ÖNEMLİ ! SGK YURTDIŞI (ALMANYA) SİGORTALILARI HAKKINDA

Değerli Meslektaşlarımız,

01.04.2014 tarihinden itibaren SGK yurtdışı Almanya sigortalıları medula üzerinden karşılanmaktadır. Dikkat edilecek hususlar ve SGK duyuruları aşağıda yer almaktadır.

A ) 01.04.2014 tarihinden itibaren Almanya sigorta kurumları adına sağlık yardımı hakkını elde etmiş sigortalılar, aylık gelir sahipleri ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler ülkemizde bulundukları ya da ikametleri sırasında Kurumumuzla anlaşmalı sağlık tesislerinden, Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi üzerinden “Yurtdışı Provizyon, Aktivasyon ve Sağlık Sistemince” üretilen YUPASS numarası ve resimli bir kimlik belgesi ile sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacaklardır.

Bu tarihten itibaren Sosyal Güvenlik Sözleşmelerine Göre Sağlık Yardım Hakkı Belgesi ile sağlık yardımlarından yararlanılmayacaktır.

Söz konusu YUPASS numarasının alınması için ilgililerin adreslerine en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat etmeleri gerekmektedir.

B) TÜRKİYE ALMANYA SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA SAĞLIK YARDIMI ALAN KİŞİLER İÇİN MEDULA ECZANE PROVİZYON SİSTEMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Türkiye Almanya sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamındaki kişiler için 01 Nisan 2014 tarihinden itibaren MEDULA sistemi üzerinden provizyon alınmaya başlanacaktır. Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Türkiye Almanya sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamındaki kişilerin sağlık yardımlarından yararlanma hakkının olup olmadığının tespiti için,

Kurum bilgi işlem sistemi (MEDULA-Hastane, MEDULA-Optik, MEDULA-Eczane provizyon sistemi) üzerinden 10 haneli YUPASS (Yurtdışı Provizyon Aktivasyon ve Sağlık Sistemi) numarası kullanılarak hasta takip numarası/provizyon alacaklardır.Bu kapsamda, Türkiye Almanya sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamındaki kişiler için Medula Eczane Provizyon Sisteminde dikkat edilecek hususlar aşağıda yer almaktadır.

 

1-  01/04/2014 tarihinden itibaren bu kişiler için Medula Sistemini kullanan tüm sağlık hizmet sunucularınca e-rapor ve e-reçete düzenlenmesi gerekmekte olup, bu tarihten itibaren manuel düzenlenmiş reçete (“Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi bulunan manuel reçeteler hariç) ve sağlık raporu kabul edilmeyecektir.

2-   01/04/2014 tarihinden önce düzenlenmiş sağlık raporları sürelerinin sonuna kadar geçerli olup, sözleşmeli eczaneler tarafından sisteme işlenecektir.

3-   01.04.2014 tarihinden önce düzenlenmiş sağlık raporlarına istinaden reçete karşılanırken rapor arkasında kayıtlı ilaçların doz bitiş tarihleri sözleşmeli eczaneler tarafından kontrol edilecek ve uygun olan reçeteler karşılanacaktır.

4-   01.04.2014 tarihinden önce düzenlenmiş sağlık raporlarına istinaden reçete karşılanırken hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek ilaçların Medula Eczane Provizyon Sistemi üzerinden takip edilmesi mümkün olamayacağından sistem tarafından kısıtlama yapılmayacak olup, rapor arkasında kayıtlı ilaçlar sözleşmeli eczane tarafından kontrol edilecek ve ilaç ilk defa kullanılıyor ise SUT’nin 4.1.4 maddesinin 5. fıkrası doğrultusunda işlem yapılacaktır.

5-    Hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek raporsuz ilaçlarda ise sistem tarafından SUT’nin 4.1.4 maddesinin 5. fıkrası doğrultusunda işlem yapılacaktır.  

6-   Türkiye Almanya sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamındaki kişilerin emekli ve çalışan ayrımı yapılmadan ilaç ve reçete katılım payları Kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından kişilerden tahsil edilir.

C) 01.04.2014 tarihinden itibaren Almanya sigorta kurumları adına sağlık yardımı hakkını elde etmiş sigortalılar, aylık gelir sahipleri ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler ülkemizde bulundukları ya da ikametleri sırasında Kurumumuzla anlaşmalı sağlık hizmet sunucularından, Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi üzerinden “Yurtdışı Provizyon, Aktivasyon ve Sağlık Sistemince” üretilen 10 haneli YUPASS numarası ile sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacaklardır.

Türkiye Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi kapsamındaki kişiler için Medula Sisteminde dikkat edilecek hususlar aşağıda açıklanmıştır.

1-   Sağlık kurum ve kuruluşlarınca, bu kapsamdaki kişilerin müracaatı aşamasında, acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra, Medula sistemi üzerinden YUPASS numarası ile bildirilen kimlik bilgilerinin resimli bir kimlik belgesi ile doğrulanması yeterli görülecektir. Bu kişiler için Kurum tarafından duyuruluncaya kadar Sağlık Uygulama Tebliğinin 1.6 maddesinde yer alan biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılmayacaktır.

1-   Provizyon sisteminde TC Kimlik Numarası ile yapılan sorgulamada TescilKapsamı ve GSS Kapsamı alanlarında Yurtdışı Anlaşmalı Emekli Sigortalılar ya da Yurtdışı Anlaşmalı Sigortalılar şeklinde kapsam belirtildiğinde bu kapsamda işlem yapılmayacaktır. Bu durumda ilgili kişilerden YUPASS numarası alınarak bu numara ile provizyon sorgusu yapılarak müstahak olması halinde sağlık yardımları verilecektir


01 Nisan 2014     Okunma Sayısı : 9450     Yazdır