EMEKLİ SANDIĞI,SSK,BAĞ-KUR SORUMLU ECZACILARIYLA YAPILAN GÖRÜŞMELER HAKKINDA

Değerli Meslektaşlar,

TEB’ den 20/11/2006 tarih ve 5373 sayılı yazı ile odamıza gelen Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ nün “İlaç Kullanımı ve Muafiyet Raporlar” hakkındaki yazısını web sayfamızda sizlere duyurmuştuk. Anılan yazının pratikte uygulamasını; Emekli Sandığı Bölge Müdürlüğü Sorumlu Eczacısı, SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü Sorumlu Eczacısı ve Bağ-Kur İl Müdürlüğü Sorumlu Eczacıları ile Yönetim Kurulu olarak görüştük. Görüşmelerimizin sonuçlarını kurumlara göre aşağıdaki gibidir:

EMEKLİ SANDIĞI:

1. 3 imzalı Heyet Raporlarında(Sağlık Kurulu Raporu), TC. Kimlik Numarası bulunma zorunluluğu yoktur. Ancak 3 imzalı raporlarda mutlaka resim bulunacaktır.
  2. Tek Uzman Hekim İmzalı Raporların “Tanı” bölümü doldurulmuş ise tekrardan “Hastalık Grubu” bölümünün doldurulması zorunlu değildir. Tanı kısmı doldurulan raporlar geçerlidir. Ek-2/C haricindeki hastalık gruplarında(Ek-2 Hasta Katılım Payından Muaf Hastalıklar) “İlacın adı yada etken madde adı” bölümünün doldurulma zorunluluğu yoktur.
  3. Hastaya ait kan tahlili sonuç belgesinde LDL değerinin 160’ ın altında ve açlık kan şekerinin yüksek olması; ancak hastanın diyabet raporunun olmaması ve/veya reçete teşhis bölümünde DM olmaması halinde kolesterol ilacı verilemez. Ancak kan tahlili sonuç belgesinde LDL değeri 160’ın altında olduğu halde; doktor tarafından reçete teşhisinde “Hiperlipidemi” teşhisi ile birlikte “DM ve/veya Koroner Sendrom ve/veya Geçirilmiş MI” teşhislerinden biri ve/veya birkaçı yer alıyorsa, LDL değerinin 160’ın altında olmasına bakılmaksızın kolesterol ilacı verilebilir.
  4. 20/11/2006 tarihinden önce çıkarılan raporlar süresi bitimine kadar geçerlidir. Yeni rapor formatının uygulama tarihi 20/11/2006 tarihidir. Ancak 15/05/2006 tarihinden önceki raporlar olduğu gibi; 15/05/2006 tarihinden sonra çıkanlar raporlar ise 2006 yılı Tedavi Yardımı Tebliği esasına göre çıkarılcaktır.(LDL, Trigliserit seviyesi; Antidepresan kullanım ilkeleri vb...)
  5. El yazısı ile çıkarılan raporlarda “Ünitemizde Otomasyon Yoktur.” yazısı aranmamaktadır. Özel Hastane Raporları provizyon sisteminden onaylanıyor ise geçerli kabul edilecektir.
  6. Eskiden çıkarılan “Tek Uzman Hekim” ve/veya “Çok Uzman Hekim(Heyet Raporu)” imzalı raporlarda ilaç adı ve dozu mevcut olsa dahi farklı ilaç grubu reçeteye verilebilir. Aynı zamanda ilacın raporda dozu var ise ve hekim tarafından max. dozu geçmemek kaydıyla yüksek doz yazılmış ise yazılan ilaçlar verilebilir. Ancak Ek-2/C’ deki ilaçlar için mutlaka ilacı adı ve dozu raporda yer almalı ve raporda yazılan doza dikkat edilerek ilaçlar verilmelidir.
  7. Nöropatik Ağrı’ da; eğer Diyabetik Nöropati teşhisi yok ise rapor kodu “20.00(Katılım paylı)”; Diyabetik Nöropati teşhisi var ise rapor kodu “10.16(Katılım paysız)” olarak girilecektir.
  8. “İlaç Güvenlik İzleme Formu” mutlak surette doktor tarafından doldurulmuş olarak reçetelere eklenmelidir. Aksi takdirde reçeteler iade edilecektir.

SSK:

1. 20/11/ 2006 tarihinden önce çıkarılan 3 imzalı Heyet Raporlarında(Sağlık Kurulu Raporu) TC. Kimlik Numarası mutlaka yer alacaktır. Ancak TC. Kimlik Numarası bulunmayan raporlar için; raporun ait olduğu hastaya ait TC. Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı fotokopisi reçeteye eklenmek suretiyle ilaçlar karşılanabilecektir. 20/11/2006 tarihinden sonra çıkarılan 3 imzalı Heyet Raporlarında, mutlak surette TC. Kimlik Numarasının yer alması gerekmektedir.
  3. Hastaya ait kan tahlili sonuç belgesinde LDL değerinin 160-130 arasında ve açlık kan şekerinin yüksek olması; ancak hastanın diyabet raporunun olmaması ve/veya reçete teşhis bölümünde DM olmaması halinde kolesterol ilacı verilemez. Ancak kan tahlili sonuç belgesinde LDL değeri 160-130 arasında olduğu halde; doktor tarafından reçete teşhisinde “Hiperlipidemi” teşhisi ile birlikte “DM ve/veya Koroner Sendrom ve/veya Geçirilmiş MI” teşhislerinden biri ve/veya birkaçı yer alıyorsa, LDL değerinin 160-130 arasında olduğu durumlarda” kolesterol ilacı verilebilir.
  6. Eskiden çıkarılan Tek Uzman Hekim ve/veya Çoklu Uzman Hekim(Heyet Raporu)” imzalı raporlarda ilaç adı ve dozu mevcut ise farklı ilaç grubu reçetede yazılsa dahi raporlu ilaç kabul edilmeyecek ve raporlu gibi işleme alınmayacaktır. Ancak 2006 yılı Tedavi Yardımı Tebliği’ nde yayımlanan şekliyle raporda düzeltme yapılması halinde istenen grup ilaçlar reçeteye yazılabilecek ve raporlu gibi işlem göreceklerdir.

BAĞ-KUR:

2. Tek Uzman Hekim İmzalı Raporların “Tanı” bölümü doldurulmuş dahi olsa; “Hastalık Grubu” bölümünde; hastalık grubu girilmemesi durumunda “.......... hastalığı ile ilgili ilaçların kullanılması gereklidir.” İbaresi yer almalıdır. (Örn: Tanı; “Hipertansiyon” ise, Hastalık Grubu bölümünde; “Hipertansiyon ile ilgili ilaçları kullanması gereklidir.” İbaresi yer almalıdır.)
  3. Hastaya ait kan tahlili sonuç belgesinde LDL değerinin 160’ın altında olması ve açlık kan şekerinin yüksek olması ; ancak hastanın Diyabet raporunun olmaması ve/veya reçete teşhis bölümünde DM olmaması halinde kolesterol ilacı verilemez. Hasta reçetesinin teşhis bölümüne; “Hiperlipidemi” teşhisi ile birlikte “DM ve/veya Koroner Sendrom ve/veya Geçirilmiş MI” teşhislerinden biri veya bir kaçı yazılsa dahi kan tahlili sonuç belgesinde LDL’ nin 160’ ın altında olması durumunda kolesterol ilacı reçeteye verilemez. Ancak hastanın anılan durum yada durumlarını belgelendirmesi halinde ve/veya LDL değeri 160’ ın üzerinde ise kolesterol ilacı verilebilir.*

5. El yazısı ile çıkarılan raporlarda “Ünitemizde Otomasyon Yoktur.” yazısı aranmamaktadır. Özel Hastane Raporları geçerli kabul edilmektedir.

*
3.madde ile ilgili olarak Bağ-Kur Genel Müdürlüğü’ nden görüş istenmiş olup Bağ-Kur’ dan yanıt geldiğinde meslektaşlarımıza duyurusu yapılacaktır.

13 Aralık 2006     Okunma Sayısı : 7603     Yazdır