilir. Dilekçe ve fatura eki SSK evrak kayıttan geçirilerek reçeteler (çuval) ile birlikte dilekçe (faturalarla birlikte) kontrol birimine teslim edilir. Reçete teslim formunun birisi eczacıda kalır.


3- SSK İLE 10 ŞUBAT 2005 ÖNCESİ SÖZLEŞMESİ OLUPTA 09 ŞUBAT 2005 GÜNÜ AY SONLANDIRMA İŞLEMİ YAPAN ECZACI MESLEKTAŞLARIMIZIN KESTİKLERİ FATURALAR İLE BİRLİKTE REÇETELERİNİ AY SONLANDIRMA İŞLEMİNİ TAKİP EDEN 7 İŞ GÜNÜ İÇERİSİNDE REÇETE KONTROL BİRİMİNE TESLİM ETMELERİ GEREKMEKTEDİR. BU ANLAMDA BU ECZACI MESLEKTAŞLARIMIZIN ŞUBAT AYI İÇİNDE İKİ KEZ AY SONLANDIRMASI YAPMALARI GEREKECEKTİR


4- SSK BİLGİSAYARLARI 15.02.2005 SALI ÖĞLEDEN SONRA ÇALIŞMAYA BAŞLADIĞINDAN AKTİFLEŞTİRİLMEYEN ŞİFRELER AKTİFLEŞTİRİLMEYE BAŞLANMIŞTIR. 17 ŞUBAT PERŞEMBE GÜNÜ MESAİ SAATİ BİTİMİNE KADAR ŞİFRESİ AKTİFLEŞMEYEN MESLEKTAŞLARIMIZIN ECZACI ODASINA BAŞVURMALARI GEREKMEKTEDİR

5- SSK REÇETELERİ KARŞILARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1)        Reçetede bulunan ithal ilaçları karşılarken ithalatçı firma etiketi ile birlikte ilacın orijinal kutusu üzerindeki ismi kesilerek reçeteye yapıştırılması gerekmektedir.

2)        SSK reçetelerindeki ilacın fiyatı mukayeseden ötürü bilgisayar tarafından düşürülse dahi orijinal etiketle SSK'ya fatura edilmelidir.

3)        SSK reçetelerinde yazılı olan ilaçların fiyatlarının son fiyat olmasına dikkat edilmeli eski fiyatlı ilaç mutlak suretle son fiyatına getirilmelidir.



4)        Reçeteye yazılan ilacın aynı formunda küçük ve büyük ambalajlı olan ilacın doktor belirtmediği sürece küçük ambalajlı olan form verilmeli ; büyük formu yazılmışsa doktorun kendi el yazısı ile uzun süreli tedavi yada ….. günlük tedavi diye belirtmesi ve reçete bilgisayara işlenirken mutlaka uzun süreli kullanım butonuna basarak işlem yapılmalıdır.


5)        Eczaneler çalışan ve çalışan aile reçeteleri karşılarken 6 aylık vizite kağıtlarının eksiksiz ve tam doldurulmuş olmasına dikkat etmeli ve prim gün sayısının çalışanlarda 90 gün, çalışan ailesinde 120 gün sayısının vizite kağıdında yazılı olması gerekmektedir.

6)        Tarım sigortalılarının reçeteleri karşılanırken prim gün sayılarına ve ilaç verilme koşullarına (örneğin kız çocuklarına 18 yaş üstünde ilaç verilmemeli) dikkat edilmeli. Tarım sigortalısının kendisi ve ailesinde prim gün sayısı 120 gün olup hesap yaparken her ay 15 gün olarak hesaplanmalıdır.


7)        Karşılanan reçetelerin arkalarına ilacı alanın adı soyadı, adresi yazılıp ilacı alan kişiye mutlak suretle imzalattırılmalıdır.

8)        Vitamin ve multivitaminler hastaya verilirken teşhise mutlak suretle dikkat edilmelidir.

9)        SSK reçetelerine eczane kaşesi , eşdeğer ilaç verilmişse eşdeğer kaşesi mutlak suretle basılmalı ve mutlak suretle eczacı tarafından imzalanmalıdır.


        


15 Ocak 2005     Okunma Sayısı : 3685     Yazdır