2006 YILI BÜTÇE UYGULAMA TALİMATI EKİ PROTOKOL TASLAĞI

        

                                 EK- 3

PROTOKOL




        Maliye Bakanlığı ile Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti arasında eczanelerden temin edilecek ilaçlarla ilgili olarak, kurumlarla eczaneler arasında yapılacak sözleşme için aşağıda belirtilen hususlarda görüş birliğine varılmış ve bu protokol düzenlenmiştir.


I- KAPSAM        


        Bu protokol hükümleri;

        1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 1 inci maddesi kapsamına giren memurlar ile aynı Kanunun ek geçici 9 ve 16 ncı maddeleri kapsamına giren personel ve bunların bakmakla yükümlü bulundukları aile fertleri,

        2- 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu kapsamında bulunan personel ile bunların bakmakla yükümlü bulundukları aile fertleri,

        3- 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun geçici 139 uncu maddesi uyarınca emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olanlarla bunların bakmakla yükümlü bulundukları aile fertleriyle, dul ve yetim aylığı alanlar,

        4- 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren kurumlarda çalışan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile bunların bakmakla yükümlü bulundukları aile fertleri,

         5- 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun kapsamındaki hak sahipleri,

        hakkında uygulanır.


II- DAYANAK


        Bu protokol, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü Maddesinin (h) Bendinde Belirtilen Alımlara İlişkin Yönetmelik ile Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği hükümlerine göre düzenlenmiştir.


III- UYGULANACAK ESASLAR

        

        1. Bu protokol kapsamına girenlerin, tabi oldukları mevzuat hükümleri çerçevesinde eczanelerden temin edecekleri reçete muhteviyatı ilaçlar için uygulanacak indirim oranları ile eşdeğer ilaç uygulamasında bu Talimatın 14 üncü bölümünde belirtilen hükümler geçerlidir.

        2. Sağlık kurum ve kuruluş doktorları tarafından verilecek reçete muhteviyatı ilaçlar 17 nci madde hükmü saklı kalmak kaydıyla eczanece aynen ve tamamen verilecektir.

        İlaçların verilmesinde;

        a) Düzenlenen reçetelere, eksiksiz olarak doldurulmuş hasta sevk kağıdının eklenmesi şarttır.

        b) Reçete muhteviyatı ilaç tutarlarının eczaneye ödenebilmesi için;

        ba) Oto-kopi reçeteli sağlık karnesinin eczaneye ibraz edilmesi,

        bb) İlaçların sağlık karnelerindeki kendinden kopyalı özel reçetelere yazılması ve bu reçetelerin eksiksiz olarak doldurulmuş olması,        

        bc) Emeklilerin öğrenci olan çocuklarının sağlık karnelerinde belirtilen geçerlilik süresi bitimindeki taleplerin karşılanmaması,

        bd) Reçetelere ilacı alan kişinin ad ve soyadı yazılarak imzasının alınması, haksahibi dışındaki kimselerin alması halinde ise T.C. kimlik numarasının ve bilgilerinin istenilerek reçete arkasına yazılması, sağlık karnesinin o reçete ile ilgili sayfasına eczane kaşesi basılarak imzalanması, bu işlemler tamamlandıktan sonra sağlık karnesinin ilgili kişiye geri verilmesi,

        gerekmektedir.

        4- Reçetenin eczaneye ibraz edilmesi üzerine, her kalem ilacın (veya yerine verilen ilacın); ticari ismi, (KDV dahil) perakende satış fiyatı, Talimat ile tespit edilen indirim oranı, katılım payı, eşdeğer ilaç uygulaması kapsamında belirlenen fiyata bağlı olarak kurumca ödenecek tutarı ve reçetenin toplam tutarı bir listeye yazılarak reçeteye eklenir. Bilgisayar ortamında reçete kabul eden kurumlar için provizyon çıktısı eklenir. Henüz bilgisayar ortamında reçete kabul etmeyen kurumlar için de Emekli Sandığı provizyon çıktısı eklenir. Hasta katılım payları, ilacın indirim oranı ve eşdeğer ilaç uygulaması yapıldıktan sonraki tutarı üzerinden hesaplanarak düşülür. Mevzuat hükümlerine uygun olarak belgelendirilmek koşuluyla, uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hasta katılım payından muaf olan (Ek-2) hastalıklara ait ilaçlar ile yatarak tedavi gören hastalar için Talimatın 11.2 maddesine uygun olarak düzenlenen reçetelerden katılım payı alınmayacaktır.

        5- Reçete bedelleri, kurumdan tahsili için bir listeye yukarıda belirtilen indirim oranları dikkate alınarak ayrı ayrı yazılmak suretiyle toplanır. Yukarıdaki 4 üncü maddede belirtildiği şekilde hesaplanan hasta katılım payı indirildikten sonraki kalan tutar, eczanenin kurumdan alacağıdır.

        Bu maddeye göre düzenlenen listeler, eczane tarafından onaylandıktan sonra faturaya eklenecektir. İstenildiği takdirde listeler fatura üzerinde gösterilebilir.

        6- Reçetelerde yer alan ilaçların dış ambalajlarının üzerindeki ilacın adını (ticari ismini) içeren fiyat kupürü kesilerek reçeteye yapıştırılacaktır. Fiyat kupürü bulunmayan ilaçların bedeli ödenmez. Dış ambalajı madeni veya bakalit olan ilaçlar için prospektüsteki fiyat kupürü reçeteye yapıştırılacaktır.

        Kutusuz ve prospektüsü olmayan serumların ve majistral ilaçların fiyatları el ile yazılacak, kupürü olmadığı belirtilerek imzalanacak ve majistral ilaçlar için Türk Eczacıları Birliği tarafından hazırlanan majistral tarife programından çıktı alınarak reçeteye eklenecektir. Majistral ilacın terkibine giren müstahzar ilaç varsa, bunlara ait kupürler de reçeteye yapıştırılır. Gerek duyulması halinde kurumca bu tip ilaçların fiyatları hakkında Sağlık Bakanlığından bilgi istenecektir.

        7- Bilgisayar sistemine (barkod okuyucu) geçmiş kurumların eczanelerden yazılı istekte bulunmaları halinde eczaneler tarafından ilaç ambalajları üzerindeki barkod (çizgikod) diyagramları da kesilerek fiyat kupürleriyle beraber reçeteye düşmeyecek şekilde yapıştırılacaktır.

        8- Reçetelere yazılan ilacın miktarı bir birimden (kutu, şişe vb.) fazla ise, miktar ayrıca yazı ile belirtilecektir. Reçetelerin doktor tarafından doldurulması gereken kısımları eksiksiz olarak doldurularak doktor tarafından imzalanacaktır.

        9- Reçetede ilacın ticari adı belirtilmeyip, sadece kimyasal adı yazıldığı takdirde, eczacı en ucuzunu verecek ve verdiği ilacın ticari adını reçeteye işleyecektir.

        10- Reçete muhteviyatı ilaçlar bölünemez, hepsinin bir eczane tarafından verilmesi ve fatura edilmesi şarttır.

        11- Reçetelerde yazılı ilaçların ambalaj şekilleri (ünite veya mg.) doktor tarafından belirtilmemiş ise, eczacı hastanın yaşını, durumunu göz önüne alarak tedaviyi sağlayabilecek mümkün olan en küçük ambalaj, uygun doz ve ünitede olanı verecektir. Büyük veya hastane ambalajlı olanların verilmesi halinde bedelleri ödenmeyecektir.

        12- Ayakta ve yatarak tedavilerde Talimatta öngörülen süreye uygun olmayan ve Talimatta belirtilen diğer esaslara uymayan reçetelere ait bedeller ödenmez.

        13- 2 ile 12 inci fıkralar arasında belirtilen hususların eksikliğinde, bu eksiklikler giderilmek üzere reçete eczaneye iade edilir. Eksikliklerin tamamlanmaması halinde reçete bedeli ödenmez.

        14- Reçete üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmaksızın sehven doktorun yazdığı miktardan fazla ilaç fiyat kupürü ve barkod diyagramı yapıştırıldığı anlaşılan reçetelerde yer alan fazla ilaç kupürleri ve barkod diyagramları iptal edilir ve kalan reçete bedeli eczaneye ödenir.

        15- Reçetenin tanzim tarihinden itibaren dört iş günü içinde müracaat eden hak sahiplerine ilaçları verilecek, bu süreden sonra yapılan müracaatlarda, reçete muhteviyatı ilaçlar eczanece verilmeyecektir.

        16- Fiyatı değişen ilaçların uygulanmasında reçete tarihi esas alınır. Faturalanan ilaç bedelinin reçete tarihinde o ilaç için öngörülen ödeme bedelinden fazla olması halinde reçete tarihine göre Talimat ekindeki listede belirtilen bedeller esas alınarak eczaneye ödeme yapılır ve eczacı yazılı olarak uyarılır. Bu fiilin tekrarı halinde ise sözleşmenin feshini gerektiren hususlar başlıklı III/c bölümüne göre işlem yapılır.

        17- Doktor tarafından reçeteye yazılmış olan ilacın yerine, farmasotik eşdeğerinin verilebilmesi için, verilecek ilaç bedelinin reçetede yazılı ilaç bedelinden fazla olmaması ve eczacı tarafından reçete üzerine "........................ ilacı yerine ....................... ilacını veriyorum, farmasotik eşdeğeri olduğunu onaylıyorum." ibaresinin yazılarak, kaşelenip imzalanması şarttır. Ancak, eczacı ilaçla ilgili oluşacak farkı, hastanın kabul etmesi kaydıyla daha pahalı farmasotik eşdeğer ilaç da verebilir.

        Bu şekilde ibare konulmayan, kaşe ve imzası bulunmayan reçeteler eksiklikleri giderilmek üzere eczacıya iade edilir. Eksiklikleri tamamlanan reçete bedelleri kurumca ilgili eczaneye ödenir.

        18- Reçetelerin arkasına, kaç kalem ilaç alındığı (.... kalem .... kutu ilacı aldım) yazılarak, ilacı alan kişinin adı ve soyadı yazılıp, imzası alınacaktır.

        19- Doktor tarafından yazılmış olsa dahi Talimatın ekinde yayımlanan Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde yer almayan ilaçların bedeli ödenmez. eczacı tarafından verilemez, verilse dahi bedelleri ödenmez.

        Sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli tabipler tarafından reçeteye yazılan ampul adedi kadar "ml.sine uygun plastik (disposable) enjektör" bedeli ödenir. Tabipçe reçeteye enjektör ve adedi yazılmamış olsa dahi reçetedeki ampul sayısı kadar ml.sine uygun plastik enjektör verilir, alındığına dair reçeteye bir kayıt düşülmek suretiyle ilgiliye imzalattırılır.

        20- Yeni fiyat verilen veya mevcut fiyatların ayarlanması sonucu fiyatı değişen ilaç müstahzarların bedelleri ilgili mevzuatı çerçevesinde duyurulur ve ödemeler bu listeler esas alınarak yapılır.


IV- SÖZLEŞMENİN FESHİNİ GEREKTİREN HUSUSLAR

        

        1- Aşağıda belirtilen fiiller nedeniyle eczanelerin sözleşmeleri ilgili kurum tarafından tek taraflı olarak feshedilir ve fesih süresince sözleşme yapılmaz.

                                                                           Fesih Süreleri
Fiilin Niteliği                                 (Fesih Tarihinden İtibaren)
a)        Sözleşmesi feshedilen veya anlaşması olmayan eczanelere ait reçetelerin kurumlara fatura edilmesi 1 yıl
b)        Yazılı uyarıya rağmen aynı sözleşme döneminde reçeteye yazılan ilaç yerine farmasotik eşdeğer olmayan ilaç verilmesinin tekrarı (bu hallerde kurum ilgili eczacının uyarılması için reçete fotokopisini de ekleyerek T.E.B. Merkez Heyetine durumu bildirir, T.E.B.'de eczacıyı yazılı olarak uyarır ve kurumu bilgilendirir) 1 yıl
c)        Yazılı uyarıya rağmen aynı sözleşme döneminde reçete tarihi ile uyumlu olarak Talimat hükümlerine göre ödenmesi gereken bedellere nazaran fazla fiyat yazılması (bu hallerde kurum ilgili eczacının uyarılması için reçete fotokopisini de ekleyerek T.E.B. Merkez Heyetine durumu bildirir, T.E.B.'de eczacıyı yazılı olarak uyarır ve kurumu bilgilendirir) 1 yıl
d)        Bozuk, zamanı geçmiş, mağşuş veya gayri saf ilaç verilmesi (zamanı geçmiş ilaç verilmesi halinde aynı sözleşme döneminde tekrar şartı aranır. Bu durumda kurum ilgili eczacının uyarılması için reçete fotokopisini de ekleyerek T.E.B.'e durumu bildirir, T.E.B.'de eczacıyı yazılı olarak uyarır ve kurumu bilgilendirir.) 2 YIL
e)        Sağlık karnelerinin otokopili sayfalarında kayıtlı olmayan reçeteler ile ilgili hasta sevk kağıdına ait olmayan reçete bedellerinin kurumlara fatura edilmesi 2 yıl
f)        Doktor numunesi olan veya kamu kuruluşlarına ait olan ilaçların verilerek fiyat kupürlerinin reçete üzerinde kullanılması 3 yıl
g)        Reçetelere orijinal ambalajdan kesilmiş ilaç fiyat kupürleri yerine ilaç kutusunun her hangi bir yerinden ilaç ismi taşıyan kısımların kesilerek veya herhangi bir kartona sürşarj etiketi yapıştırılarak reçeteye eklenmesi, sürşarj yoluyla mükerrer satış yapmak için ilaç fiyat kupürünün pencere şeklinde kesilerek veya fiyat kupürünün soyularak reçeteye eklenmesi 3 yıl
h)        Bilgisayar ortamında on-line reçete kabul eden kurum reçetelerinde; reçetede kayıtlı ilaç/ilaçlar yerine pahalı ilaç barkodunun okutulup, buna göre fatura düzenlenmesinin bir yıl içinde yazılı 2 uyarıya rağmen tekrarı 3 yıl
i)        Reçeteler üzerinde ilaç eklemesi, adet değişikliği veya tarih değişikliği suretiyle tahrifat yapılması 3 yıl
j)        Daha önce gerek resmi gerekse özel kurum ve kuruluşlarda yapılan tedavilerde kullanılan ilaçların toplanan fiyat kupürlerinin reçetelere eklenmek, yapıştırılmak v.b. şekillerde fatura edilmesi         3 yıl
k)        Sahte ilaç fiyat kupürlerinin kullanılması, sahte reçete tanzimi ve kullanılması 3 yıl
l)        Eczanede, Kurumca yapılan incelemeler sonucu yapılan tespitlerde reçete karşılığı bulunmayan ve kime ait olduğu ispatlanamayan ilaç kupürünün veya kupürü kesilmiş ilaçların bulunması . 2 yıl
m        Reçete kapsamı ilaçlara ait fiyat kupürlerindeki sürşarjlar ile sistemden alınan reçeteye eklenen bilgiler ve/veya reçetede bulunan eczane kaşesinin ve/veya faturada bulunan eczane bilgilerinin farklı olması durumunda reçetenin fatura edilmesi 1 yıl
n)         Eczane; eczanede bulunan bir ilacı karşılamakla yükümlüdür ve eczanede bulunan ilaca ait reçeteye hiçbir gerekçeyle "Yoktur" kaşesi basamaz. Reçete karşılamada reçete ve hasta seçimi yapamaz. Sigortalının reçetesinde yer alan ilaç var olduğu halde ilaç hastaya bedeli karşılığında satılamaz. Bu durumlarda eczane, ilk uygulamada yazılı olarak ikaz edilir, tekrarı halinde sözleşmesi feshedilir. 2 yıl


        2- Yukarıda belirtilen fiiller nedeniyle sözleşmenin feshedilmesi halinde, feshi yapan kurum tarafından, eczacının T.C. kimlik numarası da dahil olmak üzere kimlik bilgileri, eczanenin ismi ve adres bilgileri diğer sosyal güvenlik kurumları ile ilgili Valiliğe (Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü) bildirilir. Valilikçe de il düzeyinde (ilçeler dahil) tüm kamu kurum ve kuruluşları durumdan haberdar edilir.

        Diğer sosyal güvenlik kurumları (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) ile tüm kamu kurum ve kuruluşları kendisine bildirilen fesih uyarınca eczane ile mevcut sözleşmesini fesheder. Sosyal güvenlik kurumları ve kamu kurum ve kuruluşlarınca sözleşmesi feshedilen eczane ile fesih süresince sözleşme yapılmaz .

        Sözleşmeleri feshedilen eczaneler; eczacının T.C. kimlik numarası da dahil olmak üzere kimlik bilgileri, eczanenin ismi ve adresi belirtilmek suretiyle feshi yapan kurum tarafından Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetine bildirilir. Türk Eczacıları Birliği de bu eczaneleri tüm eczacı odalarına bildirir. Sözleşmesi feshedilen eczacının başka bir yerleşim yerinde eczane açması halinde sözleşme yapılmaz ve bu amaçla eczacı odası tarafından onay verilmez.

Protokolde iki ayrı fiil için öngörülen süre farklı ise daha uzun olan süre esas alınır. Fesih süresi dolduğunda, yargı süreci devam etse dahi eczacının talebi halinde sözleşme yapılır. Eczacının beraat etmesi veya takipsizlik kararı alınması halinde fesih süresi dolmasa da kurum eczane ile yeniden sözleşme yapar.

        4- Katılım paylarının maaşlardan kesilmek suretiyle tahsil edilmesi nedeniyle, eczacı tarafından hastaya ilaç katılım payının iade edildiğinin tespit edilmesi halinde sözleşme bir yıl süreyle feshedilir. Tespit işlemi ilgili kurumca yapılabileceği gibi ilgili eczacı odasınca da yapılabilir. Tespit işleminin, ilgili eczacı odasınca yapılması ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetince onaylanarak ilgili kuruma yazılı olarak başvurulması halinde ilgili kurumca fesih yapılabilir. Yargı kararı ile haksız yapıldığına karar verilen tespitler nedeniyle sözleşmesi feshedilen eczacının ve ilgili kişilerin uğradığı her türlü maddi ve manevi zarar, tespiti yapan eczacı odası ile Türk Eczacıları Birliğince müteselsilen karşılanır.

        5- Eczacı sözleşme yapmak istediği kuruma ve bu kuruma bağlı vakıf, dernek gibi kuruluşlara bağış yapamaz, hediye vb. şekilde katkıda bulunamaz. Bu durumun tespit edilmesi halinde sözleşme bir yıl süreyle feshedilir. Tespit işlemi ilgili kurumca yapılabileceği gibi ilgili eczacı odasınca da yapılabilir. Tespit işleminin, ilgili eczacı odasınca yapılması ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetince onaylanarak ilgili kuruma yazılı olarak başvurulması halinde ilgili kurumca fesih yapılabilir.. Yargı kararı ile haksız yapıldığına karar verilen tespitler nedeniyle sözleşmesi feshedilen eczacının uğradığı her türlü maddi ve manevi zarar, tespiti yapan eczacı odası ile Türk Eczacıları Birliğince müteselsilen karşılanır.

        8- Eczane, veya ilgili kurum bir ay önceden sözleşme yaptığı kurumlara haber vermek şartıyla sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir.

        9- Bu protokolün yürürlük tarihinden önce yukarıda sayılan fiillerden dolayı sözleşmesi feshedilen eczaneler için de yukarıdaki süreler ve bu protokol hükümleri geçerli olup, bu sürenin dolması halinde yeniden sözleşme yapılır.

        10- Muvazaalı olarak işletildiği tespit edilen eczane ile sözleşme yapılmaz, sözleşme yapılmış ise süresiz feshedilir. Eczane sahibi ve mesul müdürünün başka adlar altında eczane açması veya aynı eczanenin bir başka eczacı tarafından muvazaalı bir şekilde devralınması durumlarında feshi yapan kurum veya kuruluşça yukarıda belirtilen müeyyideler uygulanır.


V- ÖDEME ZAMANI:

        

İlgili kurumlar, reçeteler üzerinde gerekli incelemeyi yaptıktan sonra, bedellerini reçetelerin kuruma veriliş tarihinden itibaren en geç 18 iş günü içinde ödemek üzere gerekli işlemleri tamamlamak zorundadırlar. Kan ürünü ve hemofili reçeteleri öncelikli ödenir.


VI- İHTİLAF


1- Bu protokol esaslarına göre yapılacak sözleşmenin uygulanmasından doğacak ihtilafların çözümlenmesinde kurumun bulunduğu yer mahkemeleri yetkilidir.

        2- Gerek görüldüğü hallerde kurum bu protokolün uygulanmasıyla ilgili hususları, eczane nezdinde yapılacak olan da dahil olmak üzere, her zaman incelettirebilir. İnceleme neticesinde protokol hükümlerine kasıtlı olarak uymadığı anlaşılan eczane ile yapılan sözleşme 1 yıl süreyle feshedilir. Protokolün sözleşmenin feshini gerektiren hususlar kısmında belirtilen fiillerin tespiti halinde ise III. kısımda belirtilen fesih süreleri uygulanır.

        3- Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti gerekli gördüğü hallerde, eczane nezdinde protokolün uygulanmasına ilişkin inceleme yapmaya ve inceleme sonucuna göre sözleşmenin feshi yolunda işlem yapılmasını kurumlardan talep etmeye yetkilidir.


VII- SÖZLEŞME:

        

1- Kurumlarla eczaneler arasında bu protokol esaslarına göre sözleşme yapılır. Sözleşmeden doğacak her türlü vergi, resim, harç ve masraflar eczaneye ait olacaktır.

        2- Eczaneler, sözleşme yaparken 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanununun 39 uncu maddesine dayanılarak TEB tarafından bastırılmış, imzalanan bu Protokole uygun "Tip Sözleşmeleri" kullanırlar. (EK-3/A).        

3- T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü (Sandık) internet sitesinde yayımlanan elektronik sözleşmenin kullanılmasıyla, eczacılar ve Sandık arasında uygulama sözleşmesi konuyla ilgili mevzuat çerçevesinde elektronik olarak da yapılabilir.

        Bu sözleşme ile uygulama içinde olan eczaneler, kamu kuruluşları ile de elektronik sözleşme yapabilir.

        Yapılan elektronik sözleşme neticesinde ilgili eczacı odasına sözleşme yapılan eczanelerin listesi verilir.

        Elektronik sözleşme yapılabilmesi için sözleşmenin seri numarasının elektronik ortamda kaydedilmesi zorunludur.

        Yapılan elektronik sözleşme neticesinde ilgili eczacı odasına sözleşme yapılan eczanelerin listesi ve sözleşme seri numaraları verilir.

        4- Bakanlık tarafından, Sandıkça yapılan uygulama paralelinde genel ve katma bütçeli daire ve idarelerde çalışan personel Talimat kapsamına giren haksahipleri için, bilgisayar ortamında reçete kontrolünün yapılması çalışmaları başlatılmıştır. Bu uygulamanın başlatıldığı kurumlarda; eczanelerin ilaç verebilmesi için öncelikle Sandık ile anlaşma yapmış olması gerekmektedir. Reçete muhteviyatı ilaçlar, Bakanlık ve Sandık tarafından konuyla ilgili tespit edilen esas ve usullere göre verilecektir. Bu anlaşmanın eczacı ve kurum arasında imzalanarak yürürlüğe girmesinden sonra Sandık tarafından sözleşmesi feshedilen eczane, sistem dışı kalacağından, bilgisayar ortamında reçete kontrolünün başladığı kurumların personeline ait reçeteleri de veremeyecektir.

        5- Kurum ve kuruluşlar yukarıda belirtilen indirim oranlarını kabul eden ve başvuru formunu getiren her eczane ile (feshi gerektirecek hususlar nedeniyle sözleşmeleri feshedilenler ile muvazaalı olarak açıldığı kanıtlanan eczaneler hariç) sözleşme yapacaklardır.

        6- Kurum veya kuruluş, yukarıda belirtilen fiillerden dolayı bir yıldan daha uzun süreli olarak sözleşmesi feshedilen ve ceza mahkemelerinde yargılanmaları devam eden eczanelerle, bu protokolde belirtilen sürelerle sınırlı olarak sözleşme yapamaz.


VIII- YÜRÜRLÜK:

        

Bu protokol; Talimat eki olarak Resmi Gazetede yayımı tarihinden itibaren yeni bir protokol düzenleninceye kadar geçerlidir. İki örnek olarak düzenlenen bu protokol, taraflar arasında kabul edilerek imzalanmış ve taraflara birer örneği verilmiştir. Ankara, …/ …/ 2005.



TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ                                MALİYE BAKANLIĞI

MERKEZ HEYETİ



TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ'NİN

2005 YILI MALİYE PROTOKOLÜ'NE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ



1.        Protokol Taslağı'nın, "II. Dayanak" başlıklı bölümü ile "III.Uygulanacak Esaslar" başlıklı bölümü arasına "Uygulanacak İndirim Oranları" bölümünün ilave edilmesi. Bu bölümde, kamu kurum ıskontosu düşüldükten sonra kalan bedel üzerinden eczaneler tarafından %3,5 ıskonto yapılacağına ilişkin hükmün yer alması.


2.        Protokol Taslağı'nın "III. Uygulanacak Esaslar" başlıklı bölümünün 2.bd maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesi:


"Reçetelere ilacı alan kişinin ad ve soyadı yazılarak imzasının alınması, hak sahibi dışındaki kimselerin alması halinde ise T.C. kimlik numarasının ve/veya kimlik bilgilerinin (adı, soyadı, telefon numarası/adres, imza) istenilerek reçete arkasına yazılması, sağlık karnesinin o reçete ile ilgili sayfasına eczane kaşesi basılarak imzalanması, bu işlemler tamamlandıktan sonra sağlık karnesinin ilgili kişiye geri verilmesi


3.        Protokol Taslağı'nın 6. maddesinde yer alan "Gerek duyulması halinde Kurumca bu tip ilaçların fiyatları hakkında Sağlık Bakanlığından bilgi istenecektir." ifadesinin, Majistral Tarife'nin Sağlık Bakanlığı'ndan onay aldıktan sonra yayınlanması, dolayısıyla bu tip ilaçların fiyatlarının zaten Bakanlıkça belirleniyor olması nedeni ile taslaktan çıkarılması.


4.        Protokol Taslağı'nın 9. maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesi:


"Reçetede ilacın ticari adı belirtilmeyip, sadece kimyasal adı yazıldığı takdirde, eczacı en ucuzunu, en ucuz ilacın eczanede bulunmaması ve temin edilememesi halinde en fazla %30 oranında yüksek fiyat içeren ilacı verecek ve verdiği ilacın ticari adını reçeteye işleyecektir."


5.        Protokol Taslağı'nın "IV-Sözleşmenin Feshini Gerektiren Hususlar" başlıklı bölümünün 1.maddesinin d bendinde yer alan fesih süresinin 2 (iki) yıldan 1 (bir) yıla indirilmesi.


6.        Protokol Taslağı'nın "IV-Sözleşmenin Feshini Gerektiren Hususlar" başlıklı bölümünün 1.maddesi (k) bendinin;


        "Sahte ilaç fiyat kupürlerinin kullanılması, sahte reçetenin eczacı tarafından tanzim edildiğinin yargı kanalı ile tespiti halinde….………..….. 3 yıl" olarak değiştirilmesi


7.        Protokol Taslağı'nın "IV-Sözleşmenin Feshini Gerektiren Hususlar" başlıklı bölümünün 1.maddesinin (l) bendinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesi ve fesih süresinin 1 (bir) yıla indirilmesi.

(l) Eczanede, Kurum ve Bölge Eczacı Odası temsilcisi tarafından yapılan incelemeler sonucu yapılan tespitlerde reçete karşılığı bulunmayan ve kime ait olduğu ispatlanamayan ilaç kupürünün veya kupürü kesilmiş ilaçların bulunması …...…. 1 yıl.

8.        Protokol Taslağı'nın "IV- Sözleşmenin Feshini Gerektiren Hususlar" başlıklı bölümünün 1.maddesinin (n) bendinin aşağıdaki şekilde düzenlenmesi ve fesih süresinin 2 (iki) yıldan 1 (bir) yıla indirilmesi.


(n) "Eczane; eczanede bulunan bir ilacı karşılamakla yükümlüdür ve eczanede bulunan ilaca ait reçeteye hiçbir gerekçeyle "Yoktur" kaşesi basamaz. Reçete karşılamada reçete ve hasta seçimi yapamaz. Sigortalının kurallara uygun yazılmış ve provizyon sisteminin onay verdiği reçetesinde yer alan ilaç var olduğu halde ilaç hastaya bedeli karşılığında satılamaz. Bu durumlarda eczane, ilk uygulamada yazılı olarak ikaz edilir, aynı sözleşme döneminde tekrarı halinde sözleşmesi feshedilir…... 1yıl"


9.        9. Protokol Taslağı'nın "IV- Sözleşmenin Feshini Gerektiren Hususlar" başlıklı bölümünün 8. maddesinin aşağıdaki şekilde düzenlenerek "veya ilgili kurum" ifadesinin çıkarılması.


"Eczane, bir ay önceden haber vermek şartıyla sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir."


Gerekçe: İlgili Kurumun hangi hallerde sözleşmeyi tek taraflı feshedeceği Protokol'ün "IV.Sözleşmenin Feshini Gerektiren Hususlar" başlıklı bölümünde açıkça ifade edilmiş olup, "veya ilgili kurum" ifadesinin maddede yer alması keyfiyet yaratacağından haksız fesih işlemlerine neden olabilecektir. Bu nedenle anılan ifadenin 8. madde hükmünden çıkarılması gerekmektedir.


10.        10. Tüm kamu kurumlarında otomasyona geçilmesi ve sistemde Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı fiyatların yer alması nedenleri ile kamu kurum reçetelerinde sürşarj uygulamasına son verilmesi, sürşarj etiketi yerine ilaç barkodlarının kullanılması, böylelikle gerek eczane işlemlerinde ve gerekse reçete kontrollerinde işlerin daha pratik olmasının sağlanması.




2006 Mali Yılı Protokol Taslağı'na İlişkin TEB 4.Bölge Adana Eczacı Odası Görüş ve Önerileri

I-KAPSAM
·        2.Maddede Er/Erbaş ve Gazi Reçetelerinin de Protokolün "Kapsam" bölümün de yer alması gerekmektedir.
·        Cezaevi ve tutukevlerindeki hükümlü ve tutukluların da Protokolün "Kapsam" bölümünde yer alması gerekmektedir.
III-UYGULANACAK ESASLAR

·        2.maddede "............reçete muhteviyatı ilaçlar 17nci madde hükmü saklı kalmak saklı kalmak kadıyla eczanece aynen ve tamamen verilecektir." denmektedir. 17.madde "Farmasötik Eşdeğer" i tanımlamakta iken ; bugün uygulanan Terapötik Eşdeğer" tanımı ile çelişmektedir.
·        2-ba ve bb maddesine göre ;Cezaevi ve Tutukevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler ile Er/Erbaşların otokopili sağlık karnesi bulunmamaktadır. Bu maddenin; Tutuklu ve hükümlüler ile Er/Erbaşların, Bütçe Uygulama Talimatı kapsamına alınması durumunda otokopili karne verilmesi yada bu hükmün dışında tutulması gerektiği şeklinde düzenlenmesi gerekmektedir..
·        2-bc ; emeklilerin öğrenci olan çocuklarının sağlık karnesi geçerlilik süresini takip edilmesi Kurumun görevidir. Süresi bittiğinde sistem ilaç girişine izin vermemelidir.
·        2-bd maddesinde "...............sağlık karnesinin o reçete ile ilgili sayfasına eczane kaşesi basılarak imzalanması" ibaresinde ilgili sayfaya eczane kaşesi basılması yeterli olmalıdır;imza şartı olmamalıdır şeklinde düzeltilmelidir.
·        Uygulanacak Esaslar Bölümünün 3.maddesi protokolde bulunmamaktadır.
·        4.maddede yer alan "Henüz bilgisayar ortamında reçete kabul etmeyen kurumlar için de Emekli Sandığı provizyon çıktısı eklenir." ibaresinde Emekli Sandığı Provizyon çıktısı eklenmesi eczanelerin iş yükünü ve kırtasiye işlemlerini arttıracaktır.
o        Ayrıca Emekli Sandığı Provizyon Sisteminde "DENEME" işlemleri üzerinden alınacak çıktıda "....Talimat ile tespit edilen indirim oranı...." yer almamaktadır ve kuruma gönderilecek olan EK-2 bilgileri de buradan alınamamaktadır.

Bu nedenle "Henüz bilgisayar ortamında reçete kabul etmeyen kurumlar için de Emekli Sandığı provizyon çıktısı eklenir." İbaresi kaldırılmalıdır.
·        Ancak kaldırılmadığı takdirde provizyon çıktısı eklenen reçeteler ile provizyon sistemine göre ilaç verilen kurumlar için (Emekli Sandığı,Bağ-Kur,yerel kurumlar)
·        Muadil (eşdeğer) onayı aranmaması,
·        İthalatçı veya kurum indirimi miktarlarının ayrıca reçete ve fatura dökümünde istenmemesi
şeklinde düzeltilmelidir.
·        8nci maddede yer alan "Reçetelere yazılan ilacın miktarı bir birimden (kutu, şişe vb.) fazla ise, miktar ayrıca yazı ile belirtilecektir. Reçetelerin doktor tarafından doldurulması gereken kısımları eksiksiz olarak doldurularak doktor tarafından imzalanacaktır" ibaresinde hiçbir kurumda reçetedeki tüm bilgiler Doktorlar tarafından doldurulmamaktadır. Tarih ve protokol numaraları , tıbbi sekreterler tarafından protokol defterine kaydedilmekte veya bilgisayar çıktısı alınarak protokole işlenmektedir.Bu bölümlerin Doktor tarafından yazılması ve imzalanması ibaresi kaldırılmalıdır. Maddenin taslaktaki şekliyle kalması isteniyorsa; Sağlık Bakanlığı tarafından reçete yazım kuralları adı altında tüm hekimlere bu durumun yazılı olarak aktarılması gerekmektedir.
·        9ncu maddede yer alan "...... eczacı en ucuzunu verecek ve verdiği ilacın ticari adını reçeteye işleyecektir." İbaresinde yer alan en ucuzu ibaresi en ucuzun %30 fazlasına kadar olmalıdır.
·        Talimatta öngörülen süreye uygun olmayan örneğin Pulcet 28 mg tablet ile ilgili ,daha az tablet içeren ambalajı olmadığından, reçete muhteviyatı ilaç dışında bir ilaç verilecektir.Bu maddenin düzeltilmesi gerekir.(7 günlük tedavi dozu verilme esaslarında yazılan ilacın en küçük ambalaj formu verilecektir, denilmektedir.)
·        16ncı maddede "......sözleşmenin feshini gerektiren hususlar başlıklı III/c bölümüne göre işlem yapılır" ibaresi III/c bölümü diye bir bölüme rastlanılmadığından, ".....sözleşmenin feshini gerektiren hususlar başlıklı IV/c bölümüne göre işlem yapılır" olmalıdır.
·        17 nci maddede Provizyon sistemine girilen kurumlar için eşdeğer kaydı sistemden alındığından eczacı tarafından eşdeğer onayı ibaresinin yazılıp,kaşelenip,imzalanması işlemi kaldırılmalıdır.
·        18 nci madde protokolün 2 bd maddesi ile çelişmektedir.


IV- SÖZLEŞMENİN FESHİNİ GEREKTİREN HUSUSLAR

·        1 nci maddenin k bendinde sahte küpür ihtiva eden reçetelerin kuruma fatura edilen reçetelerdeki durumu (tekrarı,miktarı,alış faturalarının ibrazı) incelenerek sözleşme feshind


29 Aralık 2005     Okunma Sayısı : 4524     Yazdır