RENKLİ REÇETE SİSTEMİ (KIRMIZI VE YEŞİL REÇETELER) HAKKINDA DUYURU

RENKLİ REÇETE SİSTEMİ HK.

Değerli Meslektaşlar,

6/3/2017 tarihinde TİTCK tarafından yapılan duyuru ile 17 Mart 2017 tarihinden itibaren kırmızı ve yeşil reçeteler ile ilgili Renkli Reçete Sisteminin başlayacağı Odamız tarafından duyurulmuştu.

TİTCK tarafından 14/03/2017 tarihinde yayımlanan Renkli Reçete Sistemi konulu 2017/1 Sayılı Genelge ile kırmızı ve yeşil reçeteye tabi ilaçların nasıl karşılanacağı bildirilmiştir. Genelge ve Renkli Reçete Uygulaması Eczane Kullanım Kılavuzu yazımız ekinde yer almakta olup dikkatle okunması rica olunur.

·        Renkli Reçete Sistemine https://renklirecete.saglik.gov.tr adresinden kullanıcı türü “Eczane” seçilerek eczaneye ait İTS Kullanıcı adı (İTS Kullanıcı adı GLN numaranıza 0000 (dört adet sıfır) eklenerek bulunur) ve şifresi ile giriş yapılacaktır.

·        17 Mart 2017 tarihinden itibaren Renkli Reçete Sistemi üzerinden uyuşturucu madde ve müstahzarları ile psikotrop madde ve müstahzarları için elektronik reçete düzenlenmesi gerekmektedir. “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi kaşe ya da el yazısı şeklinde bulunan ve bu ibarenin hekim tarafından onaylandığı ıslak imzalı matbu kırmızı ya da yeşil reçetelere de yazılabilecektir. Bu tip reçeteler de Renkli Reçete Sistemine işlenmek zorundadır.

·        İlaçların maksimum doz, kutu adedi ve hastanın elindeki ilaçların takibi Renkli Reçete Sistemi tarafından yapılacaktır. Kırmızı ve yeşil reçeteye tabi ilaçlar sisteme işlenmeden kesinlikle karşılanmamalıdır.

E- reçete olarak yazılan reçetelerin karşılanması:

Reçete detay görüntüleme ekranı

Eczacı hekim tarafından yazılmış reçete sorgulamasını tamamladıktan sonra reçete detay sayfasına yönlendirilir. Eczane tarafından ilk olarak medula üstünden satışını gerçekleştirilen reçetenin medula reçete numarası girilerek ilaçlar meduladan içeri aktarılır.

Aktarma işlemi tamamlandıktan sonra doktor tarafından reçete edilmiş ilaçların listesi görüntülenir. Burada medula üstünden satılmış ilaçlar için işlem yapılamaz. Var ise kalan ilaçlar için karekod okutma işlemleri gerçekleştirilebilir.

1 -> Doktor tarafından girilen doz bilgileri 2 -> Kutu sayısı. Eczane doktor tarafından yazılın kutu sayısını artıramaz ancak azaltabilir 3 -> İlaç için barkod okutma alanı. Okutma işleminden sonra otomatiik olarak GTIN ve SN parçalanarak altta yer alan alanlara atanır 4 -> İşlemler Menüsü. Muadil seçme, İlacı silme gibi işlemler bu menüden yapılabilir. 5 -> İletişim bilgileri kısmında ilacı teslim alan kişinin bilgileri alınır, tc kimlik numarası ile sorgulama yapılabilir. Karekod ile reçete giriş yapılırken karekod alanı seçilmiş ilaç dışında bir ilaç okutulduğunda kullanıcıya verilen uyarı mesajı aşağıdaki şekildedir. Kullanıcı doğru ilacın karekodunu okutana kadar reçeteyi kaydetmesine izin verilmez. Reçetede yer alan bir ilaç sistemde tanımlı olan muadilleri ile değiştirilebilir. Bunun için ilgili ilaç kutusunun sağ üst köşesinde yer alan ayarlar kısmından gelen menüde Muadil İlaç Seç butonuna tıklanır. Hekim reçete yazma anında hastanın elinde ilaç var ise tekrar reçete edilebilmesi sistem tarafından engellenmektedir. Ancak bazı durumlar bu kontrol tek başına yeterli olmamaktadır. Bu nedenle hastanın elindeki ilaç kontrolü eczane alım aşamasında da uygulanmakta, suistimal edilme riski minimuma indirilmektedir.

Matbu reçetelere yazılan reçetelere ait Reçete Giriş

Herhangi bir sebeple e-reçete düzenlenemediği durumda hekim tarafından el ile oluşturulan reçetenin eczacı tarafından el ile sisteme girilmesi için oluşturulmuş bileşendir. Eczacı ilk olarak reçetede yer alan “Hasta Tc Kimlik Numarası” alanına hastanın Tc kimlik numarası girişi yapar. Tc kimlik numarası girişi yaptıktan sonra reçete yer alan diğer alanlar aktif hale gelir. Reçete tarihi, protokol numarası, doktor, tesis, tanı kodu, tanı adı, reçete türü, ilaç adı alanlarını ve majistral madde alanlarını doldurarak reçeteyi el ile ekleyebilir. Tanı alanına birden fazla tanı girişi yapılabilir girilen tanılar “Girilen Tanılar” alanında listelenir. İstenirse silinebilir. Ancak reçete oluşturulabilmesi için en az bir tanı girilmelidir. Ayrıca kullanıcı “Hastanın Elindeki İlaçlar” alanına tıklayarak hastanın elindeki ilaçların listesini ve “Hastanın Raporları” alanına tıklayarak hastanın var olan rapor listesini görüntüleyebilir.

Eczane Yeni Reçete Oluşturma Sayfası Alanlar

1 -> Hasta bilgileri kısmı. Burada TC sorgulamasından sonra hastanın kişisel bilgileri, elindeki ilaçlar, raporlar gibi bilgiler yer alır 2 -> Tanı ve Reçete Türü Bilgisi 3 -> Reçete Bilgileri. Burada reçeteye ait doktor, tesis, protokol numaraları girilir. İlaç bilgileri girilerek reçete oluşturulabilir. 4 -> İletişim Bilgileri kısmında reçeteyi teslim alan kişinin bilgileri girilir. Tanı bilgisi alanında birden fazla tanı girişi yapılabilir ve bu girilen tanılar Girilen Tanılar başlığı altında listelenir istenirse silinebilir ancak reçete oluşturulabilmesi için en az bir tanı girilmesi gerekmektedir. Reçete türü alanında reçete türü seçilir, seçim yapılmadığı durumda reçete oluşturulamaz. İlaç adı alanında ilaç adı girilir, ilaç adı girilirken sistem tarafından olarak kayıtlı ilaçlar arasında filtreleme yaparak ilaç adına ulaşmanızı sağlar burada ilaç seçildikten sonra ilaç kullanım bilgileri otomatik olarak doldurulur. Otomatik olarak doldurulan “Kaç kez”, “Seferde kaç doz”, “Kullanım Periyodu”, “Periyod Birimi”, “Kutu Adedi”, “Kullanım Şekli” alanlarını düzenleyebilir ayrıca açıklama alanına açıklama ekleyebilir. Bir ilaç reçeteye eklenmeden önce hastanın elinde olup olmadığı kontrol edilir. Eğer hastanın elinde aynı ilaç veya muadili bir ilaç var ise ilacı reçeteye eklemesine izin verilmez. Reçete yer alan tüm ilaçlar için dozaj kontrolü, günlük maksimum doz miktarı, maksimum kutu sayısı, muadil ilaç kontrolü gibi çeşitli kontroller sistem tarafından otomatik olarak yapılır ve kullanıcı gerekli durumlarda bilgilendirme mesajlarıyla uyarılır. Bahsedilen tüm kontroller başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra reçete kaydedilebilir. Kaydedilen reçete otomatik olarak Reçetelerim listesinde yer alacaktır.

Genelgede belirtilen istisnalar kapsamında karşılanan matbu kırmızı-yeşil reçeteler için eskiden olduğu gibi doktor tarafından doldurulması gereken tüm alanların doldurulmuş olması gereklidir. Bu tip karşılanan reçetelerin ilk nüshaları ile renkli reçete sisteminden alınan aylık listenin müteakip ayın 10’una kadar İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilmesi gereklidir.

Meslektaşlarımıza duyurulur.


16 Mart 2017     Okunma Sayısı : 54248     Yazdır