SGK(BAĞ-KUR,SSK,EMEKLİ SANDIĞI) YETKİLİLERİ İLE YAPILAN GÖRÜŞME HAKKINDA

Değerli meslektaşlarımız,

SGK 2007 Sağlık Uygulama Tebliğine ilişkin; SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü Sorumlu Eczacısı Mehmet EM, Emekli Sandığı Sorumlu Eczacısı Bilgi TOMBULOĞLU ve Bağ-Kur İl Müdürlüğü Sorumlu Eczacısı Ayşegül BAŞTOĞ ile Yönetim Kurulumuzun yaptığı toplantının sonuçları aşağıdaki gibidir:

1.  SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünden yapılan duyuruda; 2007/46 sayılı “Fatura Bedellerinin Ödenmesi” konulu Genelge gereği fatura ve eki belgelerin teslim edileceği kurumun Adana İli için; “ SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü” olduğu bildirilmiştir.

Meslektaşlarımız 15.06.2007 tarihinden sonraki tedavilere ilişkin düzenledikleri fatura ve eki reçeteleri SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğüne teslim edeceklerdir.

15.06.2007 tarihinden önceki tedaviye ilişkin düzenledikleri fatura ve eki reçeteleri ise daha önce evrak teslimi yaptığımız birimlere(Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK Sağlık İşleri) teslim edeceklerdir.

Meslektaşlarımız 15-30 Haziran 2007 tarihleri arasındaki reçete bedellerine ilişkin fatura ve eki reçeteleri, takip eden ayın ilk 15 günü içerisinde SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğüne teslim edeceklerdir. (Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi meslektaşlarımıza ayrıca duyurulacaktır.)

Daha önce sözleşmesi ve protokolü bulunan ancak yeni sözleşme yapmamış meslektaşlarımız örnekleme yöntemini kabul edip etmediklerini, 1 Temmuz 2007 tarihinden sonraki ilk fatura tesliminde yazılı olarak SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğünün ilgili birimine bildireceklerdir.

2.  Meslektaşlarımızın, öncelikle bilgisayarlarına Emekli Sandığı Reçete Provizyon Sisteminin 6.1 Versiyon Güncellemesi ile şeker stripi ile ilgili rapor kodlarını yüklemesi gerekmektedir. (SGK 2007 SUT’ a göre yeni rapor kodları içermesi nedeni ile)

Güncelleme 6.1 Versiyonun ayrıntılarını odamız web sayfası
www.adanaeo.org.tr de bulabilirsiniz.

3.  Reçetelerde hatalı girilen dozların düzeltilmesi için;

  • Karne ön yüz fotokopisi,
  • Yanlış girilen reçetenin fotokopisi yoksa, hekim tarafından doğru dozu gösteren bir tutanak,
  • Hastanın raporu varsa rapor fotokopisi,
  • Dilekçe

Kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.

4.  İnsülin ve Eritropoetin türü ilaçlar provizyon sistemine mutlaka ünite olarak girilmelidir.

5.  Konsolide Bütçeye tabii kurumların reçetelerine ait düzeltme işlemleri Emekli Sandığı tarafından yapılmamakta, işlem ilgilinin bağlı olduğu kontrol birimi tarafından yapılacaktır.

6. 15.06.2007 tarihinden önce çıkmış olan tüm raporlarda tıp literatürüne uygun yapılmış kısaltmalar aynen geçerli olacaktır. (DM, KOAH, HT, MI, ...Ca, DM TipII,) Bu raporlar süresi sonuna kadar geçerlidir.

7.  15.06.2007 tarihinden sonra yazılan reçetelerin teşhislerinde tıp literatürüne uygun yapılmış kısaltmalar kabul edilecektir.( Ancak örneğin: a. bronşit teşhisinde “a” nın neyi ifade ettiği anlaşılamayacağından reçete de Montelukast etken maddeli ilaç var ise Astıma endikasyonu olduğundan ödemesi yapılmayacaktır.)

8.  15.06.2007 tarihinden önce çıkmış ve 2006 Tedavi Yardımı Tebliğine ve Tebliğ değişikliklerine uygun raporların aslında yapılan düzeltmeler raporlu ilaç verilmesine engel teşkil etmemektedir. (Rapor düzeltmelerinin mutlaka rapor aslında yapılması gerekmektedir.)

Ancak etken madde ilavesinin ve/veya düzeltmesinin yapıldığı raporlar, SGK 2007 SUT Madde 12.3 “Reçetesiz İlaç Temini” maddesi için geçerli değildir. Bu tip raporlar sadece ilaçların doktor reçetesi ile yazılması kaydıyla süresi sonuna geçerlidir. SGK SUT Madde 12.1.3 göre raporlarda düzeltmeler;
“Hasta kimlik bilgileri veya ilaç adına ilişkin yazım hataları ile Tebliğ hükümlerine göre eksikliği bulunan ilaç kullanım raporları (ilacın kullanım dozu, etken madde, kullanım süresi, ilgili hekim onayı veya tedavi şeması), aslına sadık kalmak kaydıyla raporun çıktığı hastanede raporu düzenleyen hekimin kaşe ve imza onayı ile düzeltilmesi ve bunun başhekimlik mührü ve ıslak imza ile onaylanması koşuluyla düzeltmeye esas reçete tarihinden itibaren rapor süresinin sonuna kadar geçerlidir” denilmektedir.

9.  15.06.2007 tarihinden önce çıkmış ve 2006 Tedavi Yardımı Tebliğine ve Tebliğ değişikliklerine uygun ilaçların etken madde adlarının yer aldığı, sadece ICD-10 Kodlarının eksik olduğu raporlar, süresi sonuna kadar SGK 2007 SUT Madde 12.3 “Reçetesiz İlaç Temini” maddesi için geçerli kabul edilecektir.

10.  15.06.2007 tarihinden önce çıkmış ve 2006 Tedavi Yardımı Tebliğine ve Tebliğ değişikliklerine uygun ancak ilaç adlarının yazılı olduğu raporlar, sadece ilaçların doktor reçetesi ile yazılması kaydıyla süresi sonuna geçerlidir. Bu tip raporlar; SGK 2007 SUT Madde 12.3 “Reçetesiz İlaç Temini” maddesi için geçerli kabul edilmeyecektir.

11.  SGK 2007 SUT Madde 12.3 “Reçetesiz İlaç Temini” maddesinde raporun arkası ilacı alan hasta tarafından imzalanır denilmektedir. İlacı alan hasta haricinde başka biri ise, imzayı atanın adı- soyadı, TC Kimlik No’ su ve telefonu veya telefonu yoksa adresi alınmalıdır.

12. “Reçetesiz İlaç Temini” konusunda dikkat:

SGK Provizyon sistemi örneğin hastanın 5 etken madde içeren bir raporu ve reçetesi olsun. Eğer hasta ilk reçetesinde bulunan 5 kalem ilacın 3’ ünü alıp, kullanım süresi dolmadığı için 2 kalem ilacı alamaz ve eczacı reçeteyi reçetesiz ilaç temini butonu ile sabitler ise hastanın alamadığı 2 ilaç raporlu tanımına giremeyeceğinden bir daha hiçbir zaman söz konusu olan 2 ilacı rapor kapsamında alamayacaktır.

13.  SGK 2007 SUT Madde 12.3 “Reçetesiz İlaç Temini” maddesine göre ilaç verilebilmesi için; öncelikle 12.3 e uygun raporun bulunması ve mutlaka 15.06.2007 tarihinden sonra yazılmış reçetesinin eczane tarafından sisteme girilerek onayının alınması gereklidir. Sistemden onay alınmayan ve tarihi uygun olmayan reçeteler 12.3 uygulamasından yararlanamazlar. 12.3 maddesine uygun girilen reçeteye ait ilaçların tekrar alınabilmesi için, kurum tarafından gönderilen ilk reçetenin sistemde teyit edilmesi şarttır.

14.  15.06.2007 tarihinden sonra SGK 2007 SUT’ ne uygun çıkartılan raporlarda; ilaç etken maddesi yerine ilaç adlarının yer alması durumunda, bu tip raporlar ilaç alımında hiçbir şekilde geçerli değildir. Ancak raporlarda ilaç etken maddesi ile ilaç adının aynı anda yazılmış olması durumunda, raporlar süresi sonuna kadar geçerli olacaktır.

15.  “Ezetimib” etken maddesi içeren 15.06.2007 tarihinden önce çıkmış ve 2006 Tedavi Yardımı Tebliğine ve Tebliğ değişikliklerine uygun raporlar süresi sonuna kadar aynen geçerli kabul edilecektir.

16.  İnsülin İlaç kullanım raporlarında ilaç etken madde adı olarak; “ İnsülin Preparatları” yazılması yeterli kabul edilecektir.

17.  15.06.2007 tarihinden önce çıkmış ve 2006 Tedavi Yardımı Tebliğine ve Tebliğ değişikliklerine uygun “Antidepresan ve Antipsikotik” İlaç raporlarında süre olmaması durumunda provizyon sistemine 1 yıllık olarak kayıt edileceklerdir.

18.  15.06.2007 tarihinden itibaren, Temmuz 2003 yılı ve sonrasında çıkmış Emekli Sandığı “Sürekli İlaç Kullanım Raporları”; sistemde 01.01.9999 kayıtlı olmasa dahi, 15.06.2007 tarihinden itibaren 2 yıl olarak sisteme girilebilecektir. Bu uygulama için rapor başlangıç tarihi 15.06.2007, rapor bitiş tarihi ise 14.06.2009 kabul edilecektir. Sistemde 01.01.9999 kayıtlı olan raporlar için herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur.

19.  15.06.2007 tarihi önce çıkmış ve 2006 Tedavi Yardımı Tebliği ve Tebliğ değişikliklerine uygun Adana Başkent Hastanesi Tüp Bebek Raporları 3 siklus uygulama için geçerlidir.

20.  15.06.2007 tarihinden itibaren Adana Başkent Hastanesi 2. Basamak Sağlık Kuruluşu olarak hizmet verecektir. Bu nedenle Adana Başkent Hastanesi sadece “Tüp Bebek İlaç Muafiyet Raporu” çıkarabilecektir. Bu rapor ile ilaç alınabilmesi için ayrıca bir 3. Basamak Sağlık Kuruluşundan alınacak ikinci bir rapor olan “Tüp Bebek Komisyon Raporu” gerekmektedir. Bu iki raporun aynı anda olması ve 3. Basamak Sağlık Kuruluşundan alınmış raporun fotokopisinin eczacı tarafından “İlaç Kullanım Raporuna” eklenmesi şartı ile tedaviye esas ilaçlar kurum tarafından ödemesi yapılacaktır. Çıkacak raporlar 2007 SGK Sağlık Uygulama Talimatına uygun olmalı, her siklus için ayrı İlaç Kullanım Raporu çıkarılmalıdır. İlaç Kullanım Raporunun aslı eczaneler tarafından alınacak ve reçete ekinde kuruma gönderilecektir.

21.  20.00 kodu ile girilebilen Kullanım Raporları ile EK-2/C rapor kapsamındaki İlaç Raporlarında ICD-10 Kodları şart değildir.

22.  Raporsuz bir reçetede sadece “Hiperlipidemi” teşhisi var ve LDL düzeyi 160-100 arası ise, reçeteye “İdame Tedavi” ibaresi yazılarak tedavinin devamı sağlanabilir.(Tahlil sonuç evrağı mutlaka reçete ekinde yer almalıdır.)

23.  İlaç Kullanım Raporu ile “Hiperlipidemi” tedavisi için; 15.06.2007 tarihinden sonra düzenlenmiş tebliğe uygun raporlarda LDL yazılmış dahi olsa, genelge gereği ilk ilaç alımında raporun çıktığı tarihten 6 ay öncesine kadar yapılmış olan ve lipid düzeyinin yüksek olduğunu gösteren tahlil fotokopisini rapora eklenmek zorundadır. (SGK 2007 SUT MADDE 12.7.28 “İlaç kullanım raporu iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi veya nöroloji uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenir ve rapor süresi boyunca tetkik sonuçları değerlendirmeye alınmaz. İlk ilaç kullanım raporuna son 6 ayda yapılmış, kan lipid düzeylerinin yüksek olduğunu gösteren tetkik eklenir. 01x01 dozda reçete edilmesi halinde bedeli ödenir.”)

24.  “İnterferon Kullanım İlkeleri” başlığı altında yer alan ilaçlar için, 15.06.2007 tarihinden önce çıkmış ve 2006 Tedavi Yardımı Tebliğine ve Tebliğ değişikliklerine uygun raporlar süresi sonuna kadar geçerlidir.(Rapor süresi düşenler için düşen yeni süre sisteme girilecek ve sistem düşen süreyi kabul edilecektir.) Bu tip raporlar provizyon sistemine kayıt edilirken yenilenen rapor kodlarının kullanılması gerekmektedir. Meslektaşlarımızın anılan ilaç grubuna ait raporları sisteme kayıt ederken önce ilaç bilgisinden uygun kodu bulmaları ve onu sisteme girmeleri ; eğer verecekleri ilaçlara uygun rapor kodu yeni sistemde mevcut değil ise raporun hasta tarafından yenilenmesi gerekmektedir.

25.  SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ nın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında birleşmeleri nedeniyle; Temmuz ayından itibaren SSK’ da olduğu gibi 1 ay boyunca verilen reçetelerin ay sonunda faturalanıp çuval ile SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü (Eski Koşuyolu Dispanseri)’ ne teslim edilmesi gerekmektedir.

26.  15.06.2007 tarihinden sonra SGK( Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK) sigortalısı hastalara ait reçetelerin 2. bir duyuruya kadar sonlandırılmaması gerekmektedir.

Sonlandırmayı gerçekleştiren meslektaşlarımızın 2. bir duyuruyu beklemeleri gerekmektedir.

Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.


22 Haziran 2007     Okunma Sayısı : 6973     Yazdır