01/08/2005 TARİHİNDE YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI
TARİH: 01/08/2005
SAYI : 05/849
BASIN AÇIKLAMASI
Eşdeğer ilaç uygulaması ilacın bedelini hastaya ödetiyor.
Uzun süredir kamu ilaç alım koşullarında sürekli değişiklikler yapılmaktadır.
Alt yapısı hazırlanmadan, bilgilendirmeden ve uygulama mantığı anlaşılmayan bu değişiklikler hastalarda ve ilaç hizmeti sunan biz eczacılarda sıkıntı yaratmaktadır.
01 Temmuz itibari ile 75 etken maddeden 331 etken maddeyi kapsar halde genişleyen eşdeğer ilaç uygulaması ; birbiri ile tıpatıp aynı olan ilaçlar için uygulanması gerekirken Farmasötik formları farklı ilaçlarında eşdeğer uygulamaya alınması, hastaların ilaca ulaşmasında güçlükler ortaya çıkartmakta ve vatandaş ile eczacıyı karşı karşıya getirmektedir.
Şöyle ki;
1) İbufen 100 cc Şurup 0.08 YTL değerinde olup, piyasada bulunmamaktadır. Piyasada bulunmayan İbufen 100 cc Şurubun eşdeğer ilaç uygulamasına dahil olması nedeni ile 1,62 YTL'lik Dolven Şurup 0.10 YTL olarak;
Procain Penisilin 800 IU. Ampul piyasada bulunmadığı halde uygulamada yer aldığından 1.30 YTL'lik Devapen 800.000 IU. Ampul 0.13 YTL olarak;
Topramoxin 125 mg. Süspansiyon piyasada bulunmadığından 2.62 YTL'lik Moksilin Süspansiyon 0,83 YTL olarak;
Streptomycine Sülfat 1 g. 0.06 YTL değerinde olup, piyasada bulunmamaktadır. Ancak, 1.52 YTL'lik Streptomycine 1 g. ve 1.40 YTL'lik Strep-Deva 1 g. İle aynı eşdeğer grupta yer aldığından adı geçen ilaçlar 0.08 YTL olarak kurum provizyon sisteminde ödenmektedir.
2) Hastane tüketimi için üretilen eczanelerde bulunmayan Geralgine 2 ml. 100 Ampulün fiyatı referans gösterildiğinden mevcut eşdeğerlerinde anormal fiyat farkı çıkmaktadır. Örneğin; hasta, reçetesinde yazan 4 YTL değerindeki Novalgin 2 cc 10 Ampulü almak isterse 1,32 YTL fiyat farkı ödemesi gerekiyor.
3) "Piroksikam" içeren Oksikam Tablet 2,74 YTL'dir. Aynı etken maddenin tuzu olan "piroksikam beta cyclodextrin" içeren Cycladol Tablet 14,17 YTL'dir. Yine, "Pirosikam" içeren ve dil altı olarak kullanılan Felden Flash tablet ise 4,59 YTL'dir. Aynı etken maddenin farklı formlarını içermelerine yada üretim teknolojilerindeki farklılıklara bakılmaksızın bu üç ilaç aynı grupta değerlendirilmektedir.
İLACIN ADI ETKEN MADDESİ KAMU FİYATI REFERENS ÖDENEN FİYATI
Cycladol 20 mg. tb Piroksikam beta cycladextrin 14.17 YTL 2.37 YTL
Felden Flash 20 mg.Sublingual Tb. Piroksikam 4,59 YTL 1.19 YTL
Oksikam 20 mg. Tablet Piroksikam 2,74 YTL 2,74 YTL
4) Yine, bir başka örnek; asetilsalisilik asit içeren farklı farmasötik şekillerdeki ilaçlar aynı eşdeğer ilaç grubunda değerlendirilmişlerdir. Enterik, farklı bir farmasötik şekildir. Asetilsalisilik asit midede zaman zaman rahatsızlıklara sebep olduğundan enterik kaplı olması bu sorunu engeller.
İLACIN ADI KAMU FİYATI REFERANS ÖDENEN FİYATI
Coraspin 300 mg.Enterik Kaplı Tablet 1.94 0.41
Ecopirin 300 mg.Enterik Kaplı Tablet 1.99 0.27
Asinpirine 300 mg. Tablet 1,34 1,34
Coraspin 100 mg.Enterik kaplı Tablet 1,26 0,72
Ecopirin 100 mg.Enterik Kaplı Tablet 1,24 0,48
100 mg. Grubunda 0,37 YTL'lik Aspirin 100 Çocuklar İçin Tablet ve 300 mg. Lık grupta 1,06 YTL'lik Pharmaspirin Tablet tavana esas en ucuz ilaç olarak ödenmektedir.
5) "Metilprednisolon Asetat" içeren Depomedrol 40 mg. 1 Flakon İntra Musküler (I.M) olarak kullanılmaktadır. "Metilprednisolon Sodyum Süksinat" içeren Prednol 40 mg. 1 Flakon ise Intra Venöz (I.V) olarak kullanılmaktadır. Aynı etken maddenin farklı tuzlarının eşdeğer kabul edilmesinden dolayı bu iki ilaç aynı grupta değerlendirilmektedir. Ancak, I.M. kullanılan ilacın yerine I.V. olarak kullanılması gereken bir ilacın kullanılması tıbben sakıncalıdır.
Eşdeğer ilaç uygulamasının farmasötik eşdeğer olarak düzenlenmesini, eksik ve yanlışlıkların bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Yaşamı, sağlık hizmetini durdurmak olanaklı olmadığına göre her gün sorunlu yaşamak istemiyoruz.
Fiyatları en ucuz olarak referans alınacak ürünlerin eczacılar tarafından ulaşılabilir olması gerekir. Bu amaçla, Bütçe Uygulama Talimatında yer alan tavana esas en ucuz ilaç olarak belirlenen ilacın en az 5 ay piyasada bulunması ve ilgili eşdeğer ilaç grubuna dahil olan ilaçlar arasından en az %1 Pazar payına sahip olması gerekiyor. Bu koşullara uyulmasını istiyoruz. Bu koşullara uymayanlar kesinlikle referans alınmamalıdır. Ayrıca, biyoeşdeğerlilik çalışması olmayan ilaçlar listeden çıkarılmalıdır.
İlaç Fiyat İndirimleri.
Eczacı örgütleri olarak yıllardan beri ilacın ucuz, etkin ve kolay ulaşabilir olması gerektiğini savuna geldik.
14 Şubat 2004 tarihli ilaç fiyat kararnamesine istinaden ilaç fiyatları 15 Temmuz 2005 tarihinde %8.83 ucuzlamıştır. Kamu yararına olan bu indirimlerin karşısında olmamız mümkün değildir. Ancak bu uygulamadan, sağlık zincirinin önemli halkalarından biri olan eczanelerimiz ciddi zarar görmüştür.
İlacın %8.83 oranında ucuzlatılmasından ithalatçı, üretici ve depolar etkilenmemiştir ; ancak bedeli ve vergileri ödenmiş eczane stoklarında bulunan ilaçlarımız haksız şekilde indirim sonucu eczanelerimiz sermaye kaybına uğramıştır.
Bundan sonraki süreçte de ilaç fiyatlarında hareketlilik yaşanacağı bir gerçektir. Kısıtlı sermaye yapısına sahip eczanelerimizin zaman içerisinde hizmet veremez hale gelmemesi için oluşan fiyat farklarının ilaç firmalarınca karşılanmasını talep etmekteyiz.
Maliye Bakanlığına bağlı kurumlardaki geciken geri ödemeler.
Son iki yıldır ilaç fiyatları %30'a yakın indirim gerçekleşmiştir.
Bu indirimlerin büyük yükünü eczacılar karşılamıştır.
Maliye Bakanlığına bağlı kurumlar her yeni uygulamada Eczacıları biraz daha bürokrasi ve kırtasiyeyi altından çıkılmaz hale getirmiştir.
Tüm bu yaşanan sıkıntılara rağmen başta Yeşil Kart, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, Cezaevi gibi ödemesi Maliye Bakanlığına bağlı kurumlarda ödemeleri zamanında alamıyoruz.
18 iş gününde ödemesi yapılması gereken bu kurumlarda Şubat ayından dahi reçete bedelini alamadığımız geri ödemeler bulunmaktadır.
Saygılarımla
4.Bölge Adana Eczacı Odası
Yönetim Kurulu Adına
Başkan
Ecz. Burhanettin BULUT