RAPORLARDA ETKEN MADDE BULUNMASI HAKKINDA

Değerli meslektaşlarımız,

 

15.06.2007 tarihinde yürürlüğe giren SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nin raporda etken madde adı bulunması ile ilgili maddesi:


“2.1.3. İlaç kullanım raporlarının düzenlenmesi


İlaç kullanım rapor formatları konusunda Sağlık Bakanlığı düzenlemelerine uyulacaktır.


İlaç kullanım raporlarının düzenlenmesinde, Tebliğin
9.uncu maddesi dikkate alınacaktır. Bu raporlar, Tebliğde yer alan istisnalar saklı kalmak kaydıyla 9.1 inci madde doğrultusunda ilgili uzman hekim tarafından düzenlenecek olup  9.2 nci maddeye göre düzenlenen sağlık kurulu raporları da geçerli kabul edilecektir.


İlaç kullanım raporlarında, Tebliğ ve eki listelerde özel düzenleme yapılmış ilaçlar hariç olmak üzere, ilaç dozlarının belirtilmesi şart olmayıp, etken madde adının yazılması yeterli olacaktır. İlaç kullanım raporuna etken madde adının yazılmasının yeterli olduğu ilaçlar için hastanın kullanacağı ilacın etken madde miktarı ve günlük kullanım dozu reçete ile düzenlenecektir. Ancak raporda ilacın etken madde miktarının ve günlük kullanım dozunun ayrıntılı olarak belirtilmiş olması halinde belirtilen doz miktarı aşılamaz.


Hasta katılım payı muafiyeti için düzenlenen ilaç kullanım raporlarında, teşhis ve ICD-10 kodu yer alacaktır. Teşhislerde ve etken madde isminde kısaltma yapılmayacaktır.


İlaç kullanım raporları, Tebliğde özel düzenlemeler hariç olmak üzere en fazla iki yıl süre ile geçerlidir. Tebliğin yürürlük tarihinden önce Kurum bilgisayar kayıtlarına süresiz olarak girilen tüm raporlar, Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 2 yıl süre ile geçerli kabul edilir.


Hasta kimlik bilgileri veya ilaç adına ilişkin yazım hataları ile Tebliğ hükümlerine göre eksikliği bulunan ilaç kullanım raporları (ilacın kullanım dozu, etken madde, kullanım süresi, ilgili hekim onayı veya tedavi şeması), aslına sadık kalmak kaydıyla raporun çıktığı hastanede raporu düzenleyen hekimin kaşe ve imza onayı ile düzeltilmesi ve bunun başhekimlik mührü ve ıslak imza ile onaylanması koşuluyla düzeltmeye esas reçete tarihinden itibaren rapor süresinin sonuna kadar geçerlidir.


İlaç kullanım raporlarına dayanılarak reçete edilen ilaçlar için, hastalardan ve raporu düzenleyen sağlık kurum ve kuruluşlarından, Tebliğ ve eki listelerde belirtilen özel durumlar haricinde ek bilgi ve belge talep edilmeyecektir.

 

Kullanımı sağlık raporuna bağlı veya katılım payından muaf ilaç(lar) için  2 adet sağlık raporu düzenlenir. Sağlık raporuna dayanılarak düzenlenen ilk reçete ile birlikte sağlık raporunun biri ilaçların temin edildiği sözleşmeli eczanenin faturası ekinde Kuruma gönderilir. Sağlık raporunun bir nüsha düzenlenmesi halinde fatura ekinde ilgili sağlık kuruluşu tarafından aslı gibidir onayı yapılmış rapor fotokopisi Kuruma gönderilecektir.”

şeklindedir.

 

Konuya açıklık getirilmesi amacı ile SSK Adana  Sağlık İşleri Sorumlu Eczacısı Ecz. Mehmet EM ile yapılan görüşme sonucu şöyledir.

 

1)15.06.2007 tarihinden önce çıkan raporlarda; ilaç etken maddesinin veya  ilaç adının raporda belirtilmesi kabul edilecektir.

 

2)15.06.2007 tarihinden sonra çıkan raporlarda; ilgili madde gereği(2007 SUT) raporda ilaç etken maddesi bulunma zorunluluğu olduğundan, sadece ilaç adının belirtilmesi (konu ile ilgili yazışmalar halen devam etmekte olup, konuya açıklık getiren yeni bir duyuruya kadar) durumunda  bu tip raporlar geçerli değildir.

 

Raporlu reçetelerin yukarıdaki esasların çerçevesinde karşılanması önemle duyurulur.

 


20 Haziran 2007     Okunma Sayısı : 6903     Yazdır