Eczane Açmak İçin Sağlık Müdürlüğü Tarafından İstenen Belgeler
Eczane olarak açılacak yerin özellikleri:
Eczane olacak yer; zemin katta, faydalı alanı en az 35 m² olmalıdır. Aydınlık, havadar olmalıdır. Zeminleri; karo, mermer veya benzeri malzemeyle kaplı olmalıdır. Banko ve Müşterilerin Bekleme Yerleri zemin katta olmalıdır. Kolonlar vs...faydalı alana dahil değildir. Eczanede asma katın bulunması halinde, asma katın imar yönetmenliğine uygunluğunu gösteren İl İmar Müdürlüğünden tasdikli belge getirilmesi gerekmektedir. Asma Kat veya Bodrum Kat var ise bunlara ait kroki de bulunmalıdır ancak faydalı alana dahil edilmez.
Başvuru: İlk Başvuru Mutlaka İl Sağlık Müdürlüğüne Yapılacaktır.
1- Dilekçe: Eczacı tarafından bizzat yazılıp imzalanmış olmalıdır.
2- Matbu form: (Eksiksiz doldurulmuş ve nüfus hüviyet cüzdanı kısmı, eczacının ikametgahının kayıtlı olduğu muhtarlıkça tasdik edilmiş olmalıdır. Matbu formda yer alan beyannamenin yazı ile tam olarak doldurulması, Tüm başvurularda eczacı/mesul müdüre ait T.C. kimlik numaralarının matbu formda yer alan beyannamede bulunması gerekmektedir.
3- Noter tastikli diploma örneği: Eczacının Sağlık Bakanlığı'ndan tescilli diplomasının (ön yüzünün ve tescilli arka yüzünün) noterden tasdikli sureti.
4- El yazısı ile yazılmış, tarih ve imza bulunan özgeçmiş :
5- En son çalıştığı iş yerinden ayrılış belgesi:
Daha önce eczane açmış ise en son açtığı eczanenin durumu ile ilgili olarak ilgili İl Sağlık Müdürlüğü'nden alınan yazının da dosyalarına eklenmesi gerekmektedir. Varsa, en son çalıştığı eczane/ecza deposu/iş yerinden ayrıldığına dair belge (tasdikli olmalı ve tasdik eden yetkilinin isim ve imzası bulunmalıdır.)
6- Göz Raporu: Eczacılık yapmasında sakınca yoktur ibaresi bulunmalıdır. Göz doktorunun adının ve unvanının açık olarak yazıldığı resmi tasdikli rapor. (doktorların e-imzası ile yazılabilen ve e- nabız sisteminde de görüntülenebilen şeklinde olması ve barkod bilgisinin olması gerekmektedir.)
7-Resmi bir sağlık kurumundan alınmış sağlık raporu: (Raporda "fiziksel ve ruhsal açıdan eczacılık yapmasında sakınca yoktur" ibaresi mutlaka bulunmalıdır) (doktorların e-imzası ile yazılabilen ve e- nabız sisteminde de görüntülenebilen şeklinde olması ve barkod bilgisinin olması gerekmektedir.),
8- Savcılık belgesi: Yeni tarihli olmalıdır. Belgede adli sicil kaydı var ise ilgili mahkeme kararının fotokopileri de eklenmelidir. Eczacı adına düzenlenmiş olmalıdır.
9- Bayanlar için Evlenme Cüzdanının noter tasdikli sureti (Boşanan eczacılar için ilgili mahkeme kararının fotokopisi)
9- 4 adet vesikalık fotoğraf: Son 6 (altı) ay içerisinde çekilmiş, 4x6 cm boyutlarında, 4 (dört) adet vesikalık fotoğraf (Polaroid veya renkli fotokopi olmamalıdır
10- Uygunluk raporu: (Merkez ilçelerde Sağlık Müdürlüğü, diğer ilçelerde ise Sağlık Grup Başkanlıklarından alınacaktır. )
11- Kroki-Vaziyet Planı Eczane yerine ait 1/50 veya 1/100 ölçekli, eczacı adı, eczane adı, adresi ve net kullanım alanının yer aldığı mimar tarafından imzalanmış 1 adet kroki-vaziyet planı (Eczacı odasından onaylandıktan sonra merkez ilçelerde Sağlık Müdürlüğü, diğer ilçelerde ise Sağlık Grup Başkanlıklarından onaylanması gerekmektedir.)Kroki Eczanenin adı, adresi, net kullanım alanı ve konumunu (cadde ve sokak isimlerinin yer aldığı vaziyet planını) gösterir kroki
12- Ruhsat harç makbuzu aslı Harç Makbuzu (Eczane açılacak ilçenin nüfusuna göre belirlenen ve her yılbaşında yeniden değerlendirme oranında zamlanan harç miktarının İlgili vergi dairesine yatırılması gerekmektedir.)
13-İkametgâh
14-Oda kayıt belgesi ve meslekten men yoktur yazısı
15-Yapı Kullanım İzin Belgesi; Yapı ruhsatı belgesi veya yapı kullanım izin belgesinin onaylı sureti ya da bağlı bulunduğu belediye tarafından dükkân veya işyeri olarak kullanılabileceğine dair resmî belge aşağıda yer almaktadır;
ECZANE OLACAK YERE AİT BELEDİYEDEN ALINACAK BELGELERE İLİŞKİN KILAVUZ
Amaç ve Kapsam
MADDE 1- (1) Bu Kılavuzun amacı, eczane olarak kullanılacak yerin “eczanelerin bağımsız dükkânlarda açılması ve faaliyet göstermesi” koşulunu yerine getirip getirmediğine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi ile eczane açılış ve nakil başvurularında eczane olarak kullanılacak yer ile ilgili değerlendirmelerin kapsamını belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Kılavuz; 12/04/2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve 20 nci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarına dayanılarak hazırlanmıştır.
Eczane olarak kullanılacak yerin bağımsız dükkân olarak değerlendirilmesi
MADDE 3- (1) Eczaneler bağımsız dükkânlarda açılır ve faaliyet gösterir. (2) Eczanelerin, Yapı ruhsatı belgesi veya yapı kullanım izin belgesi ya da bağlı bulunduğu belediye tarafından dükkân veya işyeri olarak kullanılabileceğine dair resmi belgenin bulunması ve eczane olabilecek diğer vasıflara sahip olması gerekmektedir. (3) Eczane açılmak istenen yerin dükkân veya işyeri olarak kullanıldığı/kullanılabileceği ibaresini içeren belgenin ilgili belediyelerin İmar ve Şehircilik, Yapı Kontrol, Emlak ve İstimlak Birimlerinden alınması, gerekir. (4) İlgili birimlerden alınacak belgelerde yer alan aşağıda belirtilen ifadeler ya da benzeri ifadeler geçerlidir: a)"...bağımsız birim iş yeri olarak kullanılabilir." b)"…adresindeki yerin iş yeri olarak kullanılmasında sakınca bulunmamaktadır." c)"… sokak/cadde üzerinde yer alan emsal mekanlara bakıldığında söz konusu mekanın da iş yeri olarak kullanılabileceği..." ç)"... iş yerinin adresi ...'dır." d)"... UAVT kayıtları incelendiğinde yukarıda adresi belirtilen iş yerinin kayıtlarımızda mevcut olduğu görülmüştür." e)"...mahallinde yapılan incelemede, ... adreste bir iş yerinin bulunduğu görülmüştür." (5) Eczanelerin sağlık hizmeti sunucusu olduğu da dikkate alınarak eczane olacak yerin ilgili il sağlık müdürlüğünce kontrol edilmesi ve işyeri olma vasfı taşıdığının mahallinde tespit edilmesi gerekir.
Yürürlük
MADDE 5-(1) Bu Kılavuz Kurum Başkanı onayı ile yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 6-(1) Bu Kılavuz hükümlerini Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı yürütür.
-İstenilen belgeler (2-3-5-6-7’nci maddelerde yer alan belgeler) İl Sağlık Müdürlüğü'ne yapılan başvuru tarihinden (ilk başvuru tarihi) en fazla 1 (bir) ay önce alınmış olmalıdır. Belirtilen evrakların tümü yeni tarihli, asıl ve eksiksiz olarak dosyalanmış olmalıdır.