SAHTE SYMBICORT FORTE TURBUHALER HAKKINDA

Odamıza Astra Zeneca Firması'ndan gelen "Sahte Symbicort Forte Turbuhaler" hakkındaki yazı ve sahte ürünlere ait resimler aşağıda ve ekte yer almaktadır.

Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.

Sayın Eczacı,

Konu: Sahte Symbicort Forte Turbuhaler 320/9 µg/doz

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'ne AstraZeneca olarak aşağıdaki konu hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Sahte Symbicort Forte Turbuhaler 320/9 µg/doz (Seri No: GE 285 olarak etiketlendirilmiş), Türkiye'de bir eczanede satılırken bulunmuştur.

Sahte ürünün makrokopik analizi; bu ürünün Symbicort'un özelliklerine ve tarifine uyumlu olmadığını göstermiştir.

Şu an itibari ile, biz bu sahte ürünün içeriğini kimyasal olarak tanımlayamamaktayız. Bununla birlikte sahte Turbuhaler'in altındaki mavi renkli doz yükleme bileziği üzerinde bulunan "Terbutalin sülfat 0,5 mg/doz" yazısı bu maddeyi içerebileceğine kuvvetle işaret etmektedir. Ayrıca bu seri numaraları ile doğrulanabilir.

Sahte paket, AstraZeneca İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından tescil ettirilen ve dağıtılan Symbicort Forte Turbuhaler 320/9 µg/doz'dan gözle görülür şekilde ayırt edilebilmektedir.

Pakette bulunan farklılıklar (lütfen ekte bulunan fotoğraflara bakınız):

1.        Sahte ürün, GE 285 olarak etiketlendirilmiştir. Bununla birlikte, bu sahte ürünü yapanların, bilmediğimiz başka seri numaralarını da kullanabilecekleri bilinmelidir.

2.        Sahte Turbuhaler cihazının altındaki doz yükleme bileziği mavi renktedir ve üzerinde "Terbutalin sülfat 0,5 mg/doz" yazmaktadır. Bununla birlikte, Symbicort Forte Turbuhaler 320/9 µg/doz'un doz yükleme bileziği kırmızı renkte olup üzerinde herhangi bir yazı bulunmamaktadır.

3.        Sahte ürünün fotokopi ile çoğaltılmış prospektüsünün ikinci sayfasının sağ alt köşesinde yer alan "doz gösterge çizelgesi" illustrasyonu siyah ve beyaz renktedir. Bununla birlikte, Symbicort Forte Turbuhaler 320/9 µg/doz'un orijinal hazırlanmış prospektüsünde bu illustrasyon kırmızı renktedir.

4.        Sahte ürün, taklit karton paketi içinde bulunmaktadır ve bu paket çoğaltılırken üzerinde büyük harfler ile yazılmış olan "SYMBICORT" ticari adı orjinalinden farklı olarak gölgeli kopyalanmıştır.

5.        Sahte paket hazırlanırken AstraZeneca tarafından pazarlanmakta olan Symbicort Forte Turbuhaler 320/9 µg/doz paketi örnek olarak alınmıştır.

Bilindiği gibi Symbicort aşağıdaki endikasyonlarda kullanılmak üzere onaylanmıştır;

Astım:
Symbicort Turbuhaler, kombinasyon tedavisine (inhalasyon yoluyla kullanılan kortikosteroid ve uzun etkili beta agonist) gereksinim gösteren astımlı hastaların düzenli tedavisinde kullanılır:

• İnhalasyon yoluyla kullanılan kortikosteroidlerle ve "gereksinim olduğunda"
  • kullanılan kısa etkili beta2 agonistlerle yeterli denetim sağlanamamış hastalar
  • veya
  • İnhalasyon yoluyla kullanılan kortikosteroid ve uzun etkili beta2 agonistlerin her ikisini de kullanan, yeterli denetim sağlanmış hastalarda

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH):
Orta ve ağır KOAH hastalarında, 6 hafta - 3 ay içerisinde semptomatik iyileşme ve/veya SFT'de (solunum fonksiyon testi) düzelme olduğunda, düzenli tedavide endikedir.

Bununla birlikte, bu sahte ürünü kullanabilecek hastalardaki muhtemel etkilerinden dolayı endişe duymaktayız.

Hasta güvenliği ile ilgili olarak, AstraZeneca, satılmakta olan tüm Symbicort Forte Turbuhaler 320/9 µg/doz paketlerinin hastalara verilmeden önce kontrol edilmesini önermektedir. Aynı şekilde Symbicort Turbuhaler 160/4.5 µg/doz'un da verilmesi sırasında dikkatli olunması önerilmektedir.

Ayrıca AstraZeneca, farmasötik ürünlerin sadece yetkili dağıtıcılardan satın alınması için uyarıda bulunmaktadır.

Türkiye'de şu ana kadar, burada bahsi geçen sahte üründen başka herhangi bir sahte Symbicort hakkında bilgi gelmemiştir. Bununla birlikte, konu hakkında dikkatli olunması ve şüphelenilen herhangi bir ürün hakkında Sağlık Bakanlığı'na bilgi verilmesi için yardımlarınızı rica ediyoruz.

AstraZeneca, doz yükleme bileziği mavi renkli olan ve sahte Symbicort Forte Turbuhaler/Symbicort Turbuhaler ambalajı ile paketlenmiş veya şüphelenilen Symbicort paketlerinin tarafımıza yazılı bilgi verilmek suretiyle ürünün Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğüne gönderilmesini rica etmektedir.

Tekrar önemle hatırlatmak isteriz ki; AstraZeneca ürünlerinin Türkiye'deki tek yetkili dağıtıcısı AstraZeneca İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.dir. Kaynağı belirsiz, yetkisiz kimselerden ilaç satın alınmamasını önemle rica ederiz.

Yukarıdaki konu ile ilgili olarak herhangi bir sorunuz olursa lütfen 0 212 317 23 00 nolu telefonu arayınız.
İletişim için faks numarası ve e posta adresi aşağıda bildirilmektedir.

İşbirliğiniz için şimdiden çok teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,
Astra Zeneca İlaç Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.
Büyükdere cad. Yapı Kredi Plaza B Blok Kat. 3-4, 34330 Levent- Istanbul

Faks: 0 212 317 24 05 - 04 - 03