SGK BAŞKANLIĞI SSK SAĞLIK İŞLERİ İL md. SORUMLU ECZACISI ECZ. MEHMET EM İLE YAPILAN GÖRÜŞME

Değerli Meslaktaşlarımız,

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü Sorumlu Eczacısı Ecz. Mehmet EM ile 2007 SUT ve reçete iadelerine ilişkin yapılan görüşme sonuçları aşağıdaki gibidir.

Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.

  • İlgili mevzuat gereğince, Belediye Polikliniklerinde yazılan Bağ-Kur ve SSK reçetelerinin karşılanamayacağı, Emekli Sandığı reçetelerinin ise karşılanabileceği bildirilmiştir.

  • Osteoporoz raporları ilgili tek uzman hekim tarafından çıkartılabilmesine rağmen,

Osteopeni raporları mutlaka 3 uzman hekimli heyet raporu olarak çıkartılmalıdır. Aksi taktirde ilgili tek uzman hekim tarafından çıkartılan osteopeni raporlarının reçete bedelleri ödenmeyecektir.

  • Raporsuz reçetelerde, Lipid ve kolesterol düşürücü ilaçlarda hastanın LDL veya TRİGLİSERİT değeri başlangıç değerlerinden düşük ise (örneğin: LDL 160’ın altında ise ) hastanın bu düşük değerlerde bu ilaçları kullanabilmesi için SUT’ ta adı geçen hastalıklarını belgeleyen bir eki reçete ve tahlil sonucuna eklemesi gerekmektedir. Örneğin, hastanın diabet raporu var ise diabeti olduğuna dair ilaç kullanım raporunun fotokopisini reçeteye tahlil sonucu ile birlikte eklemesi gerekmektedir. Aksi taktirde bu tür reçetelerin bedelleri duyuru tarihinden itibaren ödenmeyecektir.(22.06.2007 tarihli duyurunun 22.maddesinin aksine)

  • DM Raporlarında etken madde olarak insülin yazılması yeterlidir.

  • Anlaşmalı Özel Hastanelerden Protokol ve SUT hükümlerine uygun olarak çıkartılan ve SGK provizyon sistemince onay alan ilaç kullanım ve muafiyet raporları geçerlidir.

  • İlaç kullanım veya muafiyet raporlarında hasta bilgilerinin yapıştırma etiket olmaması gerekmektedir. Bu tür raporları içeren reçete bedelleri ödenmeyecektir.

  • Reçetelerde ise hasta bilgilerinin yapıştırma etiket olmasında bir sorun yoktur.

  • 15 Haziran itibarı ile kuruma teslim edilen reçeteler örnekleme yöntemi ile kontrol edilmeye başlanmıştır. Bundan sonraki dönemde avans ödemesi yapılmayıp fatura bedellerinin tam olarak ödeneceğinden kontrol biriminde çalışan meslektaşlarımızın zamanı iyi kullanmaları gerekmektedir. Teslim edilen evraklardaki eksikliklerin, düzensizliklerin orada görev yapan meslektaşlarımıza zaman kaybettirdiği, dolayısıyla evrak kontrollerinin ve ödemelerin geciktiği bildirilmiştir.

Bu anlamda SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü’ne fatura teslim ederken eczacı meslektaşlarımızın odamız web sayfasında (17/07/2007 tarihli “SGK Protokolü, SUT ve Reçete Teslimi Hk.” duyuru) duyurduğumuz şekilde evraklarını düzenli ve tam olarak teslim etmeleri bu gecikmeleri engelleyecektir.

SSK Reçete  Kontrol Birimlerinde reçete kontrolleri sırasında aşağıdaki eksikliklerin tesbiti halinde ilgili reçeteler eczanelere iade edilecektir.

  • Reçetede hasta adı, protokol no, Dr kaşesi, tarih gibi reçete bilgilerinin eksik olması durumunda reçete iade edilecektir.

  • Reçetedeki ilaçları teslim alanın imza, adres, telefon, TC, yakınlık alanındaki eksiklikleri iade sebebidir. Bu eksikliklerin alışkanlık haline gelmesi halinde protokol gereği gerekli işlemler yapılacaktır.

  • Karne sayfası biten hastalarda reçete arkasına karne numarasının yazılmaması iade sebebidir.

  • Reçetenin arka yüzünde eczanenin kaşesi ve eczacının imzası yok ise reçete iade edilir.

  • Provizyon çıktısı olmayan reçeteler iade sebebidir.

  • Yurtdışı sigortalılarına ait reçete provizyon çıktılarında ülke adı gibi eksik işlem ve belge eksikliği iade sebebidir. Döküm listelerinde ve yurtdışı sigortalı olunduğuna dair belgede hasta isimlerinde yapılan kısaltmalar da iade sebebidir.

  • SUT’ un 12.3 maddesine göre, reçetesiz ilaç karşılanmasında provizyon çıktısı ekinde rapor olmaması iade sebebidir.

Reçetesiz ilaç verilmesi sırasında ilacı verebilmek için mutlaka ilk reçete bilgilerinin rapor arkasına işlenmiş olması ve rapor aslının önlü ve arkalı fotokopisi gerekmektedir. Aksi taktirde bu ilaçların reçetesiz verilmesi kesinti sebebidir.

  • Raporlarda aslı gibidir onayı olmaması iade sebebidir. Aslı gibidir onayını 02.07.2007 tarihinde imzalanan protokol gereği tüm raporlarda* (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) eczacı yapabilmektedir.( *SUT 12.3 "Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar" maddesinde yer alan "Reçetesiz İlaç Verme İlkesi" için kullanılacak raporlar hariç olmak üzere.)  

  • Eşdeğer ilaç verilmesi durumunda sisteme mutlaka (E) girilmelidir. Eşdeğer olmasına rağmen “Provizyon Sisteminde” eşdeğer gözükmeyen ilaçlar için eşdeğer kaşesi basılmalıdır. “E” girilmeyen ve eşdeğer kaşesi basılmayan reçeteler iade sebebidir. Bu reçeteler iade edilmiş olsa bile, reçetede yazılan ilacın yerine daha pahalı bir muadil verilmiş ise fark kesinti sebebidir. Bu nedenle pahalı eşdeğer verilirken mutlaka elektronik ortamda eşdeğer(E) girilmesi gerekmektedir.

  • Eczacı Odasının onayı olması gereken (işyeri hekimliği, kan ürünleri vb.) özel reçeteler, Eczacı Odasının onayı yok ise iade edilecektir

  • Reçetede ve eki belgede olması gereken ek bilgi ve belge eksikliği durumunda (LDL, kilo, metrekare vs. bilgiler gibi) iade sebebidir.

  • Reçetede teşhis mutlaka yer alacaktır, teşhisin olmaması iade sebebidir. Ancak SUT’ da ödeme koşulu endikasyona bağlı ilaç/ilaçların reçetelenmesin de teşhis ve endikasyon uyumu aranacaktır. Bu tip reçetelerde teşhis ile endikasyon uyumunun olmaması kesinti sebebidir. Reçetede anemi teşhisi olmadan 1 kutu demir preparatı verilebilir. Ancak 1 aylık dozda demir preparatı yazılı reçetede mutlaka anemi teşhisi ile birlikte süre yazılmalıdır. Lansaprozol gruplarında 1 kutu ilaç için uygun teşhis aranmazken 1 aylık tedavi dozunda ise reçetede GİS ülseri, reflü gibi uygun teşhis aranır.

  • Ay sonlandırma işlemi yapıldıktan sonra paket içinde eczacı tarafından eksik reçete tespit edildiği durumlarda mutlaka Bölge Müdürlüğü’nden ay sonlandırma iptali yapılmalıdır. Aksi durumda kesinti olarak işlem görür.

  • İade edilen reçetelerde ve eki belgelerinde düzeltme; reçeteyi yazan hekim, yoksa sorumlu hekim kaşe ve onayı veya başhekimlik kaşe ve onayı ile kabul edilecektir. Ancak eczane tarafından reçete karşılanırken, reçetedeki düzeltmeler reçeteyi yazan hekim tarafından; rapordaki düzeltmeler ise raporu çıkaran ilgili uzman hekim tarafından rapor aslına yapılacaktır.

  • Hataların, eksikliklerin alışkanlık haline getirilmesi durumunda sözleşme gereği cezalar uygulanacağından, meslektaşlarımızın karşıladıkları reçeteleri hassasiyetle kontrolü önemle hatırlatılır.


27 Temmuz 2007     Okunma Sayısı : 7863     Yazdır