Odamıza TEB'den gelen yazı ile,
25.05.2007 tarih 26532 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan ve 15.06.2007 tarihinde yürürlüğe girecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin 12.3 maddesinde yer alan reçetesiz ilaç temini uygulaması ile ilgili olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünce DUYURU yayımlanmıştır.
Duyuru ile, 12.3 Maddesinin uygulaması ile ilgili olarak, Tebliğin yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş etken madde adının belirtildiği sağlık kurulu / ilaç kullanım raporu aslına dayanılarak, 15.06.2007 tarihinden sonra bir kez reçete düzenlenmesi halinde Sağlık Uygulama Tebliğinin (12.3) numaralı maddesinde belirtilen hükümler doğrultusunda reçetesiz ilaç temin edilebileceği;
Etken madde adının belirtilmediği sağlık kurulu / ilaç kullanım raporlarının, sonradan etken madde adı ilave edilse dahi reçetesiz ilaç temininde geçerli olmadığı; bu uygulamadan yararlanılabilmesi için yeni ilaç kullanım raporu düzenlenmesi gerektiği
Bildirilmiştir.
Meslektaşlarımıza duyurulur.
Sağlık Uygulama Tebliği Madde 12.3
Tebliğ eki EK-2 listesinde yer alan tüberküloz, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, disritmiler, arteriyel hipertansiyon, kardiyomiyopati, solunum sistemi hastalıkları, diabetes mellitus, kronik nörolojik hastalıklar ve glokom tedavisinde kullanılan ilaçlar, etken madde adının belirtildiği ilaç kullanım raporuna dayanılarak, özel hükümler saklı kalmak kaydıyla herhangi bir hekim tarafından reçete edilmesi ve eczane tarafından reçete bilgilerinin (reçetenin tarihi, protokol no, ilaç adı, dozu ve kullanım miktarı) rapor arkasına işlenmesi halinde, işlenen reçetede belirtilen etken madde dozu ve günlük kullanım dozu esas alınarak rapor süresi boyunca tekrar reçete edilmesine gerek olmaksızın, en fazla üçer aylık miktarda sözleşmeli eczanelerden temin edilebilir. Etken maddenin miktarı ve/veya kullanım dozu değişikliği gereken hallerde yeniden reçete düzenlenecektir. Eczaneler, reçete olmaksızın vermiş oldukları ilaçların veriliş tarihini, adını ve miktarını rapor arkasına işleyeceklerdir. Ayrıca rapor arkasına, hastanın ilaçları aldığına dair imzasının alınması ve eczane kaşesinin basılması zorunludur. Bu işlem müracaat edilen her eczane tarafından, rapor süresince, her ilaç verilişinde tekrarlanacaktır. Raporun ön ve arka yüz fotokopisi reçetenin bilgisayar çıktısına eklenecektir.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN
DUYURU
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) 25/05/2007 tarih ve 26532 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
SUTun (12.3) numaralı maddesinde, SUT eki EK-2 listesinde yer alan tüberküloz, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, disritmiler, arteriyel hipertansiyon, kardiyomiyopati, solunum sistemi hastalıkları, diabetes mellitus, kronik nörolojik hastalıklar ve glokom tedavisinde kullanılan ilaçların, etken madde adının belirtildiği ilaç kullanım raporuna dayanılarak, özel hükümler saklı kalmak kaydıyla herhangi bir hekim tarafından reçete edilmesi ve eczane tarafından reçete bilgilerinin (reçetenin tarihi, protokol no, ilaç adı, dozu ve kullanım miktarı) rapor arkasına işlenmesi halinde, işlenen reçetede belirtilen etken madde dozu ve günlük kullanım dozu esas alınarak rapor süresi boyunca tekrar reçete edilmesine gerek olmaksızın, en fazla üçer aylık miktarda sözleşmeli eczanelerden temin edilebileceği belirtilmiştir.
Tebliğin yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş etken madde adının belirtildiği sağlık kurulu/ilaç kullanım raporu aslına dayanılarak, 15/06/2007 tarihinden sonra bir kez reçete düzenlenmesi halinde SUTun (12.3) numaralı maddesinde belirtilen hükümler doğrultusunda reçetesiz ilaç temin edilebilecektir.
Etken madde adının belirtilmediği sağlık kurulu/ilaç kullanım raporları, sonradan etken madde adı ilave edilse dahi reçetesiz ilaç temininde geçerli olmayıp bu uygulamadan yararlanılabilmesi için yeni ilaç kullanım raporu düzenlenmesi gerekmektedir.