YENİ İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ YAYIMLANDI.


 

Değerli Meslektaşlarımız,

“Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar “30 Haziran 2007 tarih, 26568 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Yeni İlaç Fiyat Kararnamesi’ne göre:

-Fiyatı 200 YTL üstü olan ilaçların kademeli karlılık oranı %10 dan %12 ye yükseltildi.

-Fiyat listesinde yapılacak değişiklikler, yayımlandığı tarihten 45 gün sonra uygulanmaya başlayacak.

-Firmaların kendi istekleriyle yapılan fiyat düşüşlerinde ise, eczane stoklarında oluşacak kayıpların telafi edileceğinin ilgili firma tarafından taahhüt edilmesi kaydıyla bu süre beklenilmeyebilir.

Konuya ilşkin TEB den gelen yazı aşağıdaki gibidir:


"Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; Bakanlar Kurulu’nca 12/6/2007 tarihinde kararlaştırılmış ve 30 Haziran 2007 tarih, 26568 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

 Yeni yayımlanan İlaç Fiyat Kararnamesi'nde 16.02.2004 tarihinde yayımlanan İlaç Fiyat Kararnamesi'ne göre göze çarpan farklılıklar şöyledir:

 1)  Eczacılara yönelik uygulanan kademeli karlılık oranları şu şekilde değiştirilmiştir:

 

2004

2007

       10 YTL'ye kadar olan kısmı için (10 YTL dahil)

25

25

10- 50 YTL arasında kalan kısmı için (50 YTL dahil)

24

24

50-100 YTL arasında kalan kısmı için (l00 YTL dahil)

23

23

100-200 YTL arasında kalan kısmı için (200 YTL dahil)

16

16

200 YTL üstünde kalan kısmı için

10

12


2) Referans fiyat uygulaması şu şekilde değiştirilmiştir:

 

2004

2007

Orijinal ürünler

% 90

% 100

Jenerik ürünler

% 70

% 80


3) İlaç fiyat değişimleri ile ilgili yeni düzenleme şu şekildedir: 

 “Madde 3 - Sağlık Bakanlığının koordinatörlüğünde Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla ilaçların fiyatlarını değerlendirmek amacıyla "Fiyat Değerlendirme Komisyonu" oluşturulur. Komisyon, üç ayda bir olağan, gerektiği hâllerde

Sağlık Bakanlığının daveti üzerine olağanüstü toplanarak bu Kararın uygulanmasına ilişkin
usullerle ilgili veya ilaç fiyatlarının artırılması, azaltılması ya da aynı kalması yönünde kararlar alır; ilaç fiyatlarının tespitinde kullanılacak olan “dönemsel Avro değeri”ni belirler. Komisyonun sekretarya hizmetleri Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülür.
(2) Resmî Gazetede ilan edilen gösterge niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Avro döviz satış kurunda “dönemsel Avro değeri”ne göre kesintisiz 30 gün süreyle  % 5'i aşan değişiklik olması hâlinde, Sağlık Bakanlığının daveti üzerine Fiyat Değerlendirme Komisyonu olağanüstü toplanır.
(3) İlaçların fiyatlarında ancak Fiyat Değerlendirme Komisyonunca belirlenecek oranlarda artış yapılabilir. Fiyat listesinde yapılacak değişiklikler, yayımlandığı tarihten 45 gün sonra uygulanmaya başlanır.”

 Yeni İlaç Fiyat Kararnamesi'nde ilaç fiyat farklarının eczacıya yansımaması için talep edilen 45 günlük geçiş süresi bu madde ile düzenlenmiştir. Dönemsel Avro değeri belirlenmesi yetkisi Fiyat Değerlendirme Komisyonu'na verilmiştir. 2004 Kararnamesi'nde ilaç fiyatlarının değiştirilmesi için 30 gün süre ile yüzde 5'i aşan değişiklik şartı, Komisyon tarafından belirlenen dönemsel Avro değeri üzerinden tarif edilmiştir. Ayrıca 2004 İlaç Fiyat Kararnamesine göre; her yıl Avrupa Birliği ülkeleri arasından Bakanlıkça belirlenen 5 ülkeden fiyatı belirlenecek ürünün en ucuz olduğu 2 ülkedeki ürün fiyatları referans alınırken, yeni Kararname'de “Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasından her yıl en az beş, en fazla on ülke  “referans ülke” olarak Sağlık Bakanlığınca belirlenir” şeklinde yeniden düzenlenmiştir. 

 Yeni İFK'da Madde 2 ve Madde 7 ile  piyasada yokluğu dolayısıyla kamu maliyesini olumsuz etkileyebilecek veya kamu sağlığını tehdit edebilecek ürünler ile yetim statüdeki ilaçlar, 6/2/2004 tarihli ve 2004/6781 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünleri gibi AB üyesi ülkelerde fiyatlandırma sistemi dışında olan veya referans fiyatı tespit edilemeyen ürünlerin fiyatlarının Sağlık Bakanlığı tarafından tebliğle ilan edileceği (Madde 2) ve  Kamu sağlığı gerekçesiyle piyasada bulunması zorunlu olan ürünler ile piyasada bulunabilirliğinin teminiyle kamu maliyesi açısından tasarruf sağlayan ürünlerin fiyatları, Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararı ile yükseltilebileceği (Madde 8) hükme bağlanmıştır.

Yeni Kararname, 1 Ağustos 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını rica ederim.

Saygılarımla,


Ecz.Sertaç ÖZMEN
Genel Sekreter

Eki: 3

 

Ek Dosya İçin Tıklayınız..