10.03.2005 TARİHLİ DUYURU
DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM ;
I) CEZAEVİ TEVZİ
2005 dönemi Cezaevi tutuklu ve hükümlülerinin tevzi sırasına girmek isteyen meslektaşlarımızın en geç 18 Mart tarihine kadar odamıza dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde kurada yer alarak ilaç karşılayan eczaneler bu dönem kurasında yer alamazlar.
II) 2. SINIF GERİ ÇEKME
Metka Dış Ticaret Ltd. Şti. tarafından ithal edilen Avonil Toz adlı mamanın 8776-1 09/2006 seri numaralısının yapılan analizi sonucu kirlenmiş, kokuşmuş, topaklanmış ve renk değişikliğine uğramış olduğunun tespit edilmesi nedeniyle, 15 Ağustos 1986 tarih, 19196 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Farmasötik ve Tıbbi Müstahzar, Madde, Malzeme ve Terkipleri ile Bitkisel Preparatların Geri Çekilmesi ve Toplatılması Hakkında Yönetmelik" gereğince 2. sınıf geri çekme işlemi uygulandığı ve gereğinin yapılmasının ilgili firmaya duyurulduğu bildirilmektedir.
III) SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN GELEN YAZILAR İLE
Servier İlaç ve Araştırma A.Ş. adına ruhsatlandırılan "Protelos 2 g Oral Süspansiyon İçin Granül" isimli preparatın endikasyonu "post menopozal osteoporoz tedavisinde" olacak şekildedir. Adı geçen preparatların geri ödemesi sağlık kurulu raporu ile yapılacaktır.
Eczacıbaşı İlaç Pz.A.Ş'nin ruhsatına sahip olduğu Eritropoietin türevi olan "Darbepoetin" etken maddesini içeren "Aranesp (10, 15, 20, 30, 40, 50, 60) mcg Kullanıma Hazır Enjektör" isimli preparatın; "Kemoterapi alan solid tümörlü (hematolojik olmayan maligniteler) erişkin kanser hastalarındaki anemilerin tedavisinde" kullanılmamak şartı ile "Erişkin ve 11 yaş üzerindeki pediyatrik bireylerde kronik renal yetmezliğe bağlı anemi tedavisinde" endikedir şeklinde ruhsatlandırıldığı, adı geçen preparatların ödemelerinin Eritropoietin preparatlarında uygulanan prensipler doğrultusunda yapılması gerekmektedir.
Schering-Plough Tıbbi Ürünler Tic.A.Ş'nin ruhsatına sahip olduğu "Remicade 100 mg Konsantre İ.V İnfüzyon Çözeltisi Hazırlamak İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon" adlı preparatın "Psöriatik Artrit" tedavisinde kullanılmasına ilişkin endikasyon ilavesinin Sağlık Bakanlığı'nın ilgili komisyonlarınca değerlendirildiği ve uygun bulunduğu; adı geçen ilacın ödemesinin Bütçe Uygulama Talimatı'ndaki "Anti TNF İlaçların Kullanım İlkeleri" doğrultusunda yapılmasının uygun görüldüğü bildirilmektedir.
Bristol Myers Squibb İlaçları Inc.'nin ithal ruhsatına sahip olduğu "Pravachol 40 mg Tablet" adlı preparata ait prospektüsün mevcut endikasyon bölümünün bazı kısımlarında bundan böyle yapılacak işlemlerde esas alınmak üzere; "Hiperlipidemi ve Dislipidemi: PRAVACHOL primer hiperkolesterolemili ve mikst dislipidemili hastalarda yükselmiş bulunan total-kolesterol, LDL-kolesterol, apolipoprotein B ve trigliserid düzeylerini düşürmede ve HDL-C'yi yükseltmede endikedir. (Frederickson Type IIa, IIb, III ve IV) Çocuklarda Adolesan hastalarda (8-18 yaş): PRAVACHOL heterozigot familiyal hiperkolesteroleminin tedavisinde diyet ve yaşam tarzı değişikliği ile birlikte endikedir."şeklinde düzenlenmiştir.
Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Tic.Ltd.Şti. Firması'nın ithal ruhsatına sahip olduğu "Norditropin Simplexx 15 mg/1.5 ml" ve "Norditropin 1.3 mg (4IU) Flakon" adlı ilaçlara ait en son uygunluk almış endikasyonları içeren prospektüsü gönderilmiş olup, ayrıca gestasyonel yaşına göre küçük doğmuş (SGA) kısa çocuklarda kullanımı için de pediatrik endokrinoloji ve yeni doğan uzmanlarından oluşmuş heyetin hazırlayacağı rapor ile ve takip kriterleri uygulanmak şartı ile Sağlık Bakanlığı'nın ilgili komisyonlarınca değerlendirilerek gerekli görülmüştür.
Pfizer İlaçları Ltd.Şti.'nin ithal ruhsatına sahip olduğu "Genotropin 16 IU (5.3 mg) SGA" adlı preparatın "Gestasyonel yaşına göre küçük doğmuş (SGA) kısa çocuklarda kullanımı için de pediatrik endokrinoloji ve yeni doğan uzmanlarından oluşmuş heyetin hazırlayacağı rapor ile ve takip kriterleri uygulamak şartı ile" endikasyonunun Sağlık Bakanlığı'nın ilgili komisyonlarınca değerlendirildiği ve uygun bulunduğu; bundan sonra yapılacak işlemlere esas olan yeni endikasyon ilavesini içeren prospektüs örneği gönderilmektedir.
IV) BAĞ-KUR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN GELEN YAZI İLE
Aventis Pharma San. ve Tic.Ltd.Şti. Firması'nın ithal ruhsatına sahip olduğu "Arava 10 mg Film Tablet" ile "Arava 100 mg Film Tablet" isimli preparatların, aktif romatoid artriti olan erişkin hastaların tedavisinde "hastalığı modifiye edici antiromatizmal ilaç" (DMARD) olarak, "Belirti ve semptomların azaltılmasında radyolojik erozyonlar ve eklem aralığı daralmasıyla belirgin yapısal hasarın inhibisyonunda" ve "Fiziksel fonksiyonların düzeltilmesinde" endikasyonun uygun bulunduğu;
Glaxosmithkline İlaçları San. ve Tic.A.Ş. Firması'nın ruhsatına sahip olduğu "Rosiglitazone Maleat" etken maddesini ihtiva eden "Avandia 4 mg ve 8 mg Film Tablet" adlı ilaçlara ait yeni prospektüs endikasyonlarının;
"Avandia, Tip 2 diyabet (insüline bağlı olmayan diabetes mellitus) tedavisinde endikedir. Rosiglitazon diyet ve egzersizin yeterli olmadığı durumlarda monoterapi olarak ya da Tip 2 diyabetli hastalarda glisemik kontrolü iyileştirmek için sülfonilüre ve metformin ile kombinasyon halinde uygulanabilir. Avandia'nın ya da yalnızca diyet, egzersiz ve insülinin yeterli glisemik kontrol sağlamadığı Tip 2 diyabet hastalarında, insülin ile kombine kullanımda endikedir.
Tip 2 diyabetin tedavisi diyet kontrolünü içermelidir. Diyabetik hastanın uygun biçimde tedavi görmesi için kalori kısıtlaması, kilo kaybı ve egzersiz zorunludur, çünkü bunlar insülin duyarlılığını arttırırlar. Bu sadece tip 2 diyabetin primer tedavisi açısından değil, ayrıca ilaç tedavisinin etkinliğinin sürekliliği için de önemlidir. Avandia ile tedaviye başlamadan önce, zayıf glisemik kontrolün sekonder nedenleri, örn: enfeksiyon, araştırılmalı ve tedavi edilmelidir." Şeklinde olduğu bildirilmektedir.
IV) KONTROLE TABİİ İLAÇLAR
Sağlık Bakanlığı'ndan gelen yazıda eczanelerden normal reçete ile verilmesi gereken kontrole tabi ilaçların reçetesiz satıldığı, reçete kayıt defterine işlenmediği ve ayrıca eczaneler tarafından ecza depolarından fazla miktarda alınarak yine aynı veya farklı ecza depolarına toptan satışının yapıldığı ve bu konularda yapılacak işlem konusunda tereddütlerin hasıl olduğu belirtilmektedir.
Bu nedenle; normal reçete ile verilmesi gereken kontrole tabi ilaçların reçetesiz satılması, reçete kayıt defterine işlenmemesi, reçetelerin eczanelerde alıkonulmaması ve eczanelerden toptan satışının tespit edilmesi durumunda cezai işlem uygulanacaktır.
V) ERİTROPOİETİN HAKKINDA
Reçeteler Devlet Hastanelerinde Nefroloji Uzman Tabibi, yoksa İç Hastalıkları Uzman Tabibi tarafından düzenlenecektir.
Özel merkezler tarafından düzenlenen Eritropoietin reçeteleri de en yakın Devlet Hastanesinde Nefroloji Uzman Tabibi, yoksa İç Hastalıkları Uzman Tabibi tarafından onaylanacaktır.
Bu reçeteler ayrıca Baştabiplerce de onaylanacaktır.
Eritropoietin uygulama karnesinin hasta tarafından kaybedilmesi veya zayi olması halinde durum sigortalı tarafından Baştabipliğe yazılı olarak bildirilecek ve ancak bundan sonra yenisi verilecektir.
1.4.2005 tarihine kadar sözleşmeli eczaneler tarafından karşılanan Eritropoietin reçetelerine, mevcut ise hastanın Eritropoietin uygulama karnesinin ön yüzü ve ilgili sayfa fotokopisi eklenecek, hastanın Eritropoietin uygulama karnesi yok ise, bu koşullar aranmaksızın ilaç verilebilecektir.
Ancak bu tarihten sonra reçetelere mutlaka Eritropoietin uygulama karnesinin ön yüzü ve ilgili sayfa fotokopisi de eklenecektir.
VI) KIRMIZI VE YEŞİL REÇETELERİ KARŞILARKEN
Sağlık Müdürlüğü'nden gelen bildirimle yeşil ve kırmızı reçeteler karşılanırken ilgili hastanın TC kimlik numarasının reçeteye eklenmesi gerekmektedir.
VII) SÖZLEŞME FESİHLERİ
Son günlerde; gerek kurumlar gerekse de TEB ve Adana Eczacı Odası tarafından eczane sözleşme fesihleri son derece yoğunlaşmıştır. 2005 sözleşmeleri gereğince, bilindiği üzere bir kurum feshi, diğer fesihleri de beraberinde getirmektedir. Meslektaşlarımızın bu konuda azami özeni göstermelerini önemle rica ederiz.
VIII) EMEKLİ SANDIĞI, YEŞİL KART VE MALİYE SÖZLEŞMELERİNİ YENİLEMEK İÇİN 25 MART SON GÜNDÜR.
IX) SSK SÖZLEŞMESİ İLE İLGİLİ SON DEĞİŞİKLİKLER İNTERNET SAYFAMIZDADIR.
Bilgilerinize sunar iyi çalışmalar dilerim.
Saygılarımla
Ecz. Alev TÜRKER
Genel Sekreter
SSK SÖZLEŞMESİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER
SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan 08.03.2005 tarih 24423 sayılı Genel Yazı ile Tip Sözleşme revizyonu yapılmıştır.
Buna göre;
1) 506 sayılı Yasa gereği çalışan sigortalılar hariç diğer sigorta gruplarında "muayene ücreti bedeli" olan 80 kuruş sözleşmeli eczaneler tarafından reçete karşılanırken tahsil edilecektir. Sözleşmeli eczane tarafından bu meblağın tahsil edildiğine dair kaşe basılacak (SSK ADINA MUAYENE ÜCRETİ TAHSİL EDİLMİŞTİR) , muayene ücreti fatura üzerinde belirtilmeyecek, Kurum tarafından sözleşmeli eczanelerin reçete kontrollerinde muayene ücretlerinin bedeli hesaplanarak eczanenin Kurum alacağından düşülecektir.
2) Kurum tarafından provizyon sisteminde muayene ücreti tahsil edilmesine ilişkin gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra (Kurum yetkilileri bu tarihi 15 MART 2005 olarak bildirmiştir. ) uygulamaya başlanacaktır.
3) Reçete arkası dökümlerde ve fiyat hesaplamasında Kurum Provizyon Sisteminde onaylanan fiyatlar yazılı olacak, ilaç kupürlerinde ise 3 Mart 2001 tarih 24335 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sürşarj Tebliği uyarınca ilacın perakende satış fiyatı yazılı olacaktır.
4) Uzun süreli tedaviyi gerektirmesi nedeniyle SSKB İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı eki "Katkı Payı Alınmayacak İlaçlar Listesi" kapsamında yer alan ilaçların katkı payı alınmadan verilebilmesi ve söz konusu reçete bedellerinin ödenebilmesi için reçeteleri ilgili hastaya ait heyet raporunun onaylanmış bir fotokopisinin eklenmesi yeterlidir. Hastaya verilen ilaçların kayıtlı bulunduğu arka yüzünün fotokopisi çekilerek ön yüz fotokopisi ile birlikte reçeteye eklenecektir.
5) Reçete arkasında (
... Hastanesinin
günlü
. sayılı raporu uyarınca, SSK Başkanlığı, Katkı Payı Alınmayacak İlaçlar Listesinin
maddesine göre Katkı Payından Muaftır) kaşesi aranmayacaktır. Provizyon alınan reçetelerde rapor ön yüz fotokopisi yeterlidir.
6) Tip Sözleşmenin 5.3. maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir:
"Reçetede yazılı ilaçlar, reçete sahibine (hastaya) veya bir yakınına verilirken hastanın sağlık karnesi kontrol edilir, reçete arkasına açık adresi alındıktan sonra bizzat kendi el yazısıyla adı ve soyadı yazdırılarak imza ettirilir. Okuma yazma bilmeyenlere ait reçetelere yukarıda belirtilen bilgiler eczane görevlilerince yazılır ve ilacı alan kişi imza atamıyor ise parmak bastırılır. Reçete arkasına varsa telefonu yoksa açık adresi yazılır.
Bu hükme uymayan reçetelerin bedeli eczaneye ödenmez. Ancak, söz konusu eksikliğin, hastanın adresi, adı soyadı ve imzasının reçetede giderilmesi halinde, reçete bedeli eczaneye ödenebilir."
7) Uygulamadaki Tip Sözleşmede ve 23.02.2005 tarih 21595 sayılı Tip Sözleşme revizyonu Genel Yazısında reçete ekindeki vizite kağıtlarında "ASLI GİBİDİR" onayının aranması ile ilgili herhangi bir hüküm yer almadığından böyle bir ifade aranmayacaktır.
8) Halen devam etmekte olan uygulama gereği, devlet hastanelerinden alınan raporlar muafiyet raporu olarak işlem görmekte iken üniversite hastanelerinden alınan raporlar kullanım raporu olarak işlem görecektir.
9) Aşağıda yer alan hak sahiplerinde, reçete ekinde Kurum tarafından düzenlenen sağlık karnesinin resimli ön yüzü fotokopisi ibraz edilmesi uygulaması kaldırılmıştır:
- Sigortalılar ile geçindirmekle yükümlü oldukları eş, çocuk, ana babaları
- Kurum'dan gelir veya aylık alan kimseler ile bunların geçindirmekle yükümlü oldukları eş, çocuk, ana ve babaları ve Kurumdan hak sahibi olarak gelir veya aylık alan eş, çocuk, ana ve babaları
- Kurum bünyesinde 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışanlar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler
- İşsizlik ödeneği alan sigortalılar ile bunların geçindirmekle yükümlü olduğu eş, çocuk, ana ve babalar
- İş kaybı tazminatı alan sigortalılar ile bunların geçindirmekle yükümlü olduğu eş, çocuk, ana ve babalar
- 1005 sayılı yasa kapsamında yer alan SSK üyesi çalışan ve emekli Gaziler ile bunların eşleri ya da dul eşleri.
10) Devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde düzenlenen yatan hasta reçetelerinde yer alan ilaçlar hastane eczanesinde yok ise reçeteye hastanede bulunmadığına dair şerh düşülmesi, ayrıca reçeteler üzerinde mühür aranmaması, reçetenin düzenlendiği Kurumu, reçeteyi düzenleyen hekimi tanımlayan kaşenin, imzanın bulunması halinde başka onayın veya belgenin eczane tarafından talep edilmemesi gerekmektedir.
SSK PROTOKOLÜNDEKİ ÇOK ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER
Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Sigortalar Kurumu arasında imzalanan Protokol'ün 5'nci maddesi gereği oluşturulan Yürütme ve Değerlendirme Kurulu'nun 10.03.2005 tarihli toplantı kararları aşağıda açıklanmıştır:
1) 15 Mart 2005 tarihine kadar her gün ay sonlandırma ve fatura kesme işlemi yapılabilecektir. Daha sonraki dönemde her ayın 15 ve 30'uncu gününden itibaren 5 gün içinde ay sonlandırma ve fatura kesme işlemi yapılıp, fatura ve reçeteler Kuruma teslim edilecektir.
Ödemeler, Tip Sözleşmenin "Faturalar ve Ödemeler" başlıklı 3.3. maddesi uyarınca yapılacaktır.
Fatura ve reçeteler Kuruma kargo, kurye ve benzeri yöntemlerle veya elden teslim edilebilecektir. Kargo, kurye ve benzeri yöntemlerle teslimde evrak teslim belgesi, elden teslimlerde ise dilekçe eşliğinde alınan evrak kayıt tarih ve numarası esas alınacaktır.
Kurum tarafından eczane hesaplarına fatura bedellerinin yatırılabilmesi için sadece SSK işlemlerinde çalıştırılmak üzere Halkbank, Ziraat Bankası veya Vakıflar Bankasından herhangi birinde eczacı adına ayrı bir hesap açtırılacak ve Kurum provizyon sistemine kaydedilecektir.
10 Mart 2005 tarihi itibari ile, 31 Ocak 2005 tarihine kadar inceleme ve tahakkuk işlemi tamamlanmış evrakların bedelleri ilgili İl Müdürlüğüne gönderilmiştir.
25 Mart 2005 tarihine kadar Şubat 2005 dönemine ait ödemelerin yapılacağı, Kurum birimlerine öncelikli olarak geçmiş döneme ait reçetelerin inceleme ve tahakkuklarının tamamlanması talimatı verilmiştir.
2) SSK adına hastalardan muayene ücreti olan 80 kuruş alınması işlemi 15 Mart 2005 tarihinde başlayacaktır.
* Provizyon sistemine dahil olmayan yurtdışı ve tarım sigortalıları hastalarının tamamından muayene ücretleri reçete karşılanırken tahsil edilecektir.
* Provizyon sistemine dahil olan hak sahiplerinin muayene ücreti reçete arkası dökümünde Kurum tarafından belirtileceğinden provizyon bilgisi takip edilerek muayene ücreti alınacaktır.
* Eczaneler muayene ücreti için fiş kesmeyecek, faturada göstermeyecektir. (Sosyal Sigortalar Kurumu adına tahsilat yapıldığı için fiş kesilmesine gerek olmadığı konusunda Maliye Bakanlığı ve SSK arasında mutabakata varılmış olup, Birliğimiz bu mutabakatın yazılı olması konusunda görüş bildirmiştir.)
* Eczane tarafından tahsil edilen muayene ücreti tutarları eczane alacağından mahsup edilecektir.
* Reçetelere "SSK adına muayene ücreti tahsil edilmiştir." ibaresi taşıyan kaşe basılacaktır.
3) Reçete karşılanmasında İl-İlçe ayrımı kaldırılmış olup, sözleşmeli eczaneler reçetelerin yazıldığı İl/İlçeye bakılmaksızın reçete karşılayabileceklerdir.
4) Reçete arkalarına yapıştırılacak belge olarak ilacın fiyatını içeren fiyat kupürü ve barkod yeterli olacaktır. (Daha önce ithal ilaçlarda kutunun diğer bölümlerinin de kesilip reçete arkasına yapıştırılması uygulaması kaldırılmıştır.)
5) Reçeteye yazılan ilacın yerine daha ucuzu olan farmasötik eşdeğerinin verilmesi durumunda farmasötik eşdeğer kaşesi basılacak, ancak 75 etken maddenin yer aldığı ucuz eşdeğer ilaç gruplarında eşdeğerlik provizyon sistemi ile belirlendiğinden bu kaşe basılmayacaktır.
6) SSK hastaneleri tarafından düzenlenen heyet raporları mevcut haliyle süresi sonuna kadar geçerlidir. (Raporda doz olmaması, etken madde ismi olmaması, ilaç ismi olmasına rağmen raporda yazılı endikasyon uyarınca ilacın değişmesi durumunda da anılan raporlar geçerlidir.)
7) Tip Sözleşmenin 2.11. maddesi ile, hak sahiplerinden istenecek belgeler için yapılan yeni düzenlemeye göre;
1. Sigortalılar ile geçindirmekle yükümlü oldukları eş, çocuk, ana babalar için reçete ekinde hiçbir belge istenmeyecektir.
2. Kurum'dan gelir veya aylık alan kimseler ile bunların geçindirmekle yükümlü oldukları eş, çocuk, ana ve babaları ve Kurumdan hak sahibi olarak gelir veya aylık alan eş, çocuk, ana ve babaları için; reçete ekinde hiçbir belge istenmeyecektir.
3. Kurum bünyesinde 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışanlar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler için; reçete ekinde hiçbir belge istenmeyecektir.
4 .Tarım sigortalıları için
- Sigorta İl / Sigorta Müdürlükleri tarafından yılda 1 (bir) kez vize edilmiş sağlık karnesi fotokopisi
- Tarım Kimlik Belgesi fotokopisi istenecektir.
5, 6, 7 ve 8'inci maddelerde belirtilen hak sahiplerinden istenecek belgeler için mevcut uygulama devam edecek; Kurum bu hak sahiplerinden istenecek belgeler hakkında daha sonra açıklama yapacaktır. Buna göre eczaneler;
5. İşsizlik ödeneği alan sigortalılar ile bunların geçindirmekle yükümlü olduğu eş, çocuk, ana ve babalar,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünce verilen ve vizite kağıdı yerine geçecek fotoğraflı, mühür ve imzalı "İşsizlik Ödeneği Kimlik ve Sağlık Belgesinin"
- Resimli Kimlik Belgesinin
6. İş kaybı tazminatı alan sigortalılar ile bunların geçindirmekle yükümlü olduğu eş, çocuk, ana ve babalar,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünce verilen ve vizite kağıdı yerine geçecek fotoğraflı, mühür ve imzalı "iş kaybı tazminatı kimlik belgesinin"
- Resimli Kimlik Belgesinin
7. 1005 sayılı yasa kapsamında yer alan SSK üyesi çalısan ve emekli Gaziler ile bunların eşleri yada dul eşleri,
- İşverence düzenlenecek vizite kağıdı veya sağlık belgesi(çalışanlar için),
- Resimli Kimlik Belgesinin
fotokopilerini eczane reçete ekinde Kuruma ibraz etmek zorundadır.
8. Yurtdışı sigortalılar,
- Yurtdışı sigortalısı adına düzenlenen reçete aslını,
- Sağlık yardımlarına müstahak olduğunu gösterir, Yurtdışı İşçi Hizmetleri Servisleri tarafından düzenlenen imza ve kaşeli belgesinin,
- Resimli kimlik belgesinin fotokopisini (15 yaşın altındakilerde resim aranmaz) kuruma ibraz etmek zorundadır.