TIBBİ MALZEME REÇETESİ KARŞILAYAN MESLEKTAŞLARIMIZIN DİKKATİNE
Değerli meslektaşlarımız
SGK kapsamındaki tıbbi malzemelerin karşılanmasına ilişkin sık sorulan sorularla ilgili kurum yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmesi önem arz etmektedir.
1. Medikal malzeme raporunda raporun bitiş tarihi belirtilmemiş ise giriş nasıl yapılmalıdır?
· Özel bir şart yok ise raporlar 2 yıl kabul edilecektir.
2. Reçete yada rapor sisteme girilirken sehven yapılan hatanın eczane tarafından fark edilmesinden sonra rapor yada reçete düzeltilememekte olup, reçete yada rapor silinip tekrar girilmektedir. Bu durum ise malzeme alınış tarihini ya da reçete işlem tarihini etkilemektedir.
· Medikal malzeme reçeteleri 5 iş günü içinde kabul edilmeli, 10 iş günü içerisinde de sisteme girişi yapılıp ürün hastaya verilmelidir. Bu sürenin aşılması durumunda reçete tekrar yazdırılmalıdır. 10 günden sonra reçetenin sistemden silinmesi halinde sistem tekrar girişe müsaade etmeyebilir. Bu yüzden reçete ve rapor dikkatli ve zamanında kontrol edilmelidir.
· KDV oranın yanlış girilmesi halinde, fatura kesilirken KDV oranı doğru olacak şekilde fatura kesilmelidir.
3. Fatura teslim sırasında klasör hazırlama biçimi ile farklı uygulamalar olabilmekte. Klasör üzerine bazen bilgisayar çıktısı bazen de el ile yazım istenmektedir. Eczaneler bu durumda ikilemde kalmaktadır.
· Teslim aşaması sırasında reçete arkası sıralama protokole uygun şekilde olmalı. Klasör üzerinde yazılacak olan bilgilerin doğru ve okunaklı olması yeterlidir.
· Farklı grup reçeteler; eğer reçete sayısı az ise, gruplar arasında ayraç kullanarak tek bir klasör halinde teslim edilebilir.
4. Malzeme türlerinden hangileri miat takipli hangileri rapor takipli olarak sisteme girilmelidir?
· SUT Ek-3/C-4 “A” kodu ile başlayan malzemeler “Rapor Takipli”
· SUT Ek-3/C-2 ve Ek-3/C-3’deki protez tipleri “Miat Takipli”
olarak sisteme girilmelidir.
5. Reçetede/raporda yer alan hasta bezine ait inkontinansa sebep olan primer tanı listesi var mıdır?
· Böyle bir liste mevcut değildir. Tek başına idrar /gaita inkontinansı yeterli değil. Hastalığa sebep olan primer hastalık gerekmektedir. Hekim tarafından belirtilen tıbbi gerekçe uygun olmalıdır.
· Örnek ; Epilpesi ve Hipertansiyon tıbbi gerekçe olarak sayılmamaktadır.
6. Tıbbi onay aranacak malzeme listesine ilişkin bu onay işlemi nerede ve kim tarafından yapılacak?
· Tıbbi uygunluk onayı kurumda yapılmaktır. Ancak medikal malzemeler ile ilgili eczacılar mesleki bilgi ve donanımlarını, bu konudaki yetkinliklerini kullanarak reçetede yazan medikal malzemenin kullanımına karar verebilirler.
7. Tıbbi malzemeye ilişkin ÜTS/TİTUBB bayilik belgesi dışında malzemeye ilişkin (reçete ve rapor ekleri hariç) ÜTS/TİTUBB üzerinden hangi belgeler istenmektedir?
· ÜTS/TİTUBB ‘dan medikal malzeme ile ilgili “Tıbbi Cihaz Durum Sorgula” çıktısı istenmektedir.
· Hasta alt bezi ve sterilizasyon sebebi ile barkodu yapıştırılamayanlar hariç diğer malzemeler için barkod yapıştırılmalıdır.
8. Eczane kapatma – mesul müdür değişikliklerinde mevzuatta yer alan süre içerisinde bu değişikliğe ilişkin bildirim kuruma yapılmalıdır.
9. Nebülizatör ile ilgili SUT koşullarına dikkat edilmelidir. SUT koşullarına uygun olmayan reçete/rapor kabul edilmemeli ve karşılanmamalıdır.
10. Bir defaya mahsus verilen tıbbi malzemeler için düzenlenen sağlık raporları ile fatura tarihi arasında en fazla 2 ay olmalıdır. Ancak temin edilen tıbbi malzemenin ısmarlama ürün olması halinde sağlık raporu ile fatura tarihi arasındaki süre en fazla 4 ay olmalıdır.
11. Sürekli kullanılan tıbbi malzemelere ilişkin düzenlenen sağlık raporlarına istinaden temin edilen tıbbi malzeme reçeteleri, kurum kayıtlarında yer alan malzeme bitim tarihinden 15 gün öncesine kadar düzenlenebilir.