Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sorumlu eczacılarıyla Eczacı Odası Yönetim Kurulu ve Mevzuat Komisyonunun yaptığı toplantı sonucunda 20 Aralık 2005 BUT aşağıdaki önemli maddeler belirlenmiştir.
1. Reçetede bir ilacın tek tip ambalajı varsa; (Örn: Pulcet 28 tablet, Lustral Nerox B vb.), ilacın kendisi ödenir. Ancak muadili verilecekse, küçük ambalaj seçilmelidir. (Örn: Pulcet 28 yerine Panto verilecekse 14 tablet seçilmelidir.
2. Tonsillofaranjit teşhisiyle kombine penisilin preparatları koşulsuz ödenir.
3. EK 2 C listesinde tanımlanmayan hastalıklara ait kullanım raporlarında (Örn: BPH ve Flomax) (Osteoporoz raporunda Calcium) ilacın adı olmak koşulu ile dozu yoksa 1x1 olarak işlem yapılabilir.
4. Kanser teşhisli raporlarda 02 kodu ile girilecektir. Hormonlar, hormon antagonistleri ve tedaviye yardımcı maddeler (Örn: Nolvadex, Fludara, Zeloda, Kytril tablet, Novoban tablet,Femera, Armidex, Zoladex ve Casodex) reçetelendiğinde rapor teşhislerinin muhakkak onaylı endikasyona uygun olması gerekmektedir. Bu ilaçlar için epikriz, sitoloji ve pataloji raporlarının bilgileri aranmamaktadır. Ancak ilacın adı ve tedavi şeması raporda bulunması gerekmektedir.
08 kan hastalıkları koduyla girilen raporlarda; epikriz, sitoloji ve pataloji raporlarına ait bilgiler istenmez. Ancak ilaçların özel koşulları varsa; bu özel koşullar saklı kalmak kaydıyla kemoterapi tedavilerinde raporda ilacın ismi ve dozu bulunmalıdır. (Talidomid, Glivec, Mabtera, Velkade vb.) isimli ilaçlar bu gruba girer.
Taxotere, Taxol, Endoxan, Cisplatin, Vincristin gibi damar içi kullanılacak ilaçlar için raporlarda mutlaka epikriz veya sitoloji veya patoloji raporlarının, sayısı, tarihi ve yapıldığı yer; evre veya risk grubu belirtilmelidir.
Yeni çıkan raporlarda;
Rapor üzerinde bu bilgiler belirtilmemişse raporun yanında ek belge olarak ilave edilebilir.
* Nöropatik ağrı veya diyabetik nöropati teşhisi raporda varsa 1016 koduyla girilerek gabapentin muaf olarak ödenir.
* Spinal stenoz veya diskal herni teşhisi var ise nöropatik ağrı koduyla girilmez; ancak bu raporlarda ilacın adı ve dozu var ise 20.00 kodu ile girilerek katılım paylı ödenebilir.
* Statin dozu azaltılmış; karaciğer toksisitesi başlamış yada statinlere yanıt alınamamış hastalarda ezetimip kullanılabilir. Bu ilaçlara ait raporlarda yukadaki gerekçelerden biri mutlaka bulunmalı ayrıca ilacın adı ve dozu yer almalıdır.
* Demansta atipik antipsikotiklerden sadece Risperdal rapor kapsamındadır, ancak ilacın adı ve dozu raporda bulunmalıdır.
* Organ nakli raporlarında düşük molekül ağırlıklı heparinler ve carnitin muaf olarak ödenir. Heparinlerin adı ve dozu raporda bulunmalıdır.
* 10 günlük antibiotik tedavisi için ilacın tarifinin yanına; teşhis yeniden yazılmalıdır. Bağ-Kur'da 10 günlük doz için (j) işaretlenmelidir.
* IVP ve HSG tetkikleri için gerekli ilaçları tüm uzman hekimler yazabilir. Reçetelerde ön tanı ve istenilen tetkik yer almalıdır.
* Yatan hasta reçetelerinde ilacın hastane eczanesinde bulunmadığına dair hastane eczacısı kaşesi ve baş hekimlik kaşesi bulunmalıdır.
* Asistanlar, kaşelerinde uzmanlık yaptığı dal belirtilmek suretiyle, uzman reçetesi yazabilir.
* Sadece yatan hastalarda kullanılacak ilaçlar ( Ceftriakson, Sulperanon vb.) ayakta tedavide belli endikasyon ve koşulları saklı kalmak koşuluyla ödenir.
* Hepatit C raporlarında Anti HCV ve HCV RNA'sı + bilgisi bulunmak zorundadır.
* Yeni çıkan Osteoporoz raporlarında KMY ölçüm sonuçları mutlaka yer almalıdır.
* Kuru göz raporlarında Schimer testi sonucu olmalıdır. Schimer testi yoksa 2000 teşhis koduyla girilerek (ilacın adı ve dozu varsa) katılım paylı ödenebilir.
* Emekli Sandığında Temmuz 2003 yılında bitmemiş olan ve o tarihten sonra çıkarılmış raporlarda, süre belirtilmemişse ömür boyu girilebilir. Raporun bitiş tarihi 01.01.9999 olarak işlenmelidir.
Son olarak;
Bütün ilaçların teşhis ve endikasyon kontrolü yapılarak karşılanması gerekmektedir.
Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.