ODA BAŞKANIMIZIN 10.05.2022 TARİHİNDE YAPILAN "MESLEĞİN VE MESLEK ÖRGÜTÜNÜN GELECEĞİ" PANEL KONUŞMASI
Dünyada iki yılı aşkın süren pandemi nedeniyle dengeler değişti. Pandemi ile kötüye giden dünya bir de yakın zamanda başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ile kötü günler yaşıyor. Savaştan etkilenenler yine çocuk ve kadınlar oluyor ne yazık ki. Pandeminin ekonomik, sosyolojik ve psikolojik etkilerini henüz atlatmaya çalışırken yaşadığımız ekonomik darboğaz ve ardından gelen Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle sıkıntılı günler yaşamaya devam ediyoruz. Tüketici fiyatlarının astronomik arttığı, alım gücünün azaldığı, var olmadığı söylenen enflasyona yenik düşmekteyiz.
Ülkemiz de pandemiden ve değişen dengelerden kötü olarak etkilenmeye devam ediyor. Birçok sektör pandemiden kaynaklı çalışmaz hale geldi, buralarda çalışanlar zor günler yaşadılar. Eczaneler de pandemiden olumsuz etkilendiler. Devlet tarafından desteklenecek sektörler arasında da yer almadığımızdan sıkıntılar yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Ülkede yaşanan ekonomik darboğazda bütün tasarrufların sağlığa özellikle de ilaca yönelik olması bizleri her geçen gün sıkıntıya sokmaktadır. İlaçta yaşadığımız ilaca erişilememe, ilacın bulunamaması sorunu halen devam etmekte ne yazık ki. Tedavinin ana unsuru olan ilacı hastalara ulaştırmak bizim görevimizdir görevimizi yapamaz hale gelmekteyiz.
İlaca gereken değer verilmelidir; ucuz olmalı, erişilebilir, bulunabilir, alınabilir olmalıdır. İlaca erişimdeki engellerin kaldırılması gerekmektedir. Biz, eczacılar olarak halkımıza ilacı ulaştırma görevimizi yapmak istiyoruz.
Meslektaşlarımız görev yaptıkları eczanelerde, hastane eczanelerinde, kamuda değer görmek istemektedirler. Mesleğimizin değer görmesini ve hak ettiği maaşı ve emeklilik haklarını almalarını talep ediyoruz.
Meslektaşlarımız mesleklerini icra ederken kendilerini mutlu hissetmemeye başladılar. Sektörümüze yönelik tehditler giderek artmaya başlarken eczanelerimizde yaşadığımız Sgk baskısı, enjektör ve majistral ilaç fiyat farkları, Kamu Kurum Iskontosu vermeyen ilaçlar, giderek vatandaşın üzerine yük olarak binen fiyat farkları ve katılım payları bizleri mesleğimizi yapamaz hale getirmektedir.
Artan personel maaşı-elektrik başta olmak üzere kullandığımız her şey gelen zamlardan sonra eczane ekonomileri sıkıntı yaşamaya başlamaktadır. Şubat ayında yapılan %37'lik zam, astronomik artan giderlerimizi karşılamaktan uzaktadır. %37'lik zam nedeniyle de yıllardır güncellenemeyen ilaç fiyat kararnamesi kaynaklı 100 TL’nin üzerine çıkan ilaçların oranı %48'e gelmiştir. Acilen ilaç fiyat kararnamesi güncellemeli, baremler yeniden değerlendirilmelidir. ‘Yaşatmak için Yaşamak zorundayız’ derken, bu baremlerle ve karlılık oranlarıyla eczanelerimizin ayakta kalabilmesi ve yaşayabilmesi mümkün değildir.
Sosyal Güvenlik Kurumu ile yeni bir ek protokol yapıldı; 2021 yılında pandemi nedeniyle yenilenmeyen 2022'de yenilenen protokolde beklediğimiz artışları ne yazık ki alamadık. Medikal reçeteler ile ilgili Ağustos 2021 den bu yana yaşadığımız ‘medikal reçete ve eki belgelerin taranması’ sıkıntısı halen çözülemedi. Bizlere hizmet yükü ve maliyet getiren uygulamaları kabul edemeyiz.
Eczane ürünleri dediğimiz ürünleri kaybetmeye devam ediyoruz. Artık ilaç üreticileri de gıda takviyesi adı altında ürettikleri farmasötik formdaki ürünleri eczane dışı kanallarda ve internetten satışını yapmaya başladılar. Gıda takviyesi adı altında bilinçsizce sırf satışının arttırılması için pazarlanan farmasötik formdaki aslında ilaç olan ürünler, yarar değil zarar getirmektedir. Bundan en çok da halk sağlığı zarar görecektir. Farmasötik formda olan gıda takviyeleri sadece eczanelerden eczacı danışmanlığı ile satılması gerekmektedir.
Teknoloji ve internet mesleğimizi hızla sararken, uzaktan sağlık hizmetlerinde eczacılık ve ilaç hizmetlerinin planlanması, geleceğe hazırlanması gerekmektedir. Ancak yapılan açıklamalarda eczacılar göz ardı edilmektedir. İlaç tedavinin vazgeçilmezidir. Uzaktan sağlık hizmetlerinde ilaç ve eczacılık hizmetleri de yer almalıdır ve eczacılar tarafından yerine getirilmelidir.
Yardımcı Eczacılık sıkıntılı bir hale gelmektedir. Acilen maaş-prim destekleri yapılarak, sürdürülebilmesi sağlanmalıdır. Yardımcı eczacı meslektaşlarımızın da sıkıntıları giderilmelidir.
Mesleğimizin geleceği ile ilgili endişeliyiz. Kontrolsüz açılan eczacılık fakülteleri ve giderek artan mezun sayısı ile yeni istihdam alanları açılmadıkça meslektaşlarımız çalışacak alan bulamayacak hale gelecekler. Yıllık mezun sayımız 1800'lerde iken yılda 4000’e yakın mezunumuz olacak, bu nedenle istihdama yönelik acil çalışma yapılması ve mezunlarımıza iş alanları açılmalıdır. Eczacılık fakültelerinin sayılarını artırarak niceliğini değil, kontenjanlarının azaltılarak eğitim niteliklerinin arttırılması gerekmektedir.
Pandemi hem Odalarımızı hem de Merkez Örgütümüzü kötü etkiledi. Eczacı Odaları olarak yerelde çözümler üretmeye yoğun çaba sarf ediyoruz ancak merkezden sorunlarımıza ilişkin çözümleri ne yazık ki görememekteyiz. Meslektaşlarımızın sorunlarına yanıt vermemek bizleri sıkıntıya sokmaktadır. Çözüm bekleyen sorunları hep birlikte tartışmalı, çözüm önerilerini masaya yatırmalı ve mesleğimiz ve meslektaşlarımızın hak ve menfaatleri sonuna kadar savunulmalıdır. Çözümsüzlük değil çalışma, çaba, gayret ve sonuç alınamazsa eylemlilik de içeren çözüm önerileri sunulmak ve düşünülmek zorundadır. Bizler Varlık bulan, Değer Gören bir eczacılık mesleği için çalışmaktayız. Gelecekte de sorunsuz ve sıkıntısız Eczacılık için hep birlikte çalışmak zorundayız. Dijitalleşme ile mesleğimiz de değişime uğrayacaktır. Bizlerin de geç kalmadan hazırlık yapmaya başlamamız gerekmektedir. Unutulan ve göz ardı edilen meslek hakkımızı istiyoruz. Eczacısız ilaç hizmeti olamaz. Geçmişte nasıl var olduysa gelecekte de eczacılık değerini korumalıdır. Eczacıların çalışma alanları arttırılarak, istihdam edilmeleri sağlanmalıdır. En yakın sağlık danışmanı eczacıdır ve ilaç ile ilgili tüm bilgiye sahip olan meslek grubu da eczacılardır.
Bu anlamda panelimizi önemsiyorum. Gelen konuklarımız hem bölgesel hem genel sorunlara hem de geleceğe değinecekler, onların ve siz değerli meslektaşlarımın da katkıları ile zenginleşen bir panel yapacağız. Bizleri kırmayıp gelen Oda Başkanlarımıza teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.