Değerli Meslektaşlarımız, 10.07.2007 tarihinde; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü Sorumlu Eczacısı Ecz. Mehmet EM ile Reçete/Fatura Teslimi, 02.07.2007 tarihinde SGK ve TEB tarafından imzalanan 2007 SGK Protokolü ve 15.06.2007 tarihinde yürürlüğe giren 2007 SUT hakkında yapılan görüşme sonuçları aşağıdaki gibidir: Önemle duyurulur.
I-DÖNEM SONLANDIRMA VE FATURA TESLİMİ
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı nda yine her ayın sonunda dönem sonlandırılarak fatura kesilecek ve fatura tarihi olarak da ilgili ayın son gününün tarihi yazılacaktır.
Önceki dönemden farklı olarak evraklar 2 çuval ile teslim edilecektir.
A grubu reçete çuvalında, Emekli Sandığı, Bağ- Kur, SSK reçeteleri ayrı ayrı poşetlerde aynı çuvala konacaktır.
B grubu reçete çuvalında, Emekli Sandığı, Bağ- Kur, SSK reçeteleri ayrı ayrı poşetlerde aynı çuvala konacaktır.
A ve B grubu reçete çuvalları birbirine bağlanmak sureti ile kuruma teslim edilecektir.
Çuvalın dışında ise, her poşet için ayrı ayrı olmak üzere ikişer adet kaşeli-imzalı döküm listesinin son sayfasında bulunan reçete döküm özeti verilecektir. SSK için her ay verilen bir önceki ayın SSK prim makbuzu verilmesi işlemi son bulmuştur. Yine 6 ayda bir verilmesi gereken SSK borcu yoktur yazısı ödeme genelgesinde belirtildiği şekilde e-borcu yoktur(Türkiye genelinde borcu yoktur taraması yapılacaktır) yazısı olarak her ay SSK evrakları ile birlikte teslim edilmesi gerekmektedir. Bağ-Kur da ise eczacılarımızın Bağ-Kur internet sayfasından alacakları borç durumunu gösteren belgeyi, Bağ-Kur emeklisi meslektaşlarımızın karnelerinin ön yüz fotokopisini, isteğe bağlı sigortalı olarak çalışan meslektaşlarımızın ise SSK İl Müdürlüklerinden aldıkları isteğe bağlı sigortalı olduklarını gösteren belge ile e-borcu yoktur belgesini Bağ-Kur evrakları ile birlikte vermeleri gerekmektedir.
Evrakların teslimi ise, her ayın 5i ile 14ü arasında(14ü hafta sonuna gelirse 13ü akşamı) mesai bitimine kadar SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü ne teslim etmeleri gerekmektedir.
Kan Ürünü ve Hemofili reçetelerinde ayın 1-15 i arasında karşılanan reçeteler takip eden 3 iş günü, ayın 16 ile ay sonu arasında karşılanan reçeteler ise takip eden 3 iş günü içerisinde ayda iki defa olmak üzere fa turalandırılıp, kuruma 3 iş günü içinde teslim edilecektir.
II- A GRUBU REÇETE ÇUVALI VE B GRUBU REÇETE ÇUVALINDA BULUNMASI GEREKEN BELGELER VE EVRAK TESLİMİ SIRASINDA VERİLMESİ GEREKEN BELGELER AŞAĞIDAKİ GİBİDİRi:
*A GRUBU REÇETE ÇUVALI
1.poşete Bağ-Kur A grubu reçeteleri+ 2 adet fatura aslı+ 1 adet eczacı tarafından kaşelenip imzalanmış fatura fotokopisi+ 3 adet eczacı tarafından imzalanıp kaşelenmiş reçete döküm listesi bulunacaktır.(Döküm listeleri fatura asıllarına ve fotokopisine zımbalanacaktır.)
2.poşete Emekli Sandığı A grubu reçeteleri+ 2 adet fatura aslı+ 1 adet eczacı tarafından kaşelenip imzalanmış fatura fotokopisi+ 3 adet eczacı tarafından imzalanıp kaşelenmiş reçete döküm listesi bulunacaktır.(Döküm listeleri fatura asıllarına ve fotokopisine zımbalanacaktır.)
3.poşete SSK A grubu reçeteleri+ 2 adet fatura aslı+ 1 adet eczacı tarafından kaşelenip imzalanmış fatura fotokopisi+ 3 adet eczacı tarafından imzalanıp kaşelenmiş reçete döküm listesi bulunacaktır.(Döküm listeleri fatura asıllarına ve fotokopisine zımbalanacaktır.)
Çuvalın dışında ise ayrı ayrı poşetlere konulan Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK reçetelerinin döküm listelerinin son sayfasında bulunan döküm özetinden imzalı ve kaşeli olmak üzere ikişer tane(her kurum için) ve SSK için e- borcu yoktur, Bağ-Kur için yine borç durumunu gösterir belge eklenecektir.
*B GRUBU REÇETE ÇUVALI
1.poşete Bağ-Kur B grubu reçeteleri+ 2 adet fatura aslı+ 1 adet eczacı tarafından kaşelenip imzalanmış fatura fotokopisi+ 3 adet eczacı tarafından imzalanıp kaşelenmiş reçete döküm listesi bulunacaktır.(Döküm listeleri fatura asıllarına ve fotokopisine zımbalanacaktır.)
2.poşete Emekli Sandığı B grubu reçeteleri+ 2 adet fatura aslı+ 1 adet eczacı tarafından kaşelenip imzalanmış fatura fotokopisi+ 3 adet eczacı tarafından imzalanıp kaşelenmiş reçete döküm listesi bulunacaktır.(Döküm listeleri fatura asıllarına ve fotokopisine zımbalanacaktır.)
3.poşete SSK B grubu reçeteleri+ 2 adet fatura aslı+ 1 adet eczacı tarafından kaşelenip imzalanmış fatura fotokopisi+ 3 adet eczacı tarafından imzalanıp kaşelenmiş reçete döküm listesi bulunacaktır.(Döküm listeleri fatura asıllarına ve fotokopisine zımbalanacaktır.)
Çuvalın dışında ise ayrı ayrı poşetlere konulan Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK reçetelerinin döküm listelerinin son sayfasında bulunan döküm özetinden imzalı ve kaşeli olmak üzere ikişer tane(her kurum için) ve SSK için e- borcu yoktur, Bağ-Kur için yine borç durumunu gösterir belge eklenecektir.
A ve B grubu reçete çuvalları birbirine bağlanmak sureti ile kuruma teslim edilecektir.
Evrakların teslimi , her ayın 5 i ile 14ü arasında(14ü hafta sonuna gelirse 13ü akşamı) mesai bitimine kadar SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü ne yapılacaktır.
Kan Ürünü ve Hemofili reçetelerinde ayın 1-15 i arasında karşılanan reçeteler takip eden 3 iş günü, ayın 16 ile ay sonu arasında karşılanan reçeteler ise takip eden 3 iş günü içerisinde ayda iki defa olmak üzere faturalandırılıp, kuruma 3 iş günü içinde teslim edilecektir.
SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı reçetelerinde dönem sonlandırma işlemi yapıldıktan sonra bir ya da birkaç reçetenin eksik olduğu anlaşıldığı taktirde mutlaka kuruma başvurulup dönem sonlandırma işleminin iptal edilmesi, eksik reçetenin silinerek yeniden dönem sonlandırma işlemi yapılması gerekmektedir.
III- SGK PROTOKOLÜ ve SUT İLE İLGİLİ YAPILAN GÖRÜŞMELER
1- Tarım sigortalıları ve bakmakla yükümlü oldukları aileleri için artık hiçbir fotokopi alınması zorunluluğu bulunmamaktadır.
2- Bağ-Kur reçetelerinin arkasına basılan özel olarak hazırlanan Bağ-Kur kaşesine artık gerek kalmamıştır.(Bağ-Kur'lu hastanın sicil numarası ve yakınlık kodu karneye yazılmalıdır.) Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı reçetelerine 2 Temmuz 2007 tarihinde TEB ve SGK arasında imzalanan protokolün 19.sayfasında bulunan kaşe örneği* basılarak hastadan tek imza alınması yeterli olacaktır. Reçete arkasına bu kaşe dışında eczane kaşesi basılıp eczacı tarafından imzalanması gerekmektedir.
3- Bir önceki Tedavi Yardımı Tebliğinde bulunan boğaz spreyi ve gargaraların, çinko preparatların ödenme koşulu olan özel teşhis bulunma koşulu kaldırılmıştır.
4- Belediye Poliklinikleri tarafından yazılan SGK reçetelerin karşılanması konusu netlik kazanmamıştır. Yeni bir duyuruya kadar meslektaşlarımızın reçeteleri karşılamamaları tavsiye olunur.
5- Reçete ve reçete eki belgeleri (rapor vb) eksiklikleri ; 2007 SGK Protokolü Madde 3.3.2 başlığında İade edilen reçetelerde ve eki belgelerde yapılacak düzenlemelerde, reçeteyi yazan doktor yoksa sorumlu hekim kaşe ve onayı veya başhekim kaşe ve onayı kabul edilir. denilmektedir.
6- 15 Haziran 2007 öncesi çıkan ilaç kullanım/ ilaç muafiyet raporlarında şayet etken madde adı ve/veya müstahzar adı yazılıysa; SGK(Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK) Sigortalılarının ve bakmakla yükümlü oldukları ailelerinin raporlu reçetelerine raporda yazmayan başka bir ilaç rapor kapsamında verilemez.
15 Haziran 2007 tarihinden sonra çıkartılan raporlarda etken madde adı bulunma zorunluluğu vardır. Raporda belirtilen etken madde dışındaki ilaçlar rapor kapsamında değerlendirilerek verilmez.
15 Haziran 2007 tarihinden sonra çıkartılan raporlarda ilacın piyasa adının yer alması durumunda rapor geçersiz olarak değerlendirilecektir. Eğer raporda hem etken madde hem de müstahzar adının yer alıyor ise raporlar geçerlidir.
7- SGK Provizyon Sisteminin onay verdiği Özel Sağlık Kurumlarına ait reçete ve raporlar geçerlidir.
8- 15 Haziran 2007 öncesi çıkan ilaç kullanım/ ilaç muafiyet raporları çıkarıldıkları yılın Tedavi Yardımı Tebliğine uygun olmak koşulu ile süreleri sonuna kadar geçerlidir. Bu raporlarda adı geçen ilaçların sisteme girilmesi esnasında ilaca ait eski rapor kodlarının sistemde bulunamaması durumunda; reçetedeki ilaç yeni rapor kodları ile sisteme girilebilecektir.
9- 2007 SGK Protokolünün Madde 3.2.11- Endikasyon Uyumuna Bakılacak Durumlar başlığının dördüncü paragrafında; İlaç kullanım raporuna dayanılarak katılım payından muaf olarak verilen ilaçların(EK-2/E Listesinde belirtilen ilaçlar hariç) endikasyon dışı reçete yazımında, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen endikasyon dışı ilaç kullanım izninin bir örneği reçeteye eklenecektir. denilmektedir. Bu maddeye göre ilaç kullanım/ ilaç muafiyet raporlarına ilaç verilirken endikasyon uyumu aranması gerekmektedir.
10- SUT Madde 12.1.3 İlaç Kullanım Raporlarının Düzenlenmesi başlıklı bölümün son paragrafında yer alan raporlara Aslı Gibidir onayı, ilgili sağlık kuruluşu tarafından yapılacaktır.(Bu uygulama sadece "Reçetesiz İlaç Verme İlkeleri" içindir.)
Bunun dışındaki ilaç kullanım/ilaç muafiyet rapor fotokopilerinin aslına uygunluğu, reçeteyi düzenleyen hekim veya sağlık kurumu/kuruluşu veya reçeteyi karşılayan eczacı tarafından yapılabilecektir.
11- SGK SUT Madde 12.7.28 Lipid Düşürücü İlaçların Kullanım İlkeleri başlıklı bölümün Ç bendinde- Ezetimib (statinlerle kombinasyonları dahil);
a) En az 3 ay boyunca statinlerle tedavi edilmiş olmasına rağmen LDL düzeyi 100 mg/dlnin üzerinde kalan hastalarda bu durumun belgelenmesi koşuluyla ve kardiyoloji, iç hastalıkları, nöroloji yada kalp ve damar cerrahisi uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen ilaç kullanım raporuna istinaden tüm hekimlerce reçete edildiğinde bedeli ödenir.
b) Karaciğer enzimlerinden en az birinin (AST/SGOT yada ALT/SGPT) normal değer aralığının üst sınırının en az 3 kat üstüne çıkması yada,
c) Kreatin fosfokinaz düzeylerinin normal aralığının üst katının en az 2 kat üzerine çıkması,
durumlarında, b) ve c) alt bentlerinde belirtilen nedenler ile statin kullanılamadığının belgelenmesi koşuluyla ve kardiyoloji, iç hastalıkları, nöroloji yada kalp ve damar cerrahisi uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen ilaç kullanım raporuna istinaden tüm hekimlerce reçete edildiğinde bedeli ödenir. denilmektedir.
Ezetimib preparatlarının 15.06.2007 tarihinden sonra çıkan raporlarda verilebilmesi için yukarda anılan 3 maddeden herhangi birinin raporda belirtilmesi yeterli olacaktır.
12- 2007 SGK SUT Madde 12.3. Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar başlığının 3.paragrafında Tebliğ eki EK-2 listesinde yer alan tüberküloz, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, disritmiler, arteriyel hipertansiyon, kardiyomiyopati, solunum sistemi hastalıkları, diabetes mellitus, kronik nörolojik hastalıklar ve glokom tedavisinde kullanılan ilaçlar, etken madde adının belirtildiği ilaç kullanım raporuna dayanılarak, özel hükümler saklı kalmak kaydıyla herhangi bir hekim tarafından reçete edilmesi ve eczane tarafından reçete bilgilerinin (reçetenin tarihi, protokol no, ilaç adı, dozu ve kullanım miktarı) rapor arkasına işlenmesi halinde, işlenen reçetede belirtilen etken madde dozu ve günlük kullanım dozu esas alınarak rapor süresi boyunca tekrar reçete edilmesine gerek olmaksızın, en fazla üçer aylık miktarda sözleşmeli eczanelerden temin edilebilir. Etken maddenin miktarı ve/veya kullanım dozu değişikliği gereken hallerde yeniden reçete düzenlenecektir. Eczaneler, reçete olmaksızın vermiş oldukları ilaçların veriliş tarihini, adını ve miktarını rapor arkasına işleyeceklerdir. Ayrıca rapor arkasına, hastanın ilaçları aldığına dair imzasının alınması* ve eczane kaşesinin basılması zorunludur. Bu işlem müracaat edilen her eczane tarafından, rapor süresince, her ilaç verilişinde tekrarlanacaktır. Raporun ön ve arka yüzfotokopisi reçetenin bilgisayar çıktısına eklenecektir. denilmektedir.
*Rapor arkasına, hastanın ilaçları aldığına dair kendi imzasının alınması zorunludur denilmesine rağmen, yakının imzası ile de ilaç alınabilmesi olanaklıdır. Ancak ilacı alanın reçete sahibinin kendisi olmaması durumunda;SGK 2007 Protokolünün 3.2.3. Reçetelerin arka yüzünde; ilacı/ilaçlan alan kişinin adı, soyadı ve ".... kalem .... kutu ilacı aldım" ibaresi, hastanın veya birinci derece yakınının telefon numarası ve/veya adresi, imzası, ilacın/ilaçların reçete sahibi veya birinci derece yakını dışındaki kişilerce alınması halinde ise ayrıca T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik numarası olmaması halinde ibraz edilen kimlik belge numarası yer alacaktır. Maddesi dikkate alınmalıdır.
13- SGK SUT Madde 12.7.28 Lipid Düşürücü İlaçların Kullanım İlkeleri başlığındaki maddeler ve maddelere ilişkin ilacın alınabilme yorumları;
12.7.28. Lipid düşürücü ilaçların kullanım ilkeleri
Aşağıda belirtilen hastalıklardan birini gösteren belgenin reçete veya ilaç kullanım raporuna eklenmesi ile; (Diabetes mellitus, akut koroner sendrom, geçirilmiş MI, geçirilmiş inme, koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı, abdominal aort anevrizması veya karotid arter hastalığı; reçetede teşhis olarak belirtilmesi ve/veya varsa rapor yada tetkik sonucunun eklenmesi.)
A- Daha önce ilaç kullanmayan hastalarda ilaca başlanma kriterleri:
a) Statinler (antihipertansiflerle kombinasyonları dahil) LDL düzeyinin 160 mg/dlın (Diabetes mellitus, akut koroner sendrom, geçirilmiş MI, geçirilmiş inme, koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı, abdominal aort anevrizması veya karotid arter hastalığı olanlarda 100 mg/dl, 65 yaş ve üzerindeki hipertansiyon hastalarında 130 mg/dl) üstünde olduğu durumlarda;
b) Statin dışındaki lipid düşürücü ilaçlar (Fenofibrat(Fenogal,Lipanthyl,Lipofen), gemfibrozil(Lopid), kolestramin(Kolestran)) trigliserit düzeyinin 300 mg/dlün (Diabetes mellitus, akut koroner sendrom, geçirilmiş MI, geçirilmiş inme, koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı, abdominal aort anevrizması veya karotid arter hastalığı olanlarda 200 mg/dl) üstünde olduğu durumlarda;
B- İlaç kullanım raporu iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi veya nöroloji uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenir ve rapor süresi boyunca tetkik sonuçları değerlendirmeye alınmaz. İlk ilaç kullanım raporuna son 6 ayda yapılmış, kan lipid düzeylerinin yüksek olduğunu gösteren tetkik eklenir. 01x01 dozda reçete edilmesi halinde bedeli ödenir. (Raporlarda LDL değerleri yazılması sorunun çözümünü kolaylaştıracaktır. Tetkik sonuçlarının ilk reçete ekinde gönderilmesi gereklidir.)
C- Raporsuz reçete edilmesi; A bendinde belirtilen şartlarda son 6 ayda yapılan tetkik sonucunun, yazılacak her reçeteye eklenmesi kaydı ile tüm hekimler tarafından 01x01 dozda reçete edildiğinde bedeli ödenir ve bu hastalarda, LDL veya trigliserid düzeyi 100 mg/dlnin altına düştükten sonra reçete edildiğinde bedeli ödenmez. (Ancak A bendinde yer alan hastalıkların reçetede teşhiş olarak belirtilmesi yada belgelenmesi halinde LDL değeri 100 ün altında olması halinde dahi tedaviye devam edilir. Sadece Hiperlipidemi teşhisi ile raporsuz hastalar LDL 100e düşünceye kadar İdame Dozu yazılmak sureti ile tedavi olabilirler.)
Ç- Ezetimib(Ezetrol) (statinlerle kombinasyonları dâhil);
a) En az 3 ay boyunca statinlerle tedavi edilmiş olmasına rağmen LDL düzeyi 100 mg/dlnin üzerinde kalan hastalarda bu durumun belgelenmesi koşuluyla ve kardiyoloji, iç hastalıkları, nöroloji ya da kalp ve damar cerrahisi uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen ilaç kullanım raporuna istinaden tüm hekimlerce reçete edildiğinde bedeli ödenir.
b) Karaciğer enzimlerinden en az birinin (AST/SGOT ya da ALT/SGPT) normal değer aralığının üst sınırının en az 3 kat üstüne çıkması yada,
c) Kreatin fosfokinaz düzeylerinin normal aralığının üst katının en az 2 kat üzerine çıkması,
durumlarında, b) ve c) alt bentlerinde belirtilen nedenler ile statin kullanılamadığının belgelenmesi koşuluyla ve kardiyoloji, iç hastalıkları, nöroloji yada kalp ve damar cerrahisi uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen ilaç kullanım raporuna istinaden tüm hekimlerce reçete edildiğinde bedeli ödenir.
*: Kaşe Örneği için EK-1 dosyasını tıklayınız.
EK1.doc