18/07/2005 tarihinde Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş Bölge Eczacı Odaları ile yapılan toplantı sonucunda "Eşdeğer İlaç" ile ilgili Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'a çekilen faks metni aşağıda yer almaktadır.
Sayın
Recep Tayyip ERDOĞAN
T.C. Başbakanı
Maliye Bakanlığının 31 Mayıs 2005 tarihli 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatnamesi (sıra no:12) tebliği ile:
"EŞDEĞER İLAÇ" birebir eşdeğerlik tanımından aynı endikasyon için kullanılabilecek aynı etken maddeyi içeren ürünlerin benzer dozaj formları arasında fiyat karşılaştırması esasına geçilmiştir.
Aynı tebliğde diğer değişiklik ise en ucuz eşdeğer ilacın tane hesabı referans alınarak kutu hesabı yapılmasıdır.
Eşdeğer etken madde sayısının 75 kalemden 331 etken maddeye çıkartılması ve yukarıda belirtilen iki değişiklik nedeniyle reçete sahibi hastalar ve ilaç sunumu konusunda eczacılar ciddi sıkıntılar çekmektedirler.
1-) Enterik kaplı tablet, effervesan tablet, draje, kontrollü salımlı tablet gibi aynı etken maddeyi taşımasına rağmen farmasötik formları farklı olan ilaçların eşdeğer kabul edilmesinin bilimsel bir dayanağı yoktur.
2-) Mevcut provizyon sistemi (Emekli Sandığı, Bağ-Kur v.s.) eşdeğer listesinde farklı formlar olmadığından referans fiyat altında kalan ilaçlarda ucuz olanı verme imkanı tanımamaktadır.
3-) Fiyatı 11,25 YTL. olan Duphalac isimli ilaç 1,89 YTL, fiyatı 18,07 YTL. olan Cycladol tablet 2,42 YTL, fiyatı 2,30 YTL. olan Coraspin 300 mg tablet 0,41 YTL. olarak ödenmekte ve daha da önemlisi kanser ve kan ürünü gibi hayati öneme haiz ilaçlarda çok ciddi fiyat farkları çıkmaktadır.
4-) Eşdeğer etken madde sayısının 331'e çıkartılmasını ciddi bir ekonomik getirisi olmadığı, Pazar paylarına bakıldığında ortaya çıkacaktır.
Eşdeğer ilaç uygulamasını her zaman desteklememize rağmen, pratikten uzak, kağıt üzerinde yapılmış olan yeni "Eşdeğer (benzer) İlaç Uygulaması" hasta sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Eşdeğer Uygulaması konusunun tarafları olan Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Türk Tabipler Birliği ve Türk Eczacıları Birliği katılımı ile oluşacak yeni bir komisyon tarafından yeniden gözden geçirilmelidir.
18/07/2005
Saygılarımızla
4.BÖLGE ADANA ECZACI ODASI
8.BÖLGE GAZİANTEP ECZACI ODASI
14.BÖLGE KAHRAMANMARAŞ ECZACI ODASI
25.BÖLGE MERSİN ECZACI ODASI
28.BÖLGE HATAY ECZACI ODASI
34.BÖLGE AKSARAY ECZACI ODASI
Gereği İçin : T.C.Başbakanlık..
T.C. Sağlık Bakanlığı.
Maliye Bakanlığı.
Bilgi İçin : Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti.
Bölge Eczacı Odaları.