YENİ YIL MESAJI

DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM;
Ülkemiz ve mesleğimiz önemli bir süreçten geçiyor.
Tüm kurumlarda, yasalarda; toplumsal yaşamımızı derinden etkileyen değişimler yaşıyoruz.
Yaşanan değişimlerden etkileniyor olmamıza rağmen bizzat içinde yaşadığımız için tam olarak algıladığımız söylenemez. Ne kadar çok değişim yaşandığını ancak önümüzdeki on yıllarda fark edeceğiz.
Son aylarda yapılan ve hala devam eden mesleğimizdeki düzenlemeler eczacılığın gelecek yirmi yılını belirleyecektir. Bu gün yaşadığımız tüm gelişmeler mesleğimizin kritik bir kavşağa geldiğinin göstergesidir.
Göstergesidir diyorum çünkü kalıcı ve asıl değişiklikler gelmeden önce belirsizlikler ve kaos yaşanır.

Bütçe Uygulama Talimatı değişiklikleri, Yeni İlaç Fiyat Kararnamesi, TEB Reçete Kontrol Ünitelerinin iptali, Ayaktan Tedavi Reçetelerinin limitlendirilmesi uygulamasının iptali, ilaçta reklam, rekabet kurulu kararları, sürekli yeni çıkan yönetmelikler aklımıza ilk gelen yeni uygulamalarla dolu yoğun bir yıl yaşadık.

Yoğun ve hareketli olmamıza rağmen gelişmelerin ne zaman ve nasıl şekilleneceğine dair bilgimiz netleşmedi. Her an yeni bir sürpriz bekler olduk.
2005 yılının da 2004'ten farklı olmayacağını, her türlü yeni gelişmelere ve tehlikelere karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor.
Sağlık Meslek Mensupları Birliği Kanun Tasarısı, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanun Tasarısı, Genel Sağlık Sigortası, Emeklilik Sigortası Kanun Tasarısı, Reçeteli-Reçetesiz ilaçların yeniden belirlenmesi, Yeni B.U.T., İlaçta Negatif Liste, Ulusal İlaç Kurumu, OTC, İlaçta Reklam, Market içi Eczane, Zincir Eczaneler, Özel Sigorta Şirketleri, Aile hekimliği uygulaması, tek tip sözleşme ve daha sayabileceğimiz bir çok uygulama hazırlıkları devam ediyor.

Eczacılık Yasalarının AB'ye uyarlanması, 6197 sayılı yasamızda değişikliklerde 2005 yılında da gündemimizde olacak.


Aralık-Ocak-Şubat aylarında SSK ve Yeşil Kart Sigortalıları ile sözleşme yapılması, sanayi, dağıtım kanalları, kurum ve eczacı örgütleri arasında iskonto tartışmaları hala sıcak.
Bu gelişmeler neticesinde; mesleğimizdeki kritik kavşağın, sağlıklı bir rotaya girmemesi durumunda işlerin sarpa saracağını söylemek bir abartı değildir.

Her zaman olduğu gibi İlaç ve Eczacılık müdahale edilen ve Eczacı inisiyatifinden çıkartılmaya çalışılan meslek olmaya devam edecektir.
Tüm bunları karamsar olmak için değil aksine, harekete geçmek için, mesleğimize sahip çıkmak için, hazırlıklı olmak için sizlere aktarıyorum.
Mesleğimiz yeniden şekillenirken bizlerin kendimizi yeniden değerlendirmemiz ve geleceğe uygun kurumsal, mesleki, bireysel hazırlıklar yapmamız gerekiyor.
Geldiğimiz noktada salt meslek örgütlerimizle geleceği biçimlendirmek, müdahale etmek, duruş sergilemek mümkün değildir. Hepimizin; bizleri toplumda bir yere getiren, geçim kaynağımız olan, geleceğimizi üzerinden kurguladığımız mesleğimize sahip çıkmaya çağırıyorum.
Böylesi zor bir dönemde, gelişmelere duyarlı, mesleğine, eczanesine sahip çıkan, deontolojiyi önemseyen, dayanışan, üreten, ve meslektaşını seven bir meslek grubu olarak ancak geleceğimizi belirlenmesinde rol oynayabiliriz.

Ülkemiz ve Mesleğimiz için aydınlık yarınlar dileği ile,
Her şeyin en güzeline layık ve her zaman özveri ile sağlık hizmeti sunan tüm meslektaşlarımın yeni yılını kutlar, aileleri ile birlikte Sağlık ve Mutluluklar dilerim.

Ecz. Burhanettin BULUT
4. Bölge Adana Eczacı Odası
Başkanı


31 Aralık 2004     Okunma Sayısı : 3754     Yazdır