EMEKLİ SANDIĞI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER HAKKINDA

Emekli Sandığı sorumlu eczacısı Ecz. Esra KARAHAN ile yapılan görüşmeler sonucu; meslektaşlarımızın Emekli Sandığı hastalarının reçetelerini karşılarken aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir:

  1. İlaç Kullanım ve Hasta Katılım Payından Muafiyet Raporları Hakkında;
  2. a)- Tek İlgili Uzman Hekim İmzalı Raporlar, 01. 09. 2006 tarihinden sonra çıkmış ise, mutlak surette Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan formatta çıkmalı ve başhekimlik onayı bulunmalıdır. Raporda ilgili tek hekim bulunmalı, üst kısımda başka alt kısımda başka doktor adı, diploma no’su, imzası ve kaşesi olmamalıdır.

    b)- Birden fazla hekimin (en az 3 Hekim) bulunduğu raporlarda ise herhangi bir kısıtlama olmadığı, eskiden uygulandığı gibi devam edileceği, ancak yeni formatta da hazırlanması durumunda geçerli olduğu ,

    c-) Eskiden çıkarılmış raporların süresi sonuna kadar geçerli olduğu bildirilmiştir.

  3. Hafızadan gelen “Antideprasan İlaçları Kullanımına İlişkin” raporlara reçete karşılanırken; raporda ilacın adı ve kullanım şeması yok fakat reçeteyi yazan uzman hekim ise, sadece bir kutu ilacın verilmesi , kesinlikle makine hastayı raporlu dahi gösterse bir kutudan fazla ilacın verilmemesinin gerektiği,
  4. Osteoporoz raporlarında kayıt “Senil ve Postmenopozal Osteoporoz” olarak yapılmalıdır. ( 20.02)
  5. Diabetes Mellitus, Hipertansiyon, Astım, KOAH, Kalp Hastalıkları gibi raporlarda raporun reçete ekinde gönderilmemesi için, mutlaka teyitli olması gerekmekte ve sistemde kayıtlı olduğu görülmelidir. Rapor kayıtlı olarak teyit edilmemiş ise reçete ekinde mutlaka raporun onaylı suretinin gönderilmesi gerekmektedir.
  6. Hiperlipidemi raporlarında, teyitli olsa dahi raporun onaylı suretinin reçete ekinde gönderilmesi gerekmektedir.
  7. BUT’ a göre “Grip Aşıları” nın uzman doktor tarafından yazılması gerekmektedir.
  8. Gabapentin (Neurontin ) etken maddeli ilacın “Nöropatik Ağrı” teşhisi ile çıkan raporunda 20.00 kodunun, “Diabetik Nöropati” teşhisi ile çıkan raporunda ise 10.16 kodunun sisteme işlenmesi gerekmektedir.
  9. Kanser İlacı Verilme İlkeleri doğrultusunda, reçete karşılanırken muhakkak suretle “Prospektüs Endikasyonu” na dikkat edilmesi ve endikasyona uygun ise reçeteye ilacın verilmesi gerektiği,
  10. Klopidogrel Tablet (Plavix) rapor kapsamında verilmesi esnasında; 2006 BUT’ ın “Klopidogrel Kullanım İlkeleri” başlıklı bölümüne ve raporların bu esasa uygun olarak düzenlenmiş olmasına dikkat edilmesi, ( Örneğin; Klopidogrel verilme ilkesinin c maddesinde; “Kalp kapak biyoprotezi bulunanlarda, koroner arter hastalığı, tıkayıcı periferik arter hastalığı veya serebral iskemik olay (iskemik inme) saptanan ve belgelenen hastalarda; gastrointestinel entolerans veya diğer tıbbi nedenlerden dolayı asetilsalisilik asit ve diğer antiagregan ilaçların kullanılamadığı durumlarda gerekçenin belirtilmesi halinde kardiyoloji, iç hastalıkları, nöroloji, kalp damar cerrahisi veya acil tıp uzman hekimlerinden birinin hazırladığı ve 12 ayı geçmemek üzere kullanım süresinin belirtildiği sağlık kurulu raporu ile diğer hekimler tarafından da yazılabilir. Burada bahsedilen durumlarda rapor süresi dolduğunda durumun devam ettiği belgelendiği taktirde hastaya tekrardan rapor çıkarılabilir.” denilmektedir. (Bu maddeye göre raporda muhakkak altı çizili bölümün aynen bulunması gerekmektedir.   Stend takılan hastalarda; Plavix Tablet kullanımı için, raporda stend takılma tarihi bulunması gerekmektedir.


28 Eylül 2006     Okunma Sayısı : 4601     Yazdır