SGK ADANA İL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAYIMLANAN "SÖZLEŞMELİ ECZANELERİN DİKKATİNE" BAŞLIKLI DUYURUSU HAKKINDA
Değerli Meslektaşlarımız,
SGK Adana İl Müdürlüğü’nün web sayfasında 06.11.2012 tarihinde yayımlanan “reçete kontrollerinde dikkat çeken durumlar, sık yapılan hatalar ve iade nedenleri hakkında” dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili yazı aşağıda yer almaktadır.
Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.
SÖZLEŞMELİ ECZANELERİN DİKKATİNE
Müdürlüğümüz reçete kontrol eden eczacılarımızla yapılan değerlendirme sonucu “reçete kontrollerinde dikkat çeken durumlar, sık yapılan hatalar ve iade nedenleri” tespit edilmiştir. Bunların sizlerle paylaşımı sonucu hataların daha az tekrarlanır olmasını ve zaman kaybını önlemeyi amaçlayarak, kaliteli reçete faturalama ve kontrolü sağlamayı hedeflemekteyiz. Aşağıda belirtilen hususlara biraz daha dikkat edilmesinin kesinti/iade oranlarını düşüreceği inancındayız. İlginize şimdiden teşekkür ediyoruz.
EN ÇOK YAPILAN İADE NEDENLERİ:
A GRUBU İÇİN:
1- Manuel raporların eklenmemesi
2- Raporda etken madde olmaması (10.01.2011 tarihinden itibaren düzenlenen e-raporlardaki etken maddeler ile bu raporlara istinaden düzenlenen reçetelerdeki ilaçların etken madde kontrolleri sistem üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Ancak daha önceki tarihlere ait raporlarda etken madde kontrolünün yapılması gerekmektedir)
3- İlacın karekodu olduğu halde İTS kaydının yapılmaması
4- Manuel reçete arkasında eczacı kaşe/imzasının olmaması
5- Manuel reçete arkasında ilacı alan kişinin bilgileri ve imzasının olmaması
6- Klopidogrel etken maddeli ilaç için koroner arter iskemik kalp hastalığında anjiografik olarak belgelenme ve GİS intoleransının belirtilmemesi . Serebrovasküler hastalıkta ise iskemik inme olduğunun ve GİS intoleransının belirtilmemesi
7- Osteoporozda T skorunun hangi bölgeye ait olduğunun belirtilmemesi (lomber bölgeden KMY ölçümünde lomber total (L1-4 veya L2-4) veya femur total veya femur boynu KMY ölçümünde “T” değerlerinden herhangi birinin belirtilmesi gerekir)
8- Strip raporlarında diabet tipine dikkat edilerek verilmemesi (Medula’da hastanın insülin kullanıp kullanmadığı takip edilebilmektedir)
9- Osteoporoz tedavisinde tebliğin 6.2.17.A maddesinin 4.ç fıkrasında belirtilen eşlik eden hastalıklarda (20.09 osteoporoz beraberinde …bulunan hastalıklar) rapor teşhis kodunun bulunmaması.
B GRUBU İÇİN:
1- 1 aylık doz ibaresinin olmaması (örnek: reflü ve GİS ülserinde kullanılan ilaçlar, yanık ve anemi de kullanılan ilaçlar …)
2- Oksibutinine intoleransın belirtilmemiş olması
C GRUBU İÇİN:
1- Eczacı odası listeleriyle hasta listelerinin sıralamasının yanlış olması
2- Eczacı odası onayı olmaması
3- Raporda enteral beslenme ürünü adının,günlük kalori ihtiyacı ve buna göre belirlenen günlük kullanım miktarının raporda bulunmaması
EN ÇOK YAPILAN KESİNTİ NEDENLERİ:
1- Strip kupürlerinin olmaması
2- Dozların hatalı girilmesinden dolayı fazla miktarda verilen ilaçlar
3- Maksimum kullanım süresi 6 ay-1 yıl olan raporların sağlık kurumu tarafından 2 yıl girilmesi sonucu eczanelerde raporların süresine dikkat etmeden verilmesi neticesinde süre aşımından kesintiler (örnek: finasterid, dutasterid etken maddeli ilaçlar)
4- KBY ilaçlarında (sevelamer, parikalsitol gibi) başlangıç veya devam kriterlerin uygun olmaması
5- Enteral beslenme ürünleri için gelişme geriliği olan hastalara hastaneler tarafından oral beslenmesi mümkün olmayan hastalık kodu (10.08) girilmektedir ( Ancak 20.00 hastalık kodu katılım paylı olmalıdır)
6- Majistrallerde; sterilizasyon olmadığı halde sterilizasyon girilmesi. Hekimin reçetede cc olarak belirttiği halde yoğunluk hesabı yapmadan direkt mg olarak hesaplanması (Mesela 100 cc olarak belirtildiği halde 100 mg olarak ölçülüp ilacın hazırlanması)
7- Endikasyon uyumu aranan ilaçlarda ilacın prospektüsünde yazan endikasyonun raporda veya reçetede belirtilmemesi
8- Gabapentin etken maddeli ilaçlarda nöropatik ağrı ile ilgili olmayan tanıların ( ICD-10 kodu) bulunması
9- Desmont, levmont gibi ilaçlarda tebliğde belirtildiği gibi alerjik astım tanısının bulunmaması
10- Reçetede yazılı ilaç (raporlu dahil) ilk defa kullanılacaksa ilacın kendisinin veya eşdeğerinin küçük ambalajının verilmemesi
REÇETE- FATURA DÜZENİ
1- Reçetelere Medula’dan alınan hasta listesindeki sıra numarasının verilmesi gerekmektedir. Gönderilen manuel reçetelerde hasta listesindeki sıra numarasının atlanmadan ve doğru olarak verilmesi önem arz etmektedir
2- Elektronik reçetelerde; manuel rapor , karekod sonlandırılması yapılamayan ilaç veya ek belge bulunmaması durumunda reçete çıktısının eklenmesine gerek yoktur
3- Fatura ve eki reçetelerin kuruma teslim edildikten sonra reçete ve küpür eklenmesi kabul edilmemektedir
4- Zarf içinde gönderilen fatura ekinde prim borcu ile ilgili belgenin mutlaka eklenmesi gerekmektedir
5- Fatura üzerinde karalama ve daksil ile düzeltme yapılmaması gerekmektedir. Bu şekildeki faturalar kabul edilmemektedir.
ADANA SAĞLIK SOSYAL GÜVENLİK
MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ