2006 SSK SÖZLEŞMESİNDE DİKKAT EDİLECEK KONULAR
Değerli meslektaşlarımız,
Odamız tarafından SSK protokolü incelenmiş olup farklı veya dikkate değer bulduğumuz konular aşağıdadır.
1) SSK Tip Sözleşme ve Eki Protokolü 15.05.2006 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
2) SSK sözleşme yenileme için 12.06.2006 Pazartesi son gündür.
3) Eczacı meslektaşlarımızın SSK lı hastalara ait ilaç kullanım ve/veya ilaç muafiyet raporlarına ASLI GİBİDİR. onayı yapma yetkisi kaldırılmıştır. Sağlık Kurulu raporunun fotokopisinin aslına uygunluğu, reçeteyi yazıp onaylayan sağlık kurumu veya kuruluşu tarafından onaylanacaktır.
4) Reçetede yazılı ilaçlar, reçete sahibine ( hastaya ) verilirken hastanın sağlık karnesi kontrol edilir, reçete arkasına kaç kalem ilaç alındığı (
.kalem,
.kutu ilacı aldım ), telefonu ve/veya açık adresi ve bizzat kendi el yazısıyla adı ve soyadı yazdırılarak imza ettirilir. Okuma yazma bilmeyenlere ait reçetelere yukarıda belirtilen bilgiler eczane görevlilerince yazılır ve ilacı alan kişi imza atamıyor ise parmak bastırılır. Reçetede yazılı ilaçlar hastanın bir yakınına verilirken, reçete arkasına kaç kalem ilaç alındığı (
.
kalem,
..kutu ilacı aldım ), telefonu ve/veya açık adresi ve T.C. kimlik numarası veya ilacı alan kişinin T.C kimlik numarası bilinmiyor ise kimlik bilgileri ( adı, soyadı , kimlik no ) belirtilerek imza ettirilir.
Bu hükme uymayan reçetelerin bedeli Eczane'ye ödenmez. Ancak, söz konusu eksikliğin ( hastanın adresi ve/veya telefonu, adı soyadı, imzası ve kaç kalem ilaç alındığı ) reçetede giderilmesi halinde, reçete bedeli Eczane'ye ödenir. Eksikliği giderilmeyen reçetelerin bedeli eczaneye ödenmez ve eczacı konu hakkında kurum tarafından yazılı olarak uyarılır. Yapılan yazılı uyarıya rağmen bir sözleşme döneminde bu hükme uymayan reçete sayısı 10u geçen eczanelerin durumu alışkanlık hali olarak kabul edilir. Sözleşmenin feshini gerektiren hususlar başlıklı bölümde yer alan hüküm uygulanır.
5) Yatan hasta reçetelerine mutlaka başhekimlik onayı bulunmalıdır.
6) Eşdeğer ilaç uygulaması için BUTta belirlenen % 22 lik dilimin üzerinde ve eczane tarafından bu ilaç verilmiş ise en ucuz ilaç + % 22 lik tutarda ödeme yapılır.
Ancak, ilaç katkı payının en ucuz ilaç + Eşdeğer ilaç uygulaması için BUTta belirlenen % 22 lik tutarı üzerinden alınması ve eczacının, sigo rtalı ve hak sahibini reçetede yazılı ilaç yerine eşdeğer ilaç alabileceği hususunda bilgilendirmesine rağmen, sigortalı ve hak sahibinin isteği doğrultusunda Kuruma kabil-i rücu olmamak şartıyla Kurumca verilen eşdeğer ilaç yerine reçetede yazılı ilacı kendi rızam ile fiyat farkı ödeyerek aldım. ifadesinin yazdırılıp imzalatılması kaydıyla sigortalı ve hak sahibinden fark alınarak reçetede yazılı ilacın verilmesi mümkündür. Yukarıdaki altı çizili ifade kaşe halinde yaptırılıp, reçete arkasına basılarak hastaya( okudum kabul ediyorum veya anladım kabul ediyorum yazdırlımalıdır.) imzalattırılmalıdır.
7) Tüm reçetelere mutlaka teşhis açık olarak yazılacaktır. Teşhis yazılmayan reçeteler eczaneler tarafından kabul edilmeyecektir. Bu hükme uymayan reçetelerin tutarları eczaneye ödenmez, reçete eczaneye iade edilir, bu eksiklik reçeteyi düzenleyen hekim tarafından düzeltilip kaşelenir, eksikliği tamamlanan reçete bedeli ödenir. Reçetelerde Tıbbi literatüre uygun olan teşhis kısaltmaları ( DM, HT, KOAH vb. ) kabul edilecektir.
8) Sigortalı ve hak sahibinin yatarak tedavisinde gerekli ilaçların hastane eczanesinden temin edilememesi durumunda, gerekli ilaçlar sözleşmeli eczanelerden Bölge Eczacı Odası koordinasyonunda dönüşümlü olarak karşılanabilir. Bu uygulamada Bütçe Uygulama Talimatı hükümleri esas alınır.
9) Majistral, psikotrop ve uyuşturucu ilaçları içeren reçeteler ile mor ve turuncu reçeteler, eczane reçete kayıt defterine geçirilerek numara verilir.Verilen numara reçetedeki ilgili ilacın yanına yazılır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara uyulur. Mor ve turuncu reçeteye yazılması zorunlu olan ilaçlar diğer ilaçlardan ayrı fatura edilir ve bu reçetelerin kontrolü ile ödenmesine öncelik tanınır.
10) SSK fatura avans bedelleri %100 olarak ödenecektir.
11) Sağlık Kurum ve Kuruluşlarınca düzenlenen reçete muhteviyatı ilaçlar için otokopili sağlık karnelerinin kullanılması esastır. Ancak; Sağlık karnelerinin reçete sayfaları biten ve yenilenmeyenler için 07.1000.013.00 kod numaralı matbu reçete kağıtları kullanılacaktır. Gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Kurumumuzla anlaşmalı Üniversite ve Özel Sağlık Tesisleri ya da Sağlık Bakanlığı Sağlık Tesislerince sevk yapılmış Üniversite Hastaneleri tarafından kendi Kurumlarına ait reçeteler de kullanılabilecektir .