YENİ DÖNEM

Değerli Meslektaşlarım,

Adana Eczacı Odası Olağan Seçimli Genel Kurul ve seçimlerini 22–23 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdi. Odamızda 2 yıl boyunca hizmet verecek kurullarımız belirlendi. Temsilci ve komisyonlarımızda görev alacak meslektaşlarımız atandığında yönetim kadrolarımız tamamlanmış olacak.

Öncelikle kongremizde görüş ve önerilerini dile getiren, eleştirileri sunan ve tek liste olmasına rağmen gerek kongreye gerekse seçime katılarak oy kullanan tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Kongremize ve seçimlere ilginin ve katılımın yüksek olması bizleri sevindirdi.

Kurullarımızda yer değişiklikleri yaparak yeni arkadaşlarımıza çalışma imkânı sağladık. Listelerde, komisyonlarda yer almak elbette önemli ancak daha da önemlisi mesleğe katkı vermenin yeri ve zamanı olmaz. Bizler bugün listede yer alarak kurullara seçildik ancak mesleğimizin geleceği listede yer alan almayan hepimizin sorumluluğunda.

Yeni yönetim kadrolarımız mesleki sorunların tespiti, çözüm yolları ve mesleki gelecek konularında çaba göstermeye devam edecek. Birlikte mücadelenin yolu olan bir araya gelme, anında bilgilendirme ve iletişim kanallarını açık tutmakla mümkün. Biz ayrımsız tüm meslektaşlarımız ile birlikte mücadelenin içinde olmak istiyoruz.

Geçen dönem değişiklik yaptığımız temsilcilik sistemini, bu dönem geliştirerek sürdüreceğiz. Komisyon çalışmalarına birkaç değişiklik ile daha çok ağırlık vereceğiz. Mesleki sorunlardan çıkış konseptlerinin tartışılacağı “Danışma kurulu” kurmayı hedefliyoruz. Mesleki sorunların ve çözümlerinin merkezileşmesi olgusundan hareketle eczanelerin ekonomilerini iyileştirme başta olmak üzere TEB ile ortak proje üretmenin çabasında olacağız. Kısacası aldığımız görevi en doğrusu ile yerine getirmek için tüm enerjimizi harcayacağız.

Sağlık ve ilaç alanında yaşanan dönüşümün yeni hükümetle birlikte ikinci sayfası açılıyor. Sağlıkta dönüşümün Genel Sağlık Sigortası, Aile Hekimliği gibi eksiklikleri tamamlanacak. İlaca ve eczacılığa olan ilgi ve müdahale bu dönem daha da artacaktır. Mesleğimizi zor ve bir o kadar da sıkıntılı günler bekliyor.

Mesleki mücadele çok katmanlı olmalıdır. İlk başlangıcı eczanelerimiz. Meslek etiğine uyum, hastalarla doğru iletişim, eczane ekonomisine dikkat, mekân özeni, yeniliği takip, kişisel gelişim ve meslek örgütüne yakınlık. Maddeler daha çok sıralanabilir kısacası kişisel olarak mesleğe, ülkeye ve çevreye duyarlılık.

İkin katman yerel örgütlenme; meslek birliklerinin ekonomik ve sosyal örgütleri. Bu yerel aktörler üyelerini olabildiğince çalışmaların içine katmalı. Bunu çok önemsiyorum, çünkü mesleğimizde bugün yaşadıklarımıza baktığımızda toptan bir etkileşim ve topyekûn bir cephe ihtiyacı görünüyor. Hepimizin ortak özelliği eczacı olmamız. Değişik fikirlerde ve değişik çalışma ortamında olmamıza rağmen ortak özelliğimiz bizi birbirine bağlıyor. Farklı fikirlerimizi, siyasi düşüncelerimizi savunabileceğimiz birçok alan var iken mesleğimizi savunacak tek kuruluş kendi örgütlerimiz. O nedenle odalar ve kooperatifler üyelerini ayrıştıracak tüm girişimlere ve fikirlere karşı durmalıdır. Siyasi ve ekonomik ayrıştırmalar bize fayda sağlamayacağı gibi örgütü de zayıflatacaktır. Özellikle siyasi görüş ayrılıklarını renklilik olarak görmekte fayda var. Bu ülke ne çekti ise kendi kendine yarattığı korkulardan, güvensizliklerden ve birbirine tahammül edememesinden çekmiştir. Meslekte hoşgörü ve anlayış birliği olmadan dayanışma olmaz.

TEB kendine ait sorumluluğu olmasına rağmen, bağımsız bir yapılanma değildir, odaların birliğinden oluşmaktadır. TEB odaların yapılarından, etkinliğinden ve yaptıklarından çok etkilenmektedir. Bu etkileşime rağmen sağlıklı bir bağın olduğu söylenemez. Etkin, üretken ve müdahil olması gereken odalar ile mesleki politika üreten TEB arasında yaratılacak bir organik bağ, mesleki mücadelede en önemli katmanıdır.

Son yıllardaki gelişmelerde olduğu gibi çok önemli konularda imza yetkisi olan TEB’in, meslek odalarını ve meslektaşlarını kucaklayacak bir yapılanmaya kavuşması ve güçlendirilmesi için bize düşen görevi yerine getirmeye çalışacağız.

Yaşadığımız günler meslek katmanlarında olduğu gibi tüm yaşam alanlarımıza hassasiyet göstermemizi gerektiriyor. Toplumsal yaşam gereği artık zor bir dünyada yaşıyoruz. Hayat mücadelemizde hepinize başarılar dilerim.

Bu güne kadar yönetimimize göstermiş olduğunuz ilgi ve destek, bizlerin daha çok sorumluluk hissetmemize neden olmaktadır. Birlikte daha güzel yarınlar dileğiyle saygılar sunuyorum.

Yeni kurullarımız ve yeni dönem hayırlı olsun.

Ecz. Burhanettin BULUT

Başkan