CUMHURBAŞKANLIĞINA YAZILAN YAZI HAKKINDA


SAYIN
AHMET NECDET SEZER
T.C. CUMHURBAŞKANI 
                    
ANKARA


Türkiye’nin tüm il, ilçe ve köylerine dağılmış 26000 serbest eczane düzenli bir şekilde, kesintisiz 24 saat sağlık hizmeti vermektedir.

Bugün serbest eczaneler tarafından verilen eczacılık hizmetlerinde herhangi bir sorun yok iken;

25.05.2007 tarihli 26532 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 2007 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği ve Maliye Bakanlığı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği (sıra no.8) nde yürürlük tarihi 15 Haziran 2007 olan iki önemli yeni düzenleme yapılmıştır.

  1. “Günübirlik Tedavi” adı altında getirilen yeni bir tanım ile, hastane polikliniklerinde reçetesi yazılan ilaçların hastane eczanelerince karşılanma zorunluluğu getirilmiştir.

  2. Yatan hasta reçetelerinin (120 gün sonra) serbest eczanelerce karşılanmasını yasaklayan maddeler eklenmiştir.

Bu maddelerin hukuka aykırılığının önüne geçmek amacı ile hükümet ilgili 2 yasayı apar topar TBMM’den geçirmiştir.

Birincisi, 01.06.2007 tarihli TBMM toplantısında kabul edilen, 7.6.2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5680 sayılı “Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Kamu İhale Kanununa tamamen aykırı olarak, ilaç alımı yeni bir kriterlere bağlanmıştır. Yirmi dört ay süreli çerçeve sözleşme kapsamında en az üç dağıtım kanalı ile ilaçların tedariki ön görülmektedir.

İkincisi ise, 03.06.2007 tarihli TBMM gündeminde kabul edilen 5683 sayılı “Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile de 181 sayılı Sağlık Bakanlığı’nın görevlerini belirleyen Kanun Hükmünde Kararname’nin 8. maddesine (j) ve (k) bendleri eklenmiş ve Ana Hizmet Birimleri bölümüne (j) bendinde İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanlığı (k) bendinde “Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı) eklenmiştir.

Kabul edilen 5683 Nolu Kanunun 3. maddesi, 181 sayılı Kanun Hükmünde Kararname 17/c maddesinin (a) bendinde ise bu Kanunla kurulan Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı’nın görevlendirilen ilki; gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine kırk dokuz (49) yılı geçmemek şartı ile kiralama karşılığı yaptırılacak projeleri düzenlemek olarak belirtilmektedir.

Anayasamızda tanımlanan “Sosyal Devlet” anlayışına aykırı olarak; Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hizmetinden çekilmesi, sağlığı özelleştirme anlayışı ile piyasa koşullarına devredilmesinin bir adımı olarak gördüğümüz bu değişiklik Kamu hastane eczanelerinin belirli bir-iki gruba sunulma çabasıdır. Dünyadaki örneklerinde olduğu gibi, hastanelerin yatan hasta reçeteleri hastane eczanesinden; olmadığı takdirde, dışarıda bulunan eczanelerce ( mevcut durumda olduğu gibi) karşılanır. 01.06.2007 ve 03.06.2007 tarihli TBMM gündeminde kabul edilen ve eczacılık mesleğini de çok derinden yaralayacak olan 5680 ve 5683 sayılı Kanunların hayata geçirilmesi olasılığına karşı Yüksek Makamınızın emir görüşlerinize arz ederiz.

Saygılarımızla,


4. Bölge Adana Eczacı Odası

8. Bölge Gaziantep Eczacı Odası

14. Bölge Kahramanmaraş Eczacı Odası

25. Bölge Mersin Eczacı Odası

28. Bölge Hatay Eczacı Odası


11 Haziran 2007     Okunma Sayısı : 3105     Yazdır