Eczanelerimizde Gerçekleştirilen Denetimler Hakkında


Değerli Meslektaşlarımız,

TEB tarafından yapılan duyuru ile;

6 Ağustos Salı günü, ülkemiz genelinde T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eczanelerde eş zamanlı olarak denetimler başlatılmıştır.

Bu doğrultuda, 6 Ağustos günü, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, iktidar ve muhalefet milletvekilleri ile iletişime geçilerek denetim süreçlerinde meslektaşlarımızın yaşadığı sıkıntılar aktarılmış ve Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılarından ve Gelir İdaresi Başkanlığından randevu talep edilmiştir.

Denetimler, 7 Ağustos Çarşamba günkü toplantısında Merkez Heyetimizce değerlendirilmiş ve yetkililerle görüşmelere devam edilmesine karar verilmiştir. Bu doğrultuda, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri ile 7 Ağustos Çarşamba günü bir araya gelinmiştir.

Görüşmelerde, Halk sağlığının korunması ve iyileştirilmesi için kesintisiz hizmet veren 1. Basamak sağlık hizmet sunucuları olan eczanelerimizde,  gerçekleştirilen  tüm mali işlemler ve iş süreçleri kayıt altında olmasına karşılık; eczanelerin çalışma ve hizmet gereklilikleri ile uyuşmayan  denetim uygulamaları nedeniyle sahada yaşanan sorunlar, denetleme esnasındaki bölgesel uygulama farklılıkları ve uygunsuz olarak değerlendirilen durumlar, denetimlerin deprem nedeniyle mücbir sebep hali devam eden illerimizde de gerçekleştirilmesinin yarattığı sıkıntılar Birliğimiz tarafından yetkililere net bir biçimde ifade edilmiştir.

Görüşmelerimiz sonrasında, 7 Ağustos Çarşamba günü, deprem bölgesinde gerçekleştirilen denetimler durdurulmuş ve denetimlerin durdurulması öncesinde varsa düzenlenen inceleme tutanaklarının iptal edileceği bildirilmiştir. Ayrıca, denetimlerin tüm Türkiye’de ve farklı iş kollarında yürütüldüğü vurgulanarak, mevzuat dışı bir şey içeremeyeceği, aksi örneklerin de kendilerine iletilmesi belirtilmiştir.

Tüm bu süreç, Bölge Eczacı Odalarımızla da paylaşılmış ve sahada karşılaşılan olumsuzlukların Birliğimize bildirilmesi ve Birliğimiz tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde çözümlenmesi için görüşmelerin sürdürüleceği bilgisi verilmiştir.

Bu minvalde, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile, denetimlere yönelik görüşmelerimiz sürmekte olup, gelişmelerin paylaşılmasına devam edilecektir.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ